• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε υψηλό πέντε μηνών το ευρώ με τη βοήθεια της FED

    • Bloomberg
    euro / ευρώ

    Πηγή: GETTY IMAGES


    Στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου ανήλθε το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς τα μηνύματα από την Federal Reserve ότι θα στραφεί σε μειώσεις των επιτοκίων συνέχισαν να υποστηρίζουν το ράλι.

    Το κοινό νόμισμα σκαρφάλωσε έως και 0,3% στα 1,1070 την Τετάρτη. Μέσα στο 2023, το ευρώ έχει σημειώσει άνοδο 3,4%, με ένα μεγάλο μέρος του ράλι να σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις τελευταίες προβλέψεις της Fed για τη νομισματική της πολιτική το 2024.

    Το δολάριο επέκτεινε τις απώλειες αυτόν τον μήνα καθώς οι αξιωματούχοι της FED έστειλαν σαφέστερο μήνυμα ότι η επιθετική πολιτική σύσφιξής ολοκληρώνεται, προβλέποντας πλέον μια σειρά μειώσεων επιτοκίων το 2024. Οι οικονομικές εκθέσεις στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν επίσης την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την «ψύξη» της αγοράς εργασίας.

    «Οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες, οι μετοχές είναι υψηλότερες, ο κίνδυνος υπάρχει και οι αγορές ανυπομονούν για χαλάρωση της Fed μόλις έρθει η Άνοιξη», δήλωσε ο Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Societe Generale στο Λονδίνο.

    Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους. Τα γερμανικά ομόλογα έχουν σημειώσει ράλι από τα τέλη Οκτωβρίου καθώς τα ήπια οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης και η επιβράδυνση του πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για πολύ περισσότερο.

    Ωστόσο, η άνοδος του ευρώ μπορεί να είναι περιορισμένη, σύμφωνα με την Helen Given, διαπραγματευτή spot FX στη Monex ΗΠΑ.

    «Το ράλι των γιορτών θα εξασθενίσει λίγο οδεύοντας προς το πρώτο τρίμηνο», είπε. «Το ευρώ φαίνεται να είναι αρκετά υπεραγορασμένο και με τη γερμανική οικονομία στο χείλος του γκρεμού, φαίνεται ότι ο κίνδυνος μιας περιφερειακής ύφεσης είναι πολύ υψηλότερος εκεί από ό,τι εδώ στις ΗΠΑ».

    Όσον αφορά το δολάριο, υπάρχει επίσης μια έντονη εποχική τάση να αποδυναμώνεται στο τέλος του έτους λόγω εν μέρει της εταιρικής δραστηριότητας.

    Διαβάστε επίσης

    Τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ – Ποια θέματα έχουν επιλεγεί

    EKT: Ένα βήμα πιο κοντά στο ψηφιακό ευρώ

    Λαβρόφ: Ρωσία και Ινδία πιο κοντά στην από κοινού παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού



    ΣΧΟΛΙΑ