• ΑΓΟΡΕΣ

    Πάρτι χωρίς τέλος για τα ελληνικά ομόλογα

    • NewsRoom

    Business Man Outdoors Standing on a Bar Graph with Arms Raised


    Συνεχίζεται το… πάρτι των ελληνικών ομολόγων, με τους διετείς τίτλους να βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο, εν αναμονή και της απόφασης του διεθνούς οίκου αξιολόγησης S&P για την ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας.

    Τα 2ετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου συνεχίζουν το εντυπωσιακό τους ράλι, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται στο 1,340%, με πτώση της τάξης του 3,3% από χθες και μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 1,311% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

    Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων σημειώνουν μικρή άνοδο, στο επίπεδο του 3,814%, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στην εκτίμηση ότι οι αγορές έχουν εν πολλοίς προεξοφλήσει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

    Παρ’ όλα αυτά, η στάση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας απέναντι στα ελληνικά ομόλογα παρουσιάζεται εξαιρετικά θετική, κάτι που αποτελεί πολύ θετική είδηση ενόψει της επικείμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Όπως επισημαίνει σήμερα στο Bloomberg o Alberto Gallo, διαχειριστής κεφαλαίων στην Algebris Investments, εάν η Πορτογαλία ήταν το «αστέρι» της ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων το 2017, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το «αστέρι» του 2018.

    Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Societe Generale εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τις προοπτικές πλήρους χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις αγορές στη μεταμνημονιακή εποχή, υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης έχουν μεν κάποια λογική αλλά είναι «φιλόδοξα» και δεν εξαρτώνται μόνο από την Αθήνα.

    Για να προσελκύσει η Ελλάδα επενδυτές και να εντυπωσιάσει τις εταιρείες αξιολόγησης, θα πρέπει επίσης η ευρωπαϊκή ανάπτυξη να παραμείνει ισχυρή, τονίζουν οι αναλυτές της Societe Generale.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: S&P: Η ώρα της κρίσης για την ελληνική οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ