• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με Aegean, Autohellas, Jumbo και OTE έσπασε οριακά το τριήμερο πτωτικό σερί – Έσωσε τον τραπεζικό δείκτη η Εθνική

    • NewsRoom
    Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean, Autohellas) - Απόστολος Βακάκης (Jumbo) - Μιχάλης Τσαμάζ (OTE) - Παύλος Μυλωνάς (Eθνική Τράπεζα)

    Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean, Autohellas) – Απόστολος Βακάκης (Jumbo) – Μιχάλης Τσαμάζ (OTE) – Παύλος Μυλωνάς (Eθνική Τράπεζα)


    Τέλος στο τριήμερο κατάφερε να βάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιστρέφοντας από την αργία του Δεκαπενταύγουστου, παρά το υποτονικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και τις νέες πιέσεις που εμφανίστηκαν στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.279,96 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,09%. Ο τζίρος ήταν σχετικά αυξημένος για την εποχή, στα 76,5 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 18,614 εκατ. τ

    Τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις αγορές του εξωτερικού, καθώς η Τρίτη – ημέρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό – ήταν ιδιαίτερα αρνητική για τις μετοχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μετά τα αρνητικά νέα από την οικονομία της Κίνας αλλά και την προειδοποίηση της Fitch για πιθανή υποβάθμιση δεκάδων αμερικανικών τραπεζών. Πάντως την Τετάρτη το κλίμα ήταν βελτιωμένο στις διεθνείς αγορές, με τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη να προσπαθούν να επανέλθουν έστω και οριακά σε θετικό έδαφος και τη Wall Street να έχει ξεκινήσεις με μεικτά πρόσημα.

    Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πάντως,  ήταν η επανεμφάνιση του ενδιαφέροντος των αγοραστών για τις τραπεζικές μετοχές, μετά το αρχικό -1,6%, όπως και τη Δευτέρα. Αντίδραση η οποία, ωστόσο δεν κατάφερε να συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο μέχρι το τέλος, με τον τραπεζικό δείκτη πάντως να καταφέρνει κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών να κλείνει οριακά σε θετικό έδαφος, στο +0,02%, σπάζοντας το 6ήμερο πτωτικό του σερί.

    Από τις μετοχές του κλάδου, ξεχώρισε όπως και την περασμένη Δευτέρα, αυτή της Εθνικής  κλείνοντας στο +1,17%. Αντίθετα, νέες ισχυρές πιέσεις εμφανίστηκαν στη μετοχή της Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,62 η οποία έκλεισε στο-0,77% . Η μετοχή της  Eurobank  έκλεισε στο  -0,33% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η  Πειραιώς.

    Αντίθετα μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον όπως και τη Δευτέρα για επιλεγμένες μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Autohellas ΟΤΟΕΛ 1,24% 13,02 και την Aegean ΑΡΑΙΓ 0% 12,36 να ξεχωρίζουν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

    Για μια ακόμα ημέρα στήριξη προσέφερε η δεικτοβαρής μετοχή της Cocα Cola HBC ΕΕΕ 1,93% 30,66  αλλά και αυτή της Jumbo ΜΠΕΛΑ -0,21% 29,16.

    Αντίδραση εμφανίστηκε ξανά στη μετοχή του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,56% 14,33 η οποία σημείωσε μια από τις καλύτερες επιδόσεις της ημέρας.

    Θετική ήταν και η αντίδραση στη Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,05% 38,08 στην οποία επανήλθαν οι αγοραστές μετά την προσωρινή της υποχώρηση κάτω από τα 35 ευρώ.

    Ειδικότερα:

    Η μετοχή της Aegean  ολοκλήρωσε με άλμα 3,48%, την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ η Jumbo έκλεισε στο +2,81%, ο ΟΤΕ στο +2,66% και η Autohellas στο +2,25%.

    Ακολούθησαν η Elvalhalcor στο +0,95%, η Coca Cola στο +0,9%, η Titan στο +0,43%, η Cenergy στο +0,31% και η Mytilineos στο +0,23%.

    Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις συνέχισε να δέχεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κλείνοντας στο -3,6%, ενώ στο -3,4% έκλεισε η Σαράντης.

    Πτώση 2,1% για την Ελλάκτωρ ενώ  η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχώρησε κατά 1,6%.

    Γύρω στο 1% ήταν οι απώλειες για ΔΕΗ ΔΕΗ 0,09% 11,35 , Lamda ΛΑΜΔΑ -100,00% και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,06% 15,86  ενώ η Helleniq Energy υποχώρησε στο -0,75%.

    Ήπιες απώλειες για Viohalco ΒΙΟ -0,86% 5,75  Motor Oil ΜΟΗ 0,66% 27,38 και ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -100,00%

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε για μια ακόμα ημέρα η Intrakat με άνοδο +1,9%, ενώ ακολούθησε η μετοχή της Fourlis με +1,8%. Στον αντίποδα πτώση 1,3% σημείωσε η Αλουμύλ.

    Διαβάστε επίσης

    DZ Bank για Ελλάδα: Σπριντ για την επενδυτική βαθμίδα το φθινόπωρο – Διατηρεί τις θέσεις στα ομόλογα

    Scope Ratings για Ελλάδα: Οι προκλήσεις μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

    Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. στο 7μηνο – Σχεδόν 2,34 δισ. πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα



    ΣΧΟΛΙΑ