• ΑΓΟΡΕΣ

    Σαουδική Αραβία: Κηρρύσει εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα

    • NewsRoom

    Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ Πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας


    Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να απαγορεύσει τα τουρκικά προϊόντα θα τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην ήδη πληγωμένη τουρκική οικονομία, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Cumhuriyet, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ahval.

    Το Ριάντ έχει επιβάλλει ένα ανεπίσημο εμπάργκο στα τουρκικά αγαθά από το περασμένο έτος.

    Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας κρατούν εκατοντάδες τούρκικα φορτηγά στα σύνορα και χιλιάδες πακέτα από την Τουρκία στα αεροδρόμια. Τα φορτηγά πήραν το πράσινο φως για να μπουν στη χώρα μόνο μετά την παρέμβαση Τούρκων διπλωματών στο βασίλειο.

    Το 2017, όταν ένα μπλοκ χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία έκοψε τους δεσμούς με το Κατάρ, λόγω κυρίως της υποστήριξης στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η Άγκυρα στήριξε οικονομικά και στρατιωτικά την Ντόχα.

    Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες μετά την πολιτική κρίση που ακολούθησε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στην Κωνσταντινούπολη.

    Η ένταση οδήγησε επιχειρηματικές ενώσεις από τη Σαουδική Αραβία να προτείνουν ένα πλήρες εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Dunya, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει επικοινωνήσει με επιχειρήσεις και τους έχει μεταφέρει οδηγίες να μην συναλλάσσονται με τουρκικές επιχειρήσεις ή να αγοράζουν προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις που θα αγνοήσουν τις οδηγίες αυτές.

    Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει μια καμπάνια για να αποθαρρύνει τους πολίτες της από το να ταξιδεύουν στην Τουρκία. Τα μίντια της χώρας έχουν χαρακτηρίσει την Τουρκία σαν μη ασφαλή προορισμό με αποτέλεσμα ο αριθμός των τουριστών από τη Σαουδική Αραβία στην Τουρκία να έχει σημειώσει πτώση 17%.



    ΣΧΟΛΙΑ