• Οικονομία

    EKT: Ένα βήμα πιο κοντά στο ψηφιακό ευρώ

    • Bloomberg
    Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στο επόμενο στάδιο του σχεδίου της για το ψηφιακό ευρώ — προετοιμάζοντας το έδαφος για την έκδοση του νομίσματος τα επόμενα χρόνια, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για τη μετάβαση σε μια «προπαρασκευαστική φάση» που θα διαρκέσει αρχικά δύο χρόνια, ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει το εγχειρίδιο κανόνων της και θα επιλέξει τους παρόχους που θα αναπτύξουν την πλατφόρμα και την απαραίτητη υποδομή.

    «Πρέπει να προετοιμάσουμε το νόμισμά μας για το μέλλον», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    «Οραματιζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ ως μια ψηφιακή μορφή μετρητών που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές πληρωμές, χωρίς χρέωση, και που θα πληροί τα υψηλότερα πρότυπα απορρήτου. Θα συνυπάρχει μαζί με τα φυσικά μετρητά, τα οποία θα είναι πάντα διαθέσιμα, χωρίς να μένει κανένας πίσω».

    Digital Currencies Picking Up | Number of countries and currency unions exploring CBDCs in June 2023

    Με τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να προσπαθούν να προσθέσουν μια ψηφιακή εναλλακτική στα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, η ΕΚΤ δεν είναι η μόνη που διερευνά την δημιουργία εικονικών μετρητών.

    Η ΕΚΤ ξεκίνησε το συγκεκριμένο project το 2021 και έκτοτε έχει ερευνήσει διάφορα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά.

    Αν και υπάρχει σκεπτικισμός οι αξιωματούχοι απαριθμούν τα οφέλη που θα υπάρξουν, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής αποδοχής για πληρωμές σε όλο το μπλοκ των 20 εθνών και της απουσίας της αστάθειας που επικρατεί στα κρυπτονομίσματα.

    Η ΕΚΤ διευκρίνισε ότι η έναρξη της φάσης προετοιμασίας «δεν είναι απόφαση για την έκδοση ψηφιακού ευρώ».

    Παράλληλα με την ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα πλαίσιο που θα παρέχει τη νομική βάση και θα ρυθμίζει τα βασικά στοιχεία του εικονικού χρήματος — ενώ αφήνει την τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσει με αυτό στην κεντρική τράπεζα.

    Οι αμφιβολίες για την ιδέα παραμένουν

    Στα τέλη του περασμένου μήνα, μια ομάδα βουλευτών της ΕΕ προέτρεψε την ΕΚΤ να αναβάλει την απόφασή της για την επόμενη φάση, λέγοντας ότι η προστιθέμενη αξία για το ευρύ κοινό «παραμένει ασαφής» και ότι η εφαρμογή είναι αβέβαιη.

    Ο Fabio Panetta, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που είναι υπεύθυνο για τις εργασίες, αντέτεινε ότι τα επόμενα βήματα αποτελούν απλώς περισσότερη προετοιμασία, και όχι μια τελική ετυμηγορία για την έναρξη.

    Οι προτιμήσεις στα μετρητά ποικίλλουν εντός της ζώνης του ευρώ, με τους Γερμανούς καταναλωτές να είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους, πληρώνοντας με χαρτονομίσματα και κέρματα.

    Ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, υπερασπίστηκε το έργο σε συνέντευξή του στο Deutschlandfunk την Πέμπτη, ενώ προειδοποίησε ότι αναμένει πως το ψηφιακό ευρώ θα είναι έτοιμο για χρήση μόνο σε «περίπου πέντε χρόνια».

    Διαβάστε ακόμη:

    Μύλος η ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων – Πιέσεις από τα «γεράκια»

    Χατζηδάκης: Στον σωστό δρόμο η ελληνική οικονομία

    Ασφαλιστικό: 22 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις συντάξεις, τις εισφορές, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης



    ΣΧΟΛΙΑ