• ΑΓΟΡΕΣ

    Συνεχίζεται το sell off σύμφωνα με τη Morgan Stanley


    Με την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών να είναι ανοδική, η Morgan Stanley προειδοποιεί για αστάθεια και ζητάει περαιτέρω διόρθωση στις μετοχές.

    Αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αγορά συνεχίζει να παραμένει ασταθής, οι μετοχές στην Ευρώπη είδαν σήμερα το πρωί μία νέα μικρή άνοδο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι τα κρούσματα COVID-19 έχουν μειωθεί, ενώ τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στα στοιχεία που αναμένονται σήμερα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

    Ο Stoxx Europe 600 Index σημείωσε άνοδο κατά 0,7% το πρωί, ώρα Λονδίνου, ανακάμπτοντας για δεύτερη μέρα, ύστερα από το πτωτικό σερί τεσσάρων εβδομάδων, το οποίο προκάλεσαν οι ανησυχίες για αυστηροποιήσεις από την κεντρική τράπεζα, η άνοδος των τιμών αλλά και ο φόβος για ύφεση. Οι μετοχές της τεχνολογίας παρουσίασαν κέρδη, ενώ αντίθετα οι μετοχές που αφορούν την υγεία κατέγραψαν χαμηλή απόδοση καθώς η τιμή των μετοχών σε Roche Holding AG και η Bayer AG υποχώρησε.

    Ο δείκτης αναφοράς παραμένει μειωμένος κατά 13% σε σχέση με πέρσι, καθώς τα αυστηρά lockdown στην Κίνα καθώς και οι φόβοι για περαιτέρω φραγμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα ανησυχούν τους επενδυτές.

    Που προβλέπονται πιθανές απώλειες

    Κάποιοι αναλυτές πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, σημειώνουν ότι η είσοδος του Stoxx 600 σε oversold επίπεδα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανάκαμψη του δείκτη.

    Ο Neil Campling, επικεφαλής της έρευνας TMT στο Mirabaud Equity Research, ανέφερε ότι η αγορά ψάχνει να βρει που είναι ο «πάτος», ενώ ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών αφορά τις συνέπειες της μηδενικής πολιτικής της Κίνας όσον αφορά την πανδημία.

    Ο αναλυτής Michael Wilson της Morgan Stanley εδώ και καιρό έχει εκφράσει τον σκεπτικισμό του για την ανοδική πορεία των αμερικανικών μετοχών και ανέφερε ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει προτού σκαρφαλώσει στις 3.900 μονάδες την επόμενη άνοιξη – που είναι περίπου 2,5% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα – λόγω της επιβράδυνσης της αύξησης των κερδών και της αυξημένης αστάθειας.

    «Αναμένουμε ότι η αστάθεια των μετοχών θα παραμείνει υψηλή τους επόμενους 12 μήνες», αναφέρει και συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους επενδυτές που ασχολούνται με μετοχές σε υγειονομική περίθαλψη, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ακίνητα.

    Στην Ευρώπη, ο Graham Secker της Morgan Stanley παραμένει επίσης επιφυλακτικός και αναμένει περαιτέρω πτώση λόγω των συνθηκών του πολέμου στην Ουκρανία αλλά  και του κινδύνου υποβάθμισης των κερδών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Ο Fahad Kamal, επικεφαλής επενδύσεων στην Kleinwort Hambros υποστήριξε στο CNBC ότι  με βάση το επενδυτικό μοντέλο του Kleinwort, οι αγορές εξακολουθούν να είναι αρκετά ελκυστικές  για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, με τους περισσότερους οικονομολόγους να μην προβλέπουν ακόμη ύφεση.

    Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους επενδυτές περιφερειακών αγορών από τους αναλυτές της Barclays Plc, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

    Πάνω το από το 8% αναμένεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

    Μέσα στην ημέρα αναμένονται και τα στοιχεία από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν ένα πρώτο δείγμα για τις επόμενες κινήσεις που θα έρθουν στην νομισματική πολιτική.

    Πάνω από το 8% αναμένεται να είναι ο πληθωρισμός, όπως αναφέρει το Bloomberg, αν και μειωμένος, την ίδια ώρα που η FED ξεκινάει ένα νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων για να περιορίσει την άνοδο των τιμών.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιστροφή σε θετικό έδαφος για τις ευρωαγορές – Άλμα 24,90% για τη Swedish Match

     

    UBS: Πώς επενδύουμε σε περίοδο sell-off



    ΣΧΟΛΙΑ