• ΑΓΟΡΕΣ

    Πάρτι για τις τιμές του πετρελαίου, μετά τις αναφορές για συμφωνία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας για μεγάλη μείωση της παραγωγής

    • NewsRoom
    πετρέλαιο


    Με ισχυρά κέρδη κινούνται οι τιμές του πετρελαίου μετά τις αναφορές ότι στη συνάντηση του OPEC+ η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έφτασαν σε συμφωνία για μια μεγάλη μείωση της παραγωγής.

    Σύμφωνα με τις αναφορές, η μείωση θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    Αυτή την ώρα, η τιμή του συμβολαίου αμερικανικού αργού (WTI) παράδοσης Μαϊου κινείται στα 27,10 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 8,01%, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει έως και το +12%. Στο Λονδίνο το Brent (Ιουνίου) κινείται στα 35,36 δολάρια το βαρέλι με άνοδο +7,67%.

    Σαουδική Αραβία και Ρωσία ήρθαν πρόσφατα σε ρήξη για το ύψος των περικοπών στην παραγωγή αργού μετά την 31η Μαρτίου, γεγονός που οδήγησε σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του OPEC+ και ουσιαστικά από την 1η Απριλίου σε παραγωγή κατά βούληση από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που συμμετέχουν στο σχήμα.

    Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, που βρίσκεται στην κυλιόμενη προεδρία του OPEC, σημείωσε νωρίτερα ότι συζητείται περικοπή παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

    Οι αποφάσεις της σημερινής τηλεδιάσκεψης θα αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω δράση από τις χώρες της G-20, που συνεδριάζουν αύριο, με τη συμβολή των ΗΠΑ να θεωρείται εκεί κομβικής σημασίας.

    “Η αγορά ήδη ενσωματώνει στις τιμές μια συμφωνία”, τόνισε η Amrita Sen, επικεφαλής αναλύτρια πετρελαίου στην Energy Aspects, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. “Όταν κατακάτσει η σκόνη, θα φανεί ότι η μείωση της ζήτησης θα ξεπερνά ακόμη και αυτή τη μείωση παραγωγής”, πρόσθεσε.

    Όλοι πλην ενός οι 26 αναλυτές, traders και διυλιστές που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου  Bloomberg προβλέπουν συμφωνία για περικοπή παραγωγής εντός της εβδομάδας, με μέση πρόβλεψη τα 8,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.



    ΣΧΟΛΙΑ