ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν οι ασιατικές αγορές, στον απόηχο του selloff που σημειώθηκε στη Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Η παγκόσμια φυγή από τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου συνεχίζεται την Τετάρτη, αφού οι φόβοι για την αμερικανική οικονομία και η υποχώρηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών προκάλεσαν απότομη πτώση των αμερικανικών μετοχών.
Ο Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,9%, με τις μετοχές τεχνολογίας, όπως αυτή της ASML Holding NV, να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P 500 υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 0,5% αφού ο δείκτης σημείωσε χθες την μεγαλύτερη βουτιά από το selloff της 5ης Αυγούστου.
Οι ασιατικές εταιρείες κατασκευής τσιπ έκαναν βουτιά, επηρεασμένες από την κατάρρευση της Nvidia Corp. την Τρίτη, συμπαρασύροντας τον περιφερειακό δείκτη αναφοράς μετοχών σε πτώση άνω του 2%.
Περαιτέρω μεταβλητότητα
Οι traders προετοιμάζονται για περαιτέρω μεταβλητότητα, καθώς αναμένουν τα στοιχεία που θα δείξουν αν η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης, αλλά και με πιο τρόπο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να προσεγγίσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Τα βλέμματα είναι στραμμένο στο report για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που αναμένεται την Τετάρτη, μετά τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας για πέμπτο συνεχή μήνα.
Καθώς το ενδιαφέρον της αγοράς μετατοπίζεται από τον πληθωρισμό στις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τις μετοχές και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου.
Προς το παρόν, οι traders αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια κατά περισσότερες από δύο ποσοστιαίες μονάδες τους επόμενους 12 μήνες – η πιο ισχυρή πτώση από τη δεκαετία του 1980, εκτός της περιόδου της ύφεσης.

«Η αγορά θα είναι νευρική εν αναμονή των στοιχείων μισθοδοσίας αυτή την εβδομάδα και μίας σειράς άλλων δεικτών για την απασχόληση», δήλωσε ο Mohit Kumar, επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies International, σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Είναι συνετό να προχωρήσουμε σε κάποια αντιστάθμιση, καθώς αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα τις επόμενες εβδομάδες».
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά δύο μονάδες βάσης, διευρύνοντας τις απώλειες της Τρίτης.
Ο δείκτης δολαρίου διέκοψε το πενθήμερο κερδοφόρο σερί, ενώ το γεν σημείωσε άνοδο.
Το πετρέλαιο κινήθηκε χαμηλότερα μετά από την πτώση σχεδόν 5% την Τρίτη, εν μέσω της αδύναμης ζήτησης και των ανησυχιών για υπερπροσφορά.
Το brent διαπραγματεύονταν νωρίτερα στα 73,18 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,8%.
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Βουτιά άνω του 1% στον απόηχο της χθεσινής ισχυρής υποχώρησης στη Wall Street
Πετρέλαιο: Βουτιά 4% σε χαμηλά έτους μετά τα «χαστούκια» από Κίνα και ΗΠΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μελίνα Τραυλού (Πρόεδρος ΕΕΕ): «Ναυτιλία των Ελλήνων: δύναμη σταθερότητας απέναντι στις παγκόσμιες ρήξεις»
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών για τις πυρηνικές συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν
- Νέες εξελίξεις στις συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά: Θα γίνουν κανονικά στο Ομάν την Παρασκευή
- Reuters: Ο Τραμπ θεωρεί σχεδόν βέβαιο πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.