• ΑΓΟΡΕΣ

    «Σεισμός» στην αγορά ομολόγων: Γύρισαν «τούμπα» οι αποδόσεις Ελλάδας-Ιταλίας στα 5ετή

    • NewsRoom


    Νέα ισχυρή πτωτική κίνηση σημείωνε την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου που διέσπασε καθοδικά, για πρώτη φορά, το όριο του 3%. Την ίδια ώρα, η διαφορά απόδοσης με τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο «μαζεύει» στις 20 μονάδες βάσης, δηλαδή σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

    Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 2,98%, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε ένα πιο ευοίωνο μέλλον για την Ελλάδα ενόψει και των εθνικών εκλογών.

    Στη συρρίκνωση, ωστόσο, της «ψαλίδας» με τον ιταλικό τίτλο συμβάλλει και η ενίσχυση της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων, μετά την προειδοποίηση της Τράπεζας της Ιταλίας ότι το δημόσιο χρέος της χώρας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι πιθανό να αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο.

    Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του στο mononews.gr, ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, είχε προβλέψει ότι δεν αποκλείεται να δούμε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν, κάποια στιγμή σύντομα, κάτω από τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων.

    Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει σε νέο report της η Capital Economics, το ισχυρό ράλι των ελληνικών ομολόγων και η ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αύξηση του κινδύνου στην Ιταλία, την επιδείνωση των προοπτικών της ιταλικής οικονομίας και το λιγότερο βιώσιμο χρέος της, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αντιστροφή της σημερινής εικόνας, με τα ελληνικά ομόλογα να προσφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα ιταλικά.

    Σύμφωνα με την Capital Economics, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες από εκείνες της Ιταλίας για την περίοδο 2019-2020. Και οι μεταρρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη.

    Επίσης, το ιταλικό χρέος πλέον είναι λιγότερο βιώσιμο από αυτό της Ελλάδας, ενώ ο πολιτικός κίνδυνος είναι υψηλότερος στην Ιταλία.

    Έκκληση από σύμβουλο του Σαλβίνι για προστασία από τους κερδοσκόπους

    Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος οικονομικός σύμβουλος του Ματέο Σαλβίνι ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σχηματίσουν ασπίδα για να προστατεύσουν την Ιταλία από τους κερδοσκόπους, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των ελληνικών ομολόγων «απίστευτη».

    Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 5ετούς ιταλικού ομολόγου ξεπέρασε σήμερα εκείνη του ελληνικού.

    Ο Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της κάτω Βουλής, δήλωσε συγκεκριμένα στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η απουσία της δυνατότητας ελέγχου από τις κεντρικές τράπεζες συνεπάγεται ότι τα ομόλογα είναι, ουσιαστικά, έρμαια στα κερδοσκοπικά παιχνίδια της μέρας.

    «Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να διευθετηθεί, γιατί φυσικά η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα», είπε ο Μπόργκι, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανατροπή στην εικόνα των spread.

    Χαρακτήρισε, μάλιστα, «απίστευτο» το spread, επειδή, όπως είπε, «θυμόμαστε όλοι ότι για παράδειγμα η Ελλάδα χρωστά στην Ιταλία δεκάδες δισεκατομμύρια επειδή συμμετείχε στο πακέτο διάσωσης».



    ΣΧΟΛΙΑ