• ΑΓΟΡΕΣ

    Πτώση 3,83% στο Χρηματιστήριο, πάνω από 8% η βουτιά στις τράπεζες

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Χρηματιστής πιάνει το κεφάλι το μπροστά σε πίνακα με μετοχές σε πτώση


    Πρώτης τάξεως ευκαιρία για ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο αποτέλεσε η διεθνής ανισορροπία στις αγορές, με αιχμή τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ προς την Κίνα και την Ευρώπη, το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, αλλά και το ότι η η μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ δεν απελευθέρωσε ρευστότητα για να κινηθούν τα χρηματιστήρια, φοβούμενοι οι επενδυτές τα χειρότερα.

    Στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, οι χρηματιστές κάνουν λόγο για υπερβολική διόρθωση τη Δευτέρα, αν και το «πάτημα» της πτώσης, θεωρητικά θα μπορούσε να έχει τη βάση της στο ότι η Fitch άφησε αμετάβλητες τις συστάσεις της, τόσο για το αξιόχρεο της χώρας, όσο και για τις προοπτικές της οικονομίας. Που σημαίνει ότι είναι νωρίς για πανηγυρισμούς, από τη στιγμή μάλιστα, που η Κομισιόν, έχει δηλώσει ότι αναμένει αντίμετρα σε κάθε μέτρο ελάφρυνσης φόρων που εισηγείται η κυβέρνηση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η υπερβολή στο sell off δεν δικαιολογείται, σύμφωνα με την αγορά πάντα, σε καμία περίπτωση από το 10ετές ελληνικό ομόλογο, που λίγο έλειψε να γράψει νέο ιστορικό χαμηλό, αφού εκινείτο στα χαμηλά του 1,98% για να επανέλθει στο 2,01%.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 3,83%, στις 851,20 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 850 μονάδων. Κι αυτό επετεύχθη με τζίρο ενισχυμένο, άνω των 86 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων μόλις τα 2,7 εκατ. ευρώ ήταν πακέτο (με πιο αξιόλογο τις 600.000 τεμάχια στην Eurobank, στα 16,75 ευρώ και τις 500.000 στην Alpha Bank).

    Αντοχή για την μετοχή του ΟΤΕ την Δευτέρα, στα 12,28 ευρώ και 724 χιλιάδες κομμάτια όγκο, εν αναμονή των αποτελεσμάτων εξαμήνου σε δύο μέρες.

    Οι τράπεζες έκλεισαν με την μεγαλύτερη πτώση, κλαδικά, άνω του 8%. Στο 10,2% η πτώση για την Πειραιώς, στο 8,22% για την Εθνική, 7,33% απώλειες για την Eurobank και 8,06% για την Alpha, με τιμές κλεισίματος 2,64, 2,36, 0,765 και 1,54 ευρώ αντίστοιχα, στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά. «Βουτιά» που απέχει παρασάγγας από το ανέβασμα των τιμών στόχων που κυκλοφόρησαν νωρίτερα από την Citigroup.

    Πλην όμως, δεν μπορεί να μη διαπιστώσει κανείς ότι σε πολλές μετοχές υπήρξε ευκαιρία για διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΟΛΠ, η απομάκρυνση από τα υψηλά της Βιοχάλκο και της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, της Ελλάκτωρ, της Jumbo και του Μυτιληναίου. Αντοχές με απώλειες περί το 1,55 για τις μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή και της ΓΕΚ Τέρνα, ενώ η αγορά αναμένει την επαλήθευση της φημολογίας περί εισόδου του ολλανδικού κατασκευαστικού ομίλου Roggebourgh στην Ελλάκτωρ.

    Αξιοπρόσεκτη αντίδραση για την Forthnet με την αγορά να προεξοφλεί deal με τον Antena, τα κέρδη ξεπέρασαν το 8%, μεγάλη άνοδος 21% για την Αλουμύλ Μυλωνάς που έκλεισε στο +21,34% και όγκο 174 χιλιάδες τεμάχια και 10,34% η άνοδος για τον Νηρέα, ενόψει ενδυνάμωσης από τις επικείμενες συγχωνεύσεις με άλλες εταιρείες του κλάδου.

    Σημειωτέον, ότι η τεχνική ανάλυση έδινε συσσώρευση των τιμών και της αγοράς περίπου 100 μονάδες πιο ψηλά. Δηλαδή μεταξύ 930 – 950 μονάδων.



    ΣΧΟΛΙΑ