• Σχόλιο Αγοράς

    Ανοδική αντίδραση για Wall Street και πετρέλαιο με το βλέμμα στην Κίνα

    • NewsRoom
    wall street


    Ήπια ανοδικά κινείται στο άνοιγμα της Τρίτης η Wall Street, σε μια προσπάθειά της να επανέλθει σε ανοδικό έδαφος μετά τις ισχυρές απώλειες της Δευτέρας, τις οποίες προκάλεσε η ανησυχία για την έκρηξη οργής των πολιτών στην Κίνα, γύρω από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

    Ειδικότερα, λίγο μετά την συμπλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα της Wall Street, o Dow Jones κινείται στις 33.905,91 μονάδες με άνοδο 0,17%, ο S&P 500 κινείται στις  3.972,68  μονάδες με άνοδο 0,22%, ενώ ο Nasdaq  στις 11.072,72 με άνοδο 0,21%.

    Παράλληλα, ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά ελπίζει πως η Κίνα θα ακούσει τους διαδηλωτές και θα προχωρήσει σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της. Ειδικότερα, αυτή την ώρα, το WTI Ιανουαρίου κινείται στο +2,67% στα 79,30 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent Ιανουαρίου κινείται στο +2,45% στα 85,23 δολάρια το βαρέλι.

    Η ελπίδα αυτή ήρθε μετά τη δήλωση Κινέζου αξιωματούχου σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 65,8% των ατόμων « άνω των 80 ετών» έχουν λάβει ενισχυτικές δόσεις. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε την πρώτη μείωση των μολύνσεων από Covid στην ηπειρωτική Κίνα σε περισσότερο από μια εβδομάδα . Τα νέα βοήθησαν τα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης να κλείσουν σε θετικό έδαφος.

    Υπενθυμίζεται πως οι αγορές είχαν αντιδράσει έντονα πτωτικά τη Δευτέρα, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο χιλιάδες διαδηλωτές στις μεγάλες πόλεις της Κίνας ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επιβάλει η Κίνα, ακολουθώντας την πολιτική «Zero COVID». Οι διαδηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονη ανησυχία λόγω των πιθανών επιπτώσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμους.

    Πέρα από την Κίνα, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε μια νέα σειρά στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Ειδικότερα, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με τον εθνικό δείκτη τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case Shiller να καταγράφει πτώση 0,8% από μήνα σε μήνα. Οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά από τα τέλη του 2018.

    Παράλληλα, σε χαμηλό τεσσάρων μηνών κατρακύλησε τον Νοέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, υποχωρώντας στο 100,2 από 102,2 τον Οκτώβριο. Πάντως, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα 12 μηνών ήταν για ενίσχυση του δείκτη στο 7,2% από 6,9% τον προηγούμενο μήνα.

    Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία γύρω από ζητήματα όπως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και οι θέσεις εργασίας, προκειμένου να δουν πώς η οικονομία ανταποκρίνεται στον υψηλό πληθωρισμό.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στο Hutchins Center για τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στο Brookings την Τετάρτη. Οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν θα υπάρξουν κάποιες  ενδείξεις για το εάν η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει ή θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.



    ΣΧΟΛΙΑ