• ΑΓΟΡΕΣ

    Υποχείριο των τραπεζικών πιέσεων το ΧΑ – Πτώση 6% για Πειραιώς και Εθνική

    Στερλίνα


    Οι τραπεζικοί δείκτες φαίνεται να έχουν πάρει το πάνω χέρι, με το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) να αδυνατεί να αντιδράσει, αν και χάρη σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές καταφέρνει να παραμείνει γύρω από τις 780 μονάδων, με τις εξελίξεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους να «καραδοκούν». Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,50% στις 772 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 72 εκατ. ευρώ.

    Μετά το πέρας του Eurogroup της Δευτέρας (22 Μαΐου) το ΧΑ έχει πληγεί σημαντικά από την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων, όπως συνέβη αντιστρόφως κατά την περίοδο της μεγάλης ανόδου, τέλη Απριλίου έως μέσα Μαΐου. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι επενδυτές μοιάζουν απρόθυμοι να υποστηρίξουν τα ελληνικά ομόλογα ένεκα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα.

    Στα κόκκινα το ταμπλό τώρα, με Πειραιώς και Εθνική να καταγράφουν απώλειες 6%, ενώ ακολουθούν η Eurobank και η Alpha Bank με απώλειες 4%. Ο ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και η Folli Follie είναι στο -2%, ο ΟΛΠ στο -1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, ΟΤΕ Τέρνα Ενεργειακή και Aegean.

    Στον αντίποδα, η Λάμδα σημειώνει κέρδη 4%, η ΔΕΗ ακολουθεί με άνοδο 3%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΕΕΕ και Τιτάν. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης και Jumbo.

    Συνεχίζεται το sell-off των ελληνικών ομολόγων

    Σε ανοδική πορεία βρίσκεται και σήμερα (Τετάρτη 24 Μαΐου) η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου – όπως αναφέρθηκε και χθες  σύμφωνα με πηγές του mononews – που αποτελεί τον δείκτη του κόστους δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, υπάρχει εξασθένιση των πιέσεων συγκριτικά με το χθεσινό sell-off .

    Πιο συγκεκριμένα, οι αποδόσεις του 10ετούς διαμορφώνονται στο 5,915% με άνοδο της τάξης του 2,13% από τα χθεσινά επίπεδα , φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο αυτού του μήνα, και στοχεύοντας στην πλήρη μείωση του οφέλους και του ράλι που είχε σημειωθεί από την ημέρα της επίτευξης της τεχνικής συμφωνίας στις 2 Μαΐου.

    Στον αντίποδα, σημαντική ελάφρυνση σημειώνεται στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, με τις αποδόσεις των 2ετών να υποχωρούν κατά 3% στο 5,78%.

    Από την πλευρά των επενδυτών, η κατάσταση είναι ξεκάθαρη, με τους ίδιους να μην έχουν ως σκοπό την υποστήριξη των ελληνικών ομολόγων.

    “Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει στο παρελθόν, μια άλλη καθυστέρηση δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη – αλλά αυτή τη φορά οι ελπίδες για μια συμφωνία ήταν υψηλές λόγω των μέτρων που έλαβε η Ελλάδα”, σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING Benjamin Schroeder.

    “Είναι μια αντίδραση στις ψευδείς προσδοκίες ότι θα υπήρχε λευκός καπνός, οι οποίες καλλιεργήθηκαν από τον Τύπο και την ελληνική κυβέρνηση”, όπως αναφέρει trader της αγοράς ομολόγων στο Reuters.

    Συγχρόνως, οι οικονομολόγοι εφιστούν στην προσοχή για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2018.

    Όπως επεσήμανε χθες η Citigroup «η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, παραμένει απίθανη βραχυπρόθεσμα, όπως απίθανη είναι και η επιστροφή στις αγορές, ενώ η επίλυση του ζητήματος του χρέους πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω κατάρρευση των ποσοστών της κυβέρνησης του Τσίπρα, διατηρώντας την πολιτική αβεβαιότητα υψηλά, την οικονομική εμπιστοσύνη χαμηλά και τις προοπτικές μιας ισχυρότερης ανάκαμψης του ΑΕΠ αρκετά περιορισμένες».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΔΕΗ ψάχνει σύμβουλο-εισπρακτική για να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μπόμπολας για πώληση του MEGA: «Αμιγώς επιχειρηματική κίνηση»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γερμανοί πολιτικοί κατά Σόιμπλε: «Ζαβολιάρης και πεισματάρης, δημιουργεί νέα αβεβαιότητα για την Ελλάδα»



    ΣΧΟΛΙΑ