• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας


    Το Mononews, σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    Σταθερές παρέμειναν οι αξίες στο συγκεκριμένο κλάδο, ενώ μικρή υποχώρηση σημείωσαν στα LR1. Δεν αναφέρθηκε καμία πώληση.

    Bulkers

    Στα πλοία τύπου panamax οι αξίες υποχώρησαν ενώ στα υπόλοιπα φορτηγά πλοία παρέμειναν αμετάβλητες.

    -Το capesize Ocean Commander (174,100 DWT, Aύγουστος 2007, Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding) πουλήθηκε στη Goodbulk έναντι 21,5 εκατ. δολ., ενώ η εκτιμώμενη από την VV τιμή ήταν στα 20 εκατ. δολ.

    -Το panamax Dr Bravo (76,800 DWT, Αύγουστος 2005, Sasebo) πουλήθηκε στην Omicron Ship Management στην τιμή των 12,6 εκατ. δολ. έναντι 12,89 εκατ. δολ. που ήταν η εκτιμώμενη από τη VV τιμή.

    -Το πλοίο supramax Alexandrit (57,000 DWT, Σεπτέμβριος 2010, Jiangsu Hantong Ship Heavy Ind) πουλήθηκε στην τιμή των 11,3 εκατ. δολ., χαμηλότερα από τα 12,36 εκατ. δολ. που ήταν η εκτιμώμενη τιμή.

    -Πουλήθηκαν en bloc δύο πλοία handy στη Nova Marine Carriers, στην τιμή των 17,6 εκατ. δολ, λίγο υψηλότερα από τα 16,46 εκατ. δολ. που ήταν η εκτιμώμενη τιμή από τη VV. Πρόκεται για τα πλοία South/North Wind (29,000 DWT, κατασκευής 2011, στο ναυπηγείο Nantong Nikka).

    Containers

    Στα παλαιότερης κατασκευής post Panamax και  Panamax οι αξίες υποχώρησαν οριακά, λόγω της μείωσης των διαλύσεων. Στα handy και στα feedermax οι αξίες ενισχύθηκαν. Οι αλλάγες αυτές αποδίδονται στην ψυχολογία της αγοράς.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες της VV

    Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, οι δείκτες της VesselsValue κινήθηκαν ως εξής:

    • Ο δείκτης των bulkers υποχώρησε κατά 0,44% και διαμορφώθηκε στις 210,12 μονάδες
    • Ο δείκτης των tankers κατέγραψε πτώση 0,15% και έκλεισε στις 277,20 μονάδες
    • Ο δείκτης των containers υποχώρησε κατά 0,16% και διαμορφώθηκε στις 4.811,63 μονάδες
    • Ο δείκτης των πλοίων μεταφοράς LPG (υγραέριο) ενισχύθηκε οριακά κατά 0,03% και διαμορφώθηκε στις 603,24 μονάδες

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κάθε κλάδου. Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    ναυλαγορά ναυτιλία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Η ελληνική ναυτιλιακή που πρωταγωνιστεί στα καινοτόμα οικολογικά ποντοπόρα πλοία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Κόλλησαν στα δικαστήρια οι αγωγές κατά τριών Ελλήνων εφοπλιστών για τα deals με την Kalani

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Γ. Οικονόμου: Πώς ο εφοπλιστής απέκτησε ποσοστό άνω του 70% στη Dryships



    ΣΧΟΛΙΑ