• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς θα παιχτεί η αγορά το επόμενο διάστημα – Τα πέντε deals, οι αγορές στο ελληνικό 10ετές και οι εκλογές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Τρεις μέρες αντίδραση έχει δώσει η αγορά με συνολικά οφέλη περί το 3,5% και σχεδόν 4,5% για τις τράπεζες εκ των οποίων έχει ευνοηθεί μόνο η μετοχή της Εθνικής.

    Η επενδυτική ψυχολογία δείχνει ότι πάει να αναπτερωθεί, αν και τα σενάρια για την πορεία της αγοράς που απασχολούν τους επενδυτές εκείνους που θέλουν να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο, δίνουν και παίρνουν. Κατ’ αρχάς, η αγορά πρέπει να κάνει ένα μικρό βήμα, που όμως, είναι τόσο σημαντικό, δηλαδή να ξεπεράσει τις 850 μονάδες. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό θα απομακρυνθεί το πτωτικό σενάριο που θέλει τον δείκτη στα όρια των 800 μονάδων και τις μετοχές, ειδικά του 25άρη σε νέα πολύμηνα χαμηλά ή χαμηλά 52 εβδομάδων και πέρα.  Στη συνέχεια ο δρόμος δεν αναμένεται ότι θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού για να ξεπεταχτεί η αγορά προς τις 873 μονάδες που είναι το επόμενο ζητούμενο, το κλίμα στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι το ίδιο ενθαρρυντικό. Aυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δούμε άμεσα τον Dax πάνω από τις 13.400 μονάδες και τον αμερικάνικο S&P πάνω από τις 3.700 μονάδες. Δηλαδή να διαψευστούν οι Κασσάνδρες της Goldman Sachs που θέλουν τον αμερικάνικο δείκτη στις 3.000 μονάδες.

    Είναι από τις λίγες φορές που το Χ.Α. πηγαίνει χέρι – χέρι με την αγορά των ομολόγων. Η Κριστίν Λαγκάρντ κάνει πράξη ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της και οι αγορές των ελληνικών ομολόγων, όπως και των Ιταλικών συνεχίζονται απρόσκοπτα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα βελτιώνουν τις αποδόσεις τους, στο 3,85% για το ελληνικό 10ετές και περί το 3,7% για τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο, τη στιγμή που οι πωλήσεις στα γερμανικά και τα γαλλικά συνεχίζονται. Νωρίτερα το ελληνικό 10ετές είχε βρεθεί και στο 4%.

    Το καλό κλίμα στην αγορά, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, θα μπορούσε να συντηρηθεί από τη στιγμή που θα ανακοινώνονταν οι μεγάλες επιχειρηματικές συμμαχίες που βρίσκονται στα χαρτιά. Το θολό χρηματιστηριακό κλίμα, όπως αναφέρουν, είναι ο βασικότερος λόγος που οι ανακοινώσεις έχουν πάει πιο πίσω. Κορυφαία πηγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας δεν είχαν κατατεθεί τα ενημερωτικά δελτία από Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,57% 2,58 και Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ 0,88% 1,14 , στην μεν πρώτη για να τρέξει η δημόσια πρόταση και στη δεύτερη η αύξηση κεφαλαίου. Επιπρόσθετα σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκεται το  deal Cenergy με την Orsted, ενώ όλα δείχνουν ότι δρομολογείται το  deal της χρονιάς μεταξύ στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Macquarie για την πώληση του ποσοστού στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0% 18,10 .

    Το συγκεκριμένο  deal από τη στιγμή που θα λάβει χώρα θα μπορούσε να ευνοήσει τις μετοχές των υπολοίπων εισηγμένων που διαθέτουν ισχυρό χαρτοφυλάκιο πράσινης ενέργειας, όπως του Μυτιληναίου ΜΥΤΙΛ 0,95% 38,08 , της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,42% 11,46 , Μότορ Όιλ και ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,85% 8,34. Πέντε deals που θα μπορούσαν να αλλάξουν σθεναρά το κλίμα, αν και αυτό που προβληματίζει τους επαγγελματίες είναι η συμπεριφορά της Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,77% 3,95 . Ειδικά για την περίπτωση της τελευταίας έχουν αρχίσει να κάνουν το γύρο της αγοράς νέα σενάρια για αύξηση κεφαλαίου προκειμένου η τράπεζα να βελτιώσει κρίσιμους δείκτες της μέχρι τέλος του χρόνου.

    Μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι η χώρα διάγει πρόωρη προεκλογική περίοδο, χωρίς ο πρωθυπουργός να έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, με την αγορά να υποτροπιάζει σε διάφορα σενάρια και φήμες.

    Διαβάστε επίσης

    Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων – Κάτω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

    Οι μεγάλες τράπεζες επιστρέφουν 80 δισεκατομμύρια δολάρια στους επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ