• ΑΓΟΡΕΣ

    «Πάρτι» στη Wall Street για την Pfizer: Με ιστορική άνοδο 1500 μονάδων άνοιξε ο Dow Jones

    • NewsRoom
    wall street


    Με ιστορική άνοδο 1.500 μονάδων άνοιξε την συνεδρίαση της Δευτέρας ο Dow Jones, καθώς η Wall Street πανηγυρίζει για τα θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer.

    Στη συνέχεια πάντως ο δείκτης των blue chips υποχώρησε σε πιο… λογικά επίπεδα. Έτσι, περίπου μισή ώρα μετά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones ενισχύεται στις  29.501,14 μονάδες με άλμα 1.177,74 μονάδων ή +4,16%, ο S&P 500  στις 3.612,62 μονάδες με κέρδη 103,18 μονάδων ή +2,94% ενώ ο τεχνολογικός  Nasdaq ενισχύεται στις 11.982,54 με άνοδο 0,73%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones η μοναδική που σημειώνει απώλειες είναι αυτή της Home Depot η οποία μάλιστα κινείται στο -2,20%. Αντίθετα, από τις υπόλοιπες 29,  πέντε κινούνται με διψήφια άνοδο (American Express +18,03%, Chevron +13,06%, Boeing +13,06%, Walt Disney +12,72% και Dow Inc. +11,26%) ενώ στο =9,3% κινείται η μετοχή της JPMorgan.

    Το «πάρτι» στη Wall Street έρχεται μετά την ανακοίνωση της Pfizer και της BioNTech πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσουν κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελικών κλινικών δοκιμών, ξεπερνά το 90%. Το ποσοστό αποτελεσματικότητας που δίνουν οι δύο εταιρείες είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι προσδοκούσαν οι επιστήμονες, οι οποίοι προσέβλεπαν σε ένα εμβόλιο αποτελεσματικό τουλάχιστον κατά 75%. Από τα δεδομένα της ανάλυσης προκύπτει ότι το εμβόλιο εξασφαλίζει προστασία από την Covid-19 μέσα σε 28 ημέρες από την ημέρα του πρώτου εμβολιασμού, ενώ το εμβολιαστικό σχήμα περιλαμβάνει δύο δόσεις.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών ανοίγουν τον δρόμο για την άμεση παραγωγή του εμβολίου τους επόμενους μήνες, την ώρα που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Astra Zeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

    Πέρα από το μέτωπο της μάχης για τον κορονοϊό η αγορά παρακολουθεί και τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές αλλά και την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του, απειλώντας πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα η αγορά προσπαθεί να αναλύσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο Κογκρέσο, με τους Δημοκρατικούς να φαίνεται πως διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά τους Ρεπουμπλικανούς να ενισχύονται, ενώ ακόμα δεν έχει προκύψει τελικός νικητής στη Γερουσία, με τις εκτιμήσεις πάντως να κάνουν λόγο για νίκη των Ρεπουμπλικανών.



    ΣΧΟΛΙΑ