• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο 9% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη από 1/8, πάνω από 20% για τις τράπεζες…

    • Στ. Κ. Χαρίτος

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Προσδοκίες για καλύτερη κίνηση στην αγορά την Τετάρτη, πριν την αργία του Δεκαπεντεύγουστου αύριο, δημιουργούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Την τάση δίνει η Wall Street και η εντυπωσιακή κούρσα χθες, έπειτα από τις πληροφορίες που έκαναν το γύρο του κόσμου ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καθίσουν για μία ακόμα φορά στο τραπέζι του διαλόγου. Πλην όμως, οι πληγές είναι έντονες για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και το αποτύπωμα της πτώσης, θα επιδιωχθεί να φύγει σύντομα, σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη στο mononews.

    Ο μεγάλος ασθενής της αγοράς δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό κλάδο, που στις 8 από τις 9 συνεδριάσεις καταγράφει πτώση της τάξης του 20%, όταν το αντίστοιχο διάστημα, δηλαδή από την 1η του μηνός μέχρι και χθες οι απώλειες του γενικού δείκτη μόλις που ξεπερνούν το 9%. Έχουμε και λέμε: Πτώση για την Εθνική 20,8%, χωρίς να τερματίσει ανοδικά καμία συνεδρίαση κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Πτώση 21,7% για την Alpha, 20,5% για την Eurobank και 18,7% για την Πειραιώς.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι οι εντολές πώλησης γίνονταν μαζικά, με όγκο και ένταση και ο τζίρος στις μετοχές του κλάδου ήταν καθαρός, χωρίς κανένα αξιόλογο πακέτο.

    Χρηματιστής μεταφέρει το κλίμα στο mononews που επικρατούσε χθες στα σχεδόν άδεια λόγω διακοπών, χρηματιστηριακά γραφεία: Επενδυτές τηλεφωνούσαν στις χρηματιστηριακές να ρωτήσουν γιατί πέφτει η αγορά. Στην απάντηση ότι το κλίμα έχει επιβαρυνθεί από τα ξένα χρηματιστήρια και πως η πτώση για τον δείκτη είναι τέτοια που τον φέρνει αντιμέτωπο με τις 800 μονάδες, οι πελάτες ζητούσαν να ρευστοποιηθεί όλο το χαρτοφυλάκιό τους, προφανώς για να μην χάσουν τα κέρδη που αποκομίζουν από την αρχή της χρονιάς.

    Οι στηρίξεις για την αγορά επιβεβαιώνονται μεταξύ των 805 – 815 μονάδων και επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη με το κλείσιμο του δείκτη στις 818 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα, δεδομένου ότι τέλος του μήνα ξεκινούν τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Βερολίνο (Μέρκελ), Παρίσι (Μακρόν) και Χάγη (Ρούτε) και κυρίως νέα από τις τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ