• ΑΓΟΡΕΣ

    Η Κατερίνα Παναγοπούλου μιλάει στο Mononews: «Η Ελλάδα παραμένει ένα αναποτελεσματικό love brand»

    Κατερίνα Παναγοπούλου

    Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Γυναικών «Καλλιπάτειρα» και Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Fair Play)


    Η Κατερίνα Παναγοπούλου, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Γυναικών «Καλλιπάτειρα», σε συνέντευξη της στο Mononews αναλύει τις δράσεις του σωματείου, το νόημα της φιλανθρωπίας, των Ολυμπιακών Αξιών και του Αθλητισμού, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει τη σημασία και το ρόλο της Παιδείας ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να επαναπροσδιορίσει την εικόνα της διεθνώς.

    Παράλληλα, η κα Παναγοπούλου, παραθέτει και τη δική της γνώμη σχετικά με το πώς μπορεί η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω όσα την εμποδίζουν να εξελιχθεί και τονίζει το ρόλο που θα πρέπει να έχει ο καθένας μας ξεχωριστά προκειμένου να έλθει η πρόοδος που έχει απόλυτη ανάγκη τόσο η Ελλάδα, όσο και ο Έλληνας.

    Συνέντευξη: Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Κατερίνα Παναγοπούλου

    Κυρία Παναγοπούλου μιλήστε μας για το όραμα και τους σκοπούς της «Καλλιπάτειρας». Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με το σωματείο αυτό;

    To όραμα της Καλλιπάτειρας είναι η συμβολή της στη δημιουργία μίας συνεκτικής, δημιουργικής και αλληλέγγυας κοινωνίας, μέσω της διάδοσης των Ολυμπιακών, παιδευτικών Aξιών, της υποστήριξης του αθλητισμού ως τρόπου ζωής και της συσπείρωσης της εθελοντικής δράσης.

    Με την Καλλιπάτειρα ασχολήθηκα, ενεργά, γιατί, πάντα πίστευα, ότι ο αθλητισμός είναι, πάνω από όλα, αξίες που, εάν γίνουν τρόπος ζωής, τότε, μπορούμε να αλλάξουμε, πολλά από αυτά που πληγώνουν και να βιώσουμε, επιτέλους, την Ελλάδα που μας αξίζει.

    Μέσα από ποιες δράσεις η «Καλλιπάτειρα» περνάει στη συνείδηση του κόσμου τις Ολυμπιακές αξίες;

    Η Καλλιπάτειρα έχει «οργώσει» κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα. Το δίκτυο μας μεγαλώνει συνεχώς, σε ένα δίκτυο αλληλεγγύης για τα παιδιά, τους νέους, την γυναίκα, την ελληνική οικογένεια. Στο επίκεντρο της δράσης μας βρίσκεται η δημιουργία αθλητικών υποδομών, που θα ανοίξουν την πρόσβαση στην αθλητική προσπάθεια, για τα νιάτα της χώρας μας και η υποστήριξη αθλητών και αθλητικών ομάδων.

    Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, το εθελοντικό μας δίκτυο έχει προσφέρει ανεκτίμητο κοινωνικό έργο, με στόχο την επούλωση των πληγών, που έχει αφήσει η κρίση, όπως και η πολύπλευρη υποστήριξη των συμπολιτών μας και των οικογενειών που έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

    Έχετε υποστηρίξει ότι η απάντηση στην πολυδιάστατη – ηθική, αξιακή & οικονομική – κρίση που βιώνουμε, μπορεί να έλθει, μέσα, από την επιστροφή στις αξίες και τα ιδεώδη του αθλητισμού και του «Ευ Αγωνίζεσθαι». Θεωρείτε πως αν οι αρχές αυτές γίνουν συνείδηση στον κόσμο, τότε, θα έχουμε κάνει τουλάχιστον τη μισή διαδρομή, για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας;

    Κατερίνα ΠαναγοπούλουΘα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για μία έξοδο από την κρίση, που θα είναι βιώσιμη και ουσιαστική. Γιατί, σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε δώσει την σκυτάλη σε μία κοινωνία πολιτών που θα γνωρίζει πώς να αγωνίζεται, πώς να διεκδικεί, πώς να δίνει το παράδειγμα, να σέβεται κανόνες και θεσμούς, να αποδέχεται τη διαφορετικότητα, να λειτουργεί και να διακρίνεται, μέσα, από ομάδες.

    Μία κοινωνία πολιτών που θα ξέρει να διακρίνει τα ουσιαστικά στην ζωή, να δίνει τις σωστές μάχες, να παίρνει τις σωστές αποφάσεις.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι κανείς «άλλος» δεν πρόκειται να μας πάρει από το χέρι και να βγάλει από την κρίση. Εμείς, ως κοινωνία πολιτών, πρέπει να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας.

    Κυρία Παναγοπούλου, είστε μια γυναίκα, που έχει αφοσιωθεί στην προσφορά. Είναι αξιοσημείωτο, ότι καταφέρνετε να κρατάτε τη δημοσιότητα μακριά από τις δράσεις σας. Για ποιο λόγο, δεν επιλέγετε να προβάλλετε το έργο σας περισσότερο;

    Η προβολή δεν είναι το έργο. Εμένα με ενδιαφέρει το έργο. Εάν θέλετε, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας μου ότι, πάνω από όλα, με ενδιαφέρει να ολοκληρώνω ό,τι αρχίζω και να είμαι συνεπής στις ευθύνες που αναλαμβάνω. Η επικοινωνία και η δημοσιότητα για την Καλλιπάτειρα είναι χρήσιμη μόνο στον βαθμό που συμβάλλει στην καλύτερη συσπείρωση του δικτύου μας και στη υποστήριξη της εθελοντικής συμμετοχής.

    Μπορεί η Ελλάδα να ξεπεράσει αποτελεσματικά το τέλμα – όχι μόνο, το οικονομικό, αλλά και το ηθικό – στο οποίο έχει περιέλθει; Κατά τη γνώμη σας, η Πολιτεία, όπως είναι δομημένη, αυτή τη στιγμή, μπορεί να θέσει τις βάσεις, που απαιτούνται για να συμβεί αυτό;

    Συμφωνώ μαζί σας ότι η δομή της Ελληνικής Πολιτείας έχει καθοριστική σημασία. Οι θεσμοί μας και το κράτος μας έχουν μείνει στον 20ο αιώνα. Η κοινωνία μας, η ελληνική επιχειρηματικότητα, τα παιδιά μας, οι νέοι του τόπου μας, κάνουν καθημερινά άλματα, αγωνιζόμενοι, να κατακτήσουν τις προκλήσεις της εποχής μας και δυστυχώς, αντί η ελληνική πολιτεία να είναι δίπλα τους, είναι, διαχρονικά, πίσω τους και πολλές φορές, απέναντί τους. Ελπίζω οι ηγεσίες της πατρίδας μας, σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό – να κατανοήσουν, ότι η βιώσιμη έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την ύπαρξη ενός κράτους που να μπορεί να υπηρετήσει την ελληνική κοινωνία και όχι να αντλήσει από αυτή.

    Κατερίνα Παναγοπούλου

    Στο συνέδριο «Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος» τονίσατε τη σημασία της Παιδείας και το πώς, αυτή, αποτελεί το κατάλληλο όχημα, για να προχωρήσει η ανθρωπότητα μπροστά. Η Παιδεία στην Ελλάδα είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο πολύπαθους κλάδους. Τι βήματα πιστεύετε, ότι πρέπει να γίνουν, ώστε, να λάβει τη σωστή της διάσταση και να γίνει ο ρόλος της πιο ενεργός; Πώς μπορεί η Παιδεία του σήμερα, να πετύχει την αποτελεσματική και άμεση επαφή με την πραγματική ζωή και να καταστήσει υγιή – από όλες τις απόψεις – τον κόσμο στον οποίο ζούμε;

    Έχει ζωτική σημασία για τη δημοκρατία και την ανάπτυξη στον τόπο μας να αποκτήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που κληροδοτεί δημιουργικούς και ελεύθερους πολίτες. Για να πετύχουμε, όμως, αυτόν το στόχο, χρειαζόμαστε, απαραιτήτως, αλλαγή φιλοσοφίας. Η πυρηνική μας επιδίωξη, πρέπει, να είναι η μάθηση και όχι o διδακτισμός. Να πάμε, δηλαδή, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να επιτρέπει στους μαθητές, να πειραματιστούν, να ερευνήσουν, να κρίνουν, να συνεργαστούν, να προσφέρουν στην κοινωνία, να κάνουν λάθος, να μάθουν.

    Πρέπει να μεταβούμε σε μία εκπαιδευτική εποχή όπου, στο επίκεντρο, θα βρίσκεται ο άνθρωπος και το ανθρώπινο μέτρο. Η στοχευμένη προσέγγιση του μαθητή, η μάθηση της Aξίας της συμμετοχής και του εθελοντισμού, η αγάπη για τον αθλητισμό, η πνευματική και καλλιτεχνική καλλιέργεια, είναι απαραίτητα στοιχεία για να περάσουμε στην εποχή όπου τα εκπαιδευτικά συστήματα δεν θα «παράγουν» μόνο εξειδικευμένους εργαζόμενους, αλλά και ελεύθερους ανθρώπους.

    Τι βήματα θεωρείτε, πως πρέπει να κάνει κάποιος και τι στάση οφείλει να κρατάει, για να μπορεί να χαρακτηρίζεται «ενεργός πολίτης»;

    Εννοείται ότι δεν αρκεί η ψήφος στις εκλογές ή η ενασχόληση με ένα πολιτικό κόμμα ή κάποιο συνδικαλιστικό φορέα. Η διαδρομή του ενεργού πολίτη ξεκινάει από το πρωί και ολοκληρώνεται το βράδυ.

    Ενεργός πολίτης είναι στάση ζωής. Είναι η δίψα για ενημέρωση, ο διαρκής έλεγχος κάθε εξουσίας, η ενέργεια για συμμετοχή και συνεργασία. Είναι, όμως, πάνω από όλα, η συνειδητοποίηση ότι, ως πολίτες, εκτός από δικαιώματα, έχουμε και ευθύνη για την γειτονιά μας, τον τόπο μας, την πατρίδα μας.

    Πέραν της «Καλλιπάτειρας», με ποιες άλλες δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης ασχολείστε ενεργά;

    Κατερίνα ΠαναγοπούλουΗ θεμελίωση του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών, που ιδρύθηκε επίσημα τον Αύγουστο στην Αρχαία Ολυμπία, είναι το επόμενο βήμα. Κύρια αποστολή του Διεθνούς Κέντρου είναι η σύνδεση της διαχρονικής πνευματικής και επιστημονικής κληρονομιάς του Ελληνισμού, με τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

    Είναι μία προσπάθεια, που φιλοδοξεί, να διασυνδέσει προσωπικότητες και πολίτες από όλο τον κόσμο που αγαπούν τις Αξίες που γεννήθηκαν σε αυτό τον τόπο. Στο επίκεντρο όλης της προσπάθειας είναι η διεθνής ανάδειξη της Ελλάδας, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού και βέβαια, η δημιουργία μίας εκπαιδευτικής παρακαταθήκης για τα παιδιά μας.

    Δεδομένου του ότι είστε ένας άνθρωπος με διεθνή παρουσία, μπορείτε να μας μεταφέρετε το πώς βλέπει η Διεθνής Κοινότητα την Ελλάδα σήμερα; Ποιο είναι το feedback που λαμβάνετε εσείς προσωπικά;

    Το έχω τονίσει, πολλές φορές, ότι το άκουσμα της λέξης «Ελλάδα» προκαλεί, τις περισσότερες φορές, θετικά συναισθήματα. Η Ελλάδα εξακολουθεί και είναι ένα love brand, για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, ανεξάρτητα, από την εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ταυτότητα. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι σοβαρό, όταν μιλάμε για τη διεθνή εικόνα και φήμη της οικονομίας μας. Σε αυτό το σημείο, η Ελλάδα είναι σχεδόν ταυτισμένη με την κρίση και την αναποτελεσματικότητα. Γεγονός που υποσκάπτει συθέμελα τις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων. Υποσκάπτει την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του τόπου, γιατί η εμπιστοσύνη είναι το βασικό καύσιμο της ανάπτυξης. Είναι, συνεπώς, επιτακτική ανάγκη η όποια προσπάθεια για οικονομική ανάταξη να συνοδευτεί από μία οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια για την επανατοποθέτηση της πατρίδας μας στο διεθνή χάρτη της φήμης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάρις Κασιδόκωστας – Λάτσης: Τα μεγαλόπνοα σχέδια της Latsco. Τι λένε πηγές της εταιρίας στο mononews.gr 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επιχειρηματίας Ναυσικά Ζαμπέλη μιλά στη Λώρη Κέζα και το mononews για την πρωτογενή ανάπτυξη στα χρόνια της κρίσης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Κ. Αναστασιάδης (Celestyal Cruises) στο mononews: Ο Πειραιάς διεκδικεί μια ισχυρή θέση στην κρουαζιέρα της Μεσογείου



    ΣΧΟΛΙΑ