• ΑΓΟΡΕΣ

    Ωραία, προσέλαβες ένα φίλο σου στη δουλειά – Τώρα τι κάνεις που πρέπει να τον απολύσεις;

    • NewsRoom


    Το δίκτυο Entrepreneur Insiders αποτελεί μια online κοινότητα, στην οποία σημαντικοί άνθρωποι των start ups της Αμερικής απαντούν σε επίκαιρα ερωτήματα, σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την επαγγελματική σταδιοδρομία. Τη σημερινή απάντηση στο ερώτημα «Τι πρέπει να κάνετε όταν οι φίλοι σας θα σας ζητήσουν να τους προσλάβετε;» την δίνει ο Jonas Tahlin, Διευθύνων Σύμβουλος της πολυτελούς βότκας Absolut ELYX.

    Όταν οι φίλοι σάς σας ζητήσουν να τους προσλάβετε, απλώς χαμογελάστε τους και περάστε σε ένα άλλο θέμα. Το εννοώ. Αλλά ας δούμε πως θα φτάσετε μέχρι εκεί.

    Το να προσλάβετε έναν φίλο σας, είναι μια δελεαστική επιλογή, καθώς θέλετε στην δουλειά σας τους ανθρώπους που ήδη γνωρίζετε. Ξέρετε ότι αυτοί θα σας είναι πιστοί και το αίσθημα της εργασίας προς ένα κοινό στόχο με αυτούς θα ήταν θαυμάσιο. Η δουλειά στο γραφείο θα μπορούσε πιθανότατα να είναι μαζί τους πιο διασκεδαστική. Θα μπορούσατε να αστειευτείτε περισσότερο. Και όπως έχουμε δει, ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, οδηγεί σε βελτίωση της παραγωγικότητας.

    hire me

    Έτσι προκύπτει το θέμα: Γιατί δεν προσλαμβάνουμε τους φίλους μας στη δουλειά μας; Λοιπόν, εκτός από την προφανή απάντηση, η οποία είναι ότι οι φίλοι σας είναι πολύ πιθανό να μην ταιριάζουν με τις συγκεκριμένες ανάγκες μία δεδομένης εργασίας, υπάρχουν και μερικοί άλλοι λόγοι να τους κρατήσετε μακριά.

    Επιτρέψτε μου να σας δώσω το παράδειγμα ενός εργοδότη που προσέλαβε έναν φίλο του.

    Ξεκινήσαμε μαζί στην Procter & Gamble -ως βοηθοί manager, αλλά εγώ πήρα προαγωγή πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να γίνω το αφεντικό του. Κάναμε οι δυο μας πολλή παρέα και εκτός γραφείου. Σύντομα κατάλαβα γιατί δεν κατάφερε να ανέβει κι αυτός το ίδιο γρήγορα…

    friendsgiff

    Φανταστείτε να πρέπει να πείτε στον καλύτερό σας φίλο ότι δεν έχει μέλλον στην εταιρεία. Έχοντας να του εξηγήσετε ότι δεν διαθέτει τις ικανότητες, που απαιτούνται για να παραμείνει και να διακριθεί. Αυτό θα είναι καταστροφικό.

    Στη συνέχεια, σκεφτείτε να έχετε προγραμματίσει μαζί του μπάρμπεκιου την ίδια ημέρα μαζί με τις οικογένειές σας. Νομίζετε ότι μπορείτε να διαχωρίσετε εντελώς την επαγγελματική σας σχέση με την προσωπική σας με το συγκεκριμένο πρόσωπο;
    “Ω, όλα αυτά που σου είπα σήμερα για τη δουλειά αφορούσε μόνο τον επαγγελματικό τομέα και δεν θέλω να επηρεάσουν τη σχέση μας. Ας το ξεχάσουμε αυτό. Εντάξει; Ακόμη δεν βρήκες μία νέα δουλειά; Γιατί η φίλη σου μου ρίχνει άγριες ματιές; Και ο πατέρας σου;”

    cryingoffice

    Δεν υπάρχει τρόπος να διαχωρίσετε τη φιλία μέσα στο γραφείο από τη φιλία εκτός γραφείου. Και αν δεν είστε τόσο βλάκας ώστε να αισθάνεστε άνετε, λέγοντας στους φίλους σας ότι δεν είναι καλοί στη δουλειά τους, τότε θα πρέπει να κρατήσετε τις αποστάσεις σας. Θα πρέπει να προσλάβετε μόνο τους ανθρώπους, που μπορείτε να χάσετε αν τα πράγματα στην εργασία δεν λειτουργούν όπως θα θέλατε.

    Τώρα, όλα αυτά που λέγονται, δεν πρέπει να μπερδεύουν τους φίλους με τους γνωστούς.

    Οι φίλοι είναι οι άνθρωποι που θα τους πείτε ότι είναι ωραίοι ενώ δεν είναι και ότι είναι σωστοί, ενώ είναι λάθος. Και εκεί βρίσκεται το θέμα με την πρόσληψη τους.

    Το ζήτημα αυτό δεν τείνει να συμβεί με τους γνωστούς.

    Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα λάθος με την πρόσληψη του ανθρώπου, που σας κάνει να νιώθετε άνετα, στην πραγματικότητα είναι μια ανάγκη να κάνετε πλάκα στην εργασία σας. Αλλά κρατήστε τους φίλους σας μακριά από αυτή. Όπως είπαμε στην αρχή όταν σας ρωτήσουν για τη θέση εργασίας, που προσφέρετε χαμογελάστε τους και αλλάξτε θέμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/apopse-o-ilios-agkaliazi-tin-panselino-gia-proti-fora-meta-apo-70-chronia/54670

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ