• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Πτώση 2,44% για τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Η ιστορική βουτιά στην τιμή του συμβολαίου του αμερικανικού αργού, το οποίο για πρώτη φορά έκλεισε σε αρνητική τιμή, επηρέασε όπως ήταν αναμενόμενο και τις μετοχές της Wall Street, η οποία ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας στο κόκκινο.

    Το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου για το WTI στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης υποχώρησε κατά 55,9 δολάρια, κλείνοντας στο -37,63 δολάρια το βαρέλι, σε ιστορικό χαμηλό (η προηγούμενη χαμηλότερη τιμή που είχε καταγραφεί ήταν λίγο πιο πάνω από τα 10 δολάρια το βαρέλι), στη χειρότερη συνεδρίαση όλων των εποχών καθώς η τιμή υποχώρησε κατά 306%. Η πτώση κατά κύριο λόγο οφείλεται σε δύο λόγους.

    Πρώτον στον τεχνικό λόγο πως πρόκειται για την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του συμβολαίου, το οποίο λήγει αύριο, και δεύτερον στο γεγονός πως οι δυνατότητες αποθήκευσης του αμερικανικού πετρελαίου πλησιάζουν στα όριά τους.

    Ωστόσο, ο προβληματισμός στην αγορά έχει να κάνει με το γεγονός πως η ζήτηση λόγω της πανδημίας αναμένεται να πέσει κατά τουλάχιστον 30% την ώρα που η συμφωνία των παραγωγών χωρών για τη μείωση της παραγωγής δεν φαίνεται πως ικανοποιεί τις ανάγκες που έχουν προκύψει, έπειτα και από την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε μέχρι την οριστική υπογραφή της και τον πόλεμο τιμών που προηγήθηκε.   Πάντως, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, υποχώρησε κατά 4,60 δολ. ή 18,3% και έκλεισε στα 20,03 δολ. το βαρέλι.

    Οι ακραίες κινήσεις των τιμών του πετρελαίου έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για μπαράζ χρεοκοπιών  στον κλάδο της ενέργειας και τις συνέπειες που συνεπάγονται στην αγορά εργασίας.

    Σε αυτό το βαρύ κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 2,44%  στις 23.650,44 μονάδες. Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones μόνο η IBM (0,38%) και η Cisco (0,14%) έκλεισαν με άνοδο. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Boeing (-6,70%), η Dow (-5,66%) και η Exxon Mobil (-4,72%).

    Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,79% στις 2.823,16 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 1,03% στις 8.560,73 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ