• Σχόλιο Αγοράς

    Ανακούφιση στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ: Κέρδη για Dow Jones, περιόρισε τις απώλειες ο Nasdaq

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Με μικτά κέρδη έκλεισαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να ακούν με ανακούφιση τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ στη Γερουσία.

    Ο Πάουελ  απέρριψε την άποψη πως η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας κινδύνευε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη «φούσκα» περιουσιακών στοιχείων. Ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ παραμένει άνιση και απέχει ακόμα πολύ από το να ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες.

    Όπως ανέφερε, η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα το  δεύτερο μισό του 2021 να υπάρχει σημαντική βελτίωση για την οικονομία, η οποία ωστόσο παραμένει μακριά από τους στόχους για την απασχόληση και τον πληθωρισμό. Το ζήτημα του πληθωρισμού αποτέλεσε και την μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών και αναλυτών της Wall Street. Ο Πάουελ επιβεβαίωσε πως ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος, αμβλύνοντας την ανησυχία των επενδυτών για πιθανή αλλαγή στρατηγικής από τη Fed το επόμενο διάστημα.

    «Αν και δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι προοπτικές βελτιώνονται για αυτό το έτος», ανέφερε ο Πάουελ, ενώ μιλώντας για την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σημείωσε πως αποτελεί «μια δήλωση εμπιστοσύνης στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών».

    Οι αναφορές του Τζερόμ Πάουελ κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά, η οποία ετοιμάζεται για την ψήφιση του νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Η αγορά είχε προβληματιστεί για την επίπτωση που θα έχει η ισχυρή ανάπτυξη που αναμένεται στο ζήτημα του πληθωρισμού. Προβληματισμός που είχε ενισχυθεί από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων καθώς και μια σειρά θετικών μακροοικονομικών στοιχείων.

    Πέρα από την ακρόαση του Τζερόμ Πάουελ στη Γερουσία, η αγορά παρακολούθησε τις εξελίξεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και τις ισχυρές απώλειες που καταγράφουν τα ισχυρότερα εξ αυτών. Μάλιστα η πτώση επηρέασε σημαντικά και τη μετοχή της Tesla, η οποία πάντως κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές τις στο -2,19%.

    Από τον χώρο των οικονομικών αποτελεσμάτων, η Home Depot ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,86 δισ. δολάρια ή 2,65 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, έναντι των 2,48 δισ. δολαρίων ή 2,28 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο η εταιρία αναμένει ότι το 2021 δεν θα είναι τόσο ισχυρό όπως το 2020.

    Στα μάκρο της ημέρας, στην αγορά κατοικίας οι τιμές ενισχύθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για τις τιμές σε εθνικό επίπεδο να σημειώνει άνοδο 10,4% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση.

    Κάπως έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.537,35 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,05%, ο S&P 500 στις 3.881,37 μονάδες με κέρδη 0,13%, ενώ ο Nasdaq περιόρισε τις απώλειες του στο -0,5% και τις  13.465,20 μονάδες.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (2,78%) Visa (1,82%) και Chevron (1,26%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση η μετοχή της Home Depot (-3,12%).



    ΣΧΟΛΙΑ