• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο οδικός χάρτης Σταϊκούρα – Λαζαράκου για να επιστρέψει το Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές και οι… ατάκες Τσάκωνα (ΟΔΔΗΧ) και Μυτιληναίου στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Χρήστος Σταϊκούρας – Βασιλική Λαζαράκου


    Δώδεκα χρόνια από την αποκαθήλωση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τους δείκτες FTSE, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ήρθε χθες στο πλαίσιο συνεδρίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προαναγγείλει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Ε.Κ. συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που κατά τον κ. Σταϊκούρα έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2023, ερμηνεύεται από ανθρώπους της αγοράς που έδωσαν χθες το παρόν στην εκδήλωση της Κεφαλαιαγοράς που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Θεόδωρος Καραρτζάς της Εθνικής Τράπεζας, ότι πάει «πακέτο» με την επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές. Όπως είπε, «η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση στην Ευρωζώνη.

    Όπως αντανακλάται και στις 12 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας τα 3 τελευταία χρόνια, που τη φέρνουν ένα, μόλις, «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

    Πριν από την κατάκτηση, δηλαδή, και του τελευταίου μεγάλου στόχου αυτής της τετραετίας, ο οποίος έχει τεθεί για το 2023, και ο οποίος αναμένεται να επιτευχθεί». Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, λάβαμε τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση «Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς», με στόχο την προώθηση στοχευμένων ενεργειών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας Κεφαλαιαγοράς.

    Το έργο αυτό διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες:

    – Αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς σε ανεπτυγμένη αγορά. (Κάτι που ακούγεται για πρώτα φορά από τα πλέον αρμόδια χείλη εδώ και δέκα χρόνια όταν ξεκίνησε η παρακμή του Χ.Α. με την έξοδο πάνω από 90 εισηγμένων, τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών με τους ξένους να χάνουν τα λεφτά τους, το σκάνδαλο που επέφερε η φούσκα των Κουτσολιούτσων της Folli Follie και η χαμηλή εμπορευσιμότητα των μετοχών).

    – Ενίσχυση της εποπτείας στην κεφαλαιαγορά.

    – Βέλτιστοι τρόποι κινητροδότησης της ζήτησης και της προσφοράς προϊόντων στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

    – Ενίσχυση της χρήσης της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech) και των χρηματοδοτικών εργαλείων βιώσιμης χρηματοδότησης.

    Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε την έκδοση κρατικού πράσινου ομολόγου εντός του 2022, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης των κατάλληλων οικονομικών συνθηκών. Η έκδοση πράσινου ομολόγου εντάσσεται στον σχεδιασμό και την υιοθέτηση μιας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων του ΥΠΟΙΚ για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου βιώσιμης χρηματοδότησης και πράσινης ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0» επικεντρώνονται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι το 37% των δαπανών τους αφορούν στο κλίμα και το 20% στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

    Βασιλική Λαζαράκου

    Μονόδρομο χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα. Βασιλική Λαζαράκου, τη βιωσιμότητα και ειδικότερα την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι όπως κάθε μετάβαση, έτσι και η πράσινη συνεπάγεται κόστη και έχει και κινδύνους και είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε για να δούμε και πως θα τους αντιμετωπίσουμε.

    Στη συζήτηση που συντόνισε ο Χρήστος Γκόρτσος, καθηγητής Δημόσιου Οικονομικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κυρία Λαζαράκου αναφέρθηκε στις αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα στη νομοθεσία, λέγοντας ότι η Επιτροπή έχει προτείνει περαιτέρω αλλαγές προκειμένου να καταστεί εφικτό να επιβάλλει πρόστιμα όσον αφορά τις γνωστοποιήσεις, ως μέτρο ανάσχεσης του green washing. «Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για το green washing, περιμένουμε δε την ολοκλήρωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ε.Ε. για να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο. Είναι σημαντικό να υπάρξει συντονισμός σε διεθνές επίπεδο, να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες» προσέθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Aπό την πλευρά του ο CEO της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, αναφέρθηκε στο ολοένα και εντονότερο ενδιαφέρον περισσότερων εισηγμένων εταιρειών να ανταποκριθούν και στους τρεις τομείς του ESG, αλλά και στα οφέλη που έχουν αρχίσει να απολαμβάνουν οι εταιρείες, όπως οι προσδοκίες προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, η προσαρμογή στο κανονιστικό πλαίσιο, οι μεγαλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης, η βελτίωση της φήμης και της αξιοπιστίας, αλλά και η επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα.

    Τι είπαν άλλοι ομιλητές

    – Στα clue της εκδήλωσης η τοποθέτηση του Δημήτρη Τσάκωνα γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ είπε, «δεν γνωρίζω τι χρώμα έχουν τα ομόλογα αν είναι πράσινα, κόκκινα ή μπλε, αλλά το χρέος που εκδίδει η Σουηδία είναι σίγουρα συνδεδεμένο με καθαρά ενεργειακά χαρακτηριστικά».

    – Και βεβαίως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για μία ακόμα φορά έβαλε εναντίον της γραφειοκρατίας της Ευρώπης λέγοντας ότι, «η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε στα 400 δολάρια κι αυτοί κλεισμένοι στα γραφεία τους αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, σκέφτονται πως θα… πρασινίσουν»!

    – «Καλό κουράγιο» (σ.σ. αλήθεια προς ποιον;) ευχήθηκε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν και του ΣΕΒ. Αυτό, με αφορμή την σοβούσα ενεργειακή κρίση, αν και κουράγιο θα χρειαστούν οι μέτοχοι στην εταιρεία του μετά την κατάρρευση της μετοχής στα όρια των 11 ευρώ…

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας: Συνολικά έσοδα €9,4 εκατ. από τις ρυθμίσεις για τα φορολογικά κίνητρα

    «Επενδύουν» στην Ελλάδα ξένοι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και αλλοδαποί συνταξιούχοι – Έσοδα εκατομμυρίων από τα νέα φορολογικά κίνητρα



    ΣΧΟΛΙΑ