• ΑΓΟΡΕΣ

    Συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα στη μετοχή της Thomas Cook


    Συνεχίζεται το ανελέητο χτύπημα στη μετοχή της Thomas Cook Group (TCG) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η οποία, ύστερα από τη βίαια πτώση της τάξης του 40% που κατέγραψε την Παρασκευή, στον απόηχο της υποβάθμισης από τη Citigroup, συνεχίζει σήμερα με απώλειες 14,35%.

    Το καθοδικό σπιράλ της εισηγμένης ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, όταν η εταιρεία δημοσίευσε τα εταιρικά της αποτελέσματα, δείχνοντας μια τεράστια πτώση των πωλήσεων για το καλοκαίρι και συνολική ζημιά 1,5 δισ. στερλινών προ φόρων για το εξάμηνο μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, έναντι των 303 εκατομμυρίων που παρουσίασε για το αντίστοιχο περσινό εξεταζόμενο διάστημα. Επιπλέον, ο ταξιδιωτικός όμιλος ανακοίνωσε πτώση 12% στις καλοκαιρινές κρατήσεις, με την απουσία των προπληρωμών να οδηγούν σε αύξηση του καθαρού δανεισμού της εταιρείας, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 1,2 δισ. λίρες.

    Η Thomas Cook ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε έκτακτη επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 300 εκατ. στερλίνων, την οποία, όμως,  θα λάβει μόνο στην περίπτωση που προχωρήσει με την πώληση των αερογραμμών της.

    Η αντίδραση  των επενδυτών ήταν άμεση και αμείλικτη, οδηγώντας τη μετοχή σε απώλειες 14,70%.

    Το μεγαλύτερο χτύπημα όμως δόθηκε την επόμενη ημέρα, όταν δημοσίευμα των Financial Times παρουσίασε την έκθεση της Citigroup  για την εταιρεία, η οποία χαρακτήριζε τη μετοχή «άνευ αξίας». Η έκθεση της Citigroup στάθηκε κυρίως στη ραγδαία επιδείνωση της κερδοφορίας που είχε δημοσιευτεί την προηγούμενη ημέρα αλλά και στην αδυναμία της εταιρείας να εξυγιάνει τον υπερβολικά μοχλευμένο ισολογισμό της.

    Ο βρετανικός tour operator επιχείρησε να καθησυχάσει ταξιδιώτες και επενδυτές κατά τη διάρκεια του σαββτοκύριακου, χωρίς όμως να επιτύχει τον στόχο του, αφού οι πωλητές συνέχισαν και σήμερα το αλύπητο σφυροκόπημα στη μετοχή, οδηγώντας τη σε χρηματιστηριακή αξία 0,0998£.

    Η μετοχή μετράει πλέον σωρευτικές απώλειες της τάξης του 57% για τις τελευταίες 3 συνεδριάσεις, ενώ η μεγάλη εικόνα είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτική, δείχνοντας πτώση 92% στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σε ετήσια βάση, που μεταφράζεται σε εκροές 2,83 δισ. λιρών.

     



    ΣΧΟΛΙΑ