• ΑΓΟΡΕΣ

    «Αγκιστρωμένο» στις 820 μονάδες το ΧΑ – Πεδίο μάχης για Βιοχάλκο και Blue chips

    Ξιφομάχοι εν δράσει.


    Παρά την αναβάθμιση της Moody’s, το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) παρέμεινε στάσιμο πέριξ των 820 μονάδων, γεγονός που δείχνει πως είναι καλά «αγκιστρωμένο» στα συγκεκριμένα επίπεδα, μέχρις ότου να υπάρξει κάποιος καταλύτης που να ανατρέψει την κατάσταση στην εγχώρια αγορά.

    Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 819 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 819 και 828 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,31%, στις 2.160,77 μονάδες, ενώ στο +0,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.084,33 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,98% στις 1.013,61 μονάδες.

    Παρά της προσδοκίες από την σημερινή συνεδρίαση για μια ανοδική κίνηση του ΧΑ -εξέλιξη που ανέμεναν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές στα πρωινά τους σχόλια- τελικά έμεινε στάσιμο στις 820 μονάδες. Είναι γεγονός λοιπόν πως η λήξη του εξαμήνου, την ερχόμενη Παρασκευή, θα βρει τον γενικό δείκτη πέριξ αυτών των μονάδων, οι οποίες είναι και κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν στο πρώτο μισό του έτους.

    Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, μέχρι τις γερμανικές εκλογές δεν προβλέπεται κάποιος ισχυρός καταλύτης που να αλλάξει το σκηνικό της εγχώριας αγοράς. Με άλλα λόγια παρά την μείωση των κινδύνων βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα η αβεβαιότητα παραμένει.

    Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης από την αρχή της χρονιάς βρίσκεται στο +28% έχοντας κινηθεί από τις 650 μονάδες, στα επίπεδα των 820 μονάδων. Την ίδια περίοδο, υπάρχει σημαντικός αριθμός blue chips με υψηλότερες, διψήφιες αποδόσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και ξεπερνούν το 70%.

    Στο ταμπλό, ιδιαίτερες ήταν σήμερα οι πιέσεις για την Motor Oil, κλείνοντας τελικά στο -3%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,70 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2016. Απώλειες που έφτασαν το 2,61% σημείωσε ο ΑΔΜΗΕ, ο Μυτιληναίος υποχώρησε κατά 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Grivalia, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Πειραιώς (από το +3,24% ενδοσυνεδριακά), Alpha Bank, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ και ΕΕΕ, ενώ στον αντίποδα ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Λάμδα και Τιτάν. Κέρδη 1% σημείωσε η Aegean, η ΕΧΑΕ έκλεισε στο +1,42%, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια και Folli Follie. Κέρδη 4% σημείωσε η Ελλάκτωρ, με τη Βιοχαλκο να συνεχίζει ακάθεκτη πάνω από τα 2,60 ευρώ, σημειώνοντας μάλιστα κέρδη 7,41%.

    Ισχυρή ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή της Αττικής, η οποία έκλεισε με κέρδη 0,85%, μετά το +8,26% της Παρασκευής, ενώ διακίνησε πάνω από 10 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 6,93% και για τη Cenergy, με τις Autohellas και Νηρέα να την ακολουθούν με άνοδο μεγαλύτερη του 5%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών σε τάνκερ και bulkers τον Μάιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα φιλόδοξα σχέδια της Cosco για τον Πειραιά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ρέστης-Δράγνης: Κίνηση-ματ 192 εκατ. δολ. από τους ισχυρούς εφοπλιστές



    ΣΧΟΛΙΑ