• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αγοραστές για να διαλυθεί ο… καπνός από την Aramco

    • Στ.Κ.Χαρίτος
    Χρηματιστές παρακολουθούν τις τιμές


    Περίπου μία ώρα μετά το άνοιγμα της αγοράς και ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί, ενώ σημαντική ρευστότητα θεωρείται πως κατευθύνεται στο ομόλογο του ΟΤΕ, αφού η εισηγμένη ζητεί να αντλήσει για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της, ποσό μέχρι 500 εκατ. Ευρώ εκδίδοντας επταετές ομόλογο. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 7 εκατ. Ευρώ και ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 864 μονάδες.

    Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, καθώς οι κλυδωνισμοί στο διεθνές ενεργειακό σύστημα, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο διϋλιστήριο της Aramco, θα διαρκέσουν για καιρό, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Οπότε, ένα ακόμα πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα έρχεται να προστεθεί, μετά το Brexit, τους εμπορικούς πολέμους των ΗΠΑ με την Κίνα και την Ευρώπη, τους φόβους για ύφεση της διεθνούς οικονομίας και την κρίση χρέους που μαστίζει τις χώρες της ευρωζώνης.

    Η εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς δείχνει ότι την Τρίτη η επιφυλακτικότητα θα περισσεύει. Άλλωστε από τις μετοχές που διακινούνται αυτή την ώρα, 40 υποχωρούν και 31 ενισχύονται. ΔΕΗ, Coca Cola, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ κινούνται οριακά στο «συν», ενώ από το αρνητικό πρόσημο, φαίνεται να ξεκολλάει και η μετοχή του ΟΤΕ.  Σε πτωτικό κλοιό βρίσκονται οι μετοχές των τραπεζών, με απώλειες 1,5% για την Alpha στο 1,69 ευρώ, 1,1% για την ΕΤΕ, στα 2,58 ευρώ, στα 3,07 ευρώ υποχωρεί η Πειραιώς και 1,1% η πτώση για την Eurobank, στα 0,825 ευρώ.

    Απώλειες κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα και για την Aegean, στα 7,9 ευρώ.

    Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, αντίδραση έχει βγει στον Σαράντη και στην Quest. Στον αντίποδα, Φουρλής και Autohellas υποχωρούν πάνω από 2%.

    Σημειωτέον, ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη, η καρδιά του Χ.Α. θα χτυπάει στο Λονδίνο στο πλαίσιο του ετήσιου roadshow που διοργανώνεται κάθε χρόνο, με τη ςσυμμετοχή ακόμα και εταιρειών από τα small caps, ενώ το παρόν αναμένεται να δώσει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.



    ΣΧΟΛΙΑ