• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο πόλεμος του ΔΟΛ: Σαββίδης και Μαρινάκης δίνουν εκατομμύρια για Νέα, Βήμα και Mega


    Η αγωνία κορυφώνεται καθώς περνούν οι ώρες και πλησιάζει η στιγμή που θα κρίνει τι μέλλει γενέσθαι με την ιδιοκτησία του πολύπαθου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ).

    Ο διαγωνισμός ανοίγει στις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης και αναμένεται να είναι σύντομος. Ο υπεύθυνος διαχειριστής που έχει οριστεί από τις τράπεζες θα έχει στη διάθεσή του λίγα λεπτά προκειμένου να ανοίξει τους φακέλους των προσφορών. Μόλις τους ανοίξει θα δει ποιος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος, βάσει του ποσού που θα προσφέρει. Αυτή θα είναι η πρώτη κίνηση.

    Θα υπάρξει και μία δεύτερη η οποία θα επισφραγίσει την φερεγγυότητα ή μη του υποψηφίου. Ο διαχειριστής θα τηλεφωνήσει στην τράπεζα για να κάνει την εξής απλή ερώτηση: Το ποσόν που αναγράφεται στον φάκελο υπάρχει;

    Εάν όλα πάνε καλά και ο τραπεζίτης από την άλλη άκρη του τηλεφώνου απαντήσει θετικά, τότε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και μια νέα σελίδα θα γυρίσει για τον ιστορικό όμιλο και τα media που ανήκουν σε αυτόν.

    Οι υποψήφιοι «μνηστήρες» όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, είναι τρεις: Ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος εικάζεται πως θα δώσει ένα ποσό κοντά στα 25 εκατ. ευρώ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ένα ξένο fund, για το οποίο λίγα έχουν γίνει γνωστά.

    Και οι τρεις φέρονται να εξέδωσαν εγγυητικές επιστολές για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και εκτός απροόπτου θα είναι εκείνοι που θα κάνουν τις προσφορές τους για την απόκτηση του ΔΟΛ.

    Η καταγγελία της Dimera

    Η εταιρεία Dimera συμφερόντων Σαββίδη πάντως κατήγγειλε το πρωί της Τρίτης πως δεν της επιτρεπόταν να υποβάλλει εγγυητική καθότι έχει έδρα στην Κύπρο. Υπήρξαν έντονες ζυμώσεις, καθώς με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, η εγγυητική θα πρέπει να προέρχεται από τράπεζα χώρας μέλους του ΟΟΣΑ χωρίς να γίνεται αναφορά για την έδρα του υποψήφιου αγοραστή.

    Η Κύπρος δεν ανήκει στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, όπως η Ελλάδα που είναι και ιδρυτικό μέλος και φαίνεται πως το κώλυμα προήλθε από την εγγυητική κυπριακής τράπεζας.

    Τελικά βρέθηκε μια φόρμουλα καθώς η Dimera συμφωνήθηκε να καταθέτει επιταγή πληρωτέα από την τράπεζα επί τη εμφανίσει, ώστε να καλύπτει το τυπικό μέρος της συμμετοχής της.

    Η πρόταση- βόμβα του Βαρδινογιάννη στον Σαββίδη

    Όπως σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ είχε αποκαλύψει το περασμένο Σάββατο το mononews.gr, προ ολίγων ημερών, αφού προηγήθηκε η εξαγορά του 20% των μετοχών του Mega που κατείχε ο Φώτης Μπόμπολας στον Ιβάν Σαββίδη, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ επικοινώνησε με εκπρόσωπο της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Η οικογένεια, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εμφανιζόταν διατεθειμένη να συζητήσει την πώληση των μετοχών της στην «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ» στον κ. Σαββίδη αντί του ποσού των 30 εκατ. ευρώ.

    Στο πακέτο που προσφέρει η οικογένεια εκτός από την πώληση του 30% του Mega (ποσοστό που ελέγχει άμεσα η έμμεσα) περιλαμβάνεται και η πώληση του 49% των μετοχών του STAR Channel (η οποία ανήκει κατά 100% στην οικογένεια Βαρδινογιάννη).

    Η πλευρά Σαββίδη, όπως λένε οι πληροφορίες, εμφανιζόταν καταρχήν να απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για το STAR θεωρώντας ότι βρίσκεται εκτός των συμφερόντων του.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Σαββίδης αγόρασε το 20% των μετοχών του MEGA από τον κ. Μπόμπολα αντί του ποσού των 5 εκατ. ευρώ.

    Ο Σαββίδης σε πρόσφατη επιστολή του στην Alpha Bank ξεκαθάριζε ότι δεσμεύεται να συνεισφέρει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Τηλέτυπος το ποσό των 25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ποσό 8 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την αποπληρωμή των εργαζόμενων της εταιρείας.

    Κόντρες και παρασκήνιο

    Όπως είναι φυσικό, το παρασκήνιο που εξελίσσεται από τη στιγμή που έσκασε η «βόμβα» για την πώληση του ΔΟΛ είναι έντονο.

    Κύριοι πρωταγωνιστές είναι γνωστά πρόσωπα, καναλάρχες και εν δυνάμει μιντιάρχες, οι περισσότεροι εκ των οποίων συμμετείχαν στον διαγωνισμό-φιάσκο του υπουργού Νίκου Παππά για τις 4 τηλεοπτικές άδειες. Τότε που ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε καταβάλει 73,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας και ο Γιάννης Αλαφούζος 43,6 εκατ. ευρώ. Ο Ιβάν Σαββίδης είχε μείνει εκτός, συγκεντρώνοντας ένα χαμηλότερο ποσόν.

    Η εξέλιξη του διαγωνισμού είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους: Tο ΣτΕ αποφάσισε την ακύρωσή του. Έτσι οι δικαιούχοι πήραν πίσω τα χρήματά τους και ανέμεναν μέχρι νεωτέρας να κάνουν τις επόμενες κινήσεις τους.

    Η ενέργεια του Ιβάν Σαββίδη να αγοράσει το 20% των μετοχών του MEGA από τον κ. Μπόμπολα αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τον Μαρινάκη ο οποίος προ καιρού μπήκε σε μια διαδικασία διαγωνισμού με στόχο να αποκτήσει τηλεοπτικό κανάλι, και παρά την εξαγορά, τα σχέδιά του ναυάγησαν. Στην Καθημερινή της Κυριακής, ιδιοκτησίας του άλλοτε στενού φίλου του Ιβάν Σαββίδη, Γιάννη Αλαφούζου ( όταν και οι δύο, ως μεγαλομέτοχοι του ΠΑΟΚ και του ΠΑΟ αντίστοιχα, είχαν βρεθεί απέναντι στον Β. Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό),  τέθηκαν ουσιώδη ερωτήματα σχετικά με την επίμαχη πώληση μετοχών:

    Πώς γίνεται μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, με μεγάλες οφειλές, να πουλάει σε ένα βράδυ, περιουσιακό της στοιχείο σε τρίτους; Γιατί οι τράπεζες δεν είχαν δεσμεύσει τις εν λόγω μετοχές; Γιατί δεν αντέδρασαν μετά τη συναλλαγή για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους; κατά πόσον ακολουθήθηκε η συνήθης τραπεζική πρακτική; Υπήρξαν εξωθεσμικές παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων;

    Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θέτει η “Καθημερινή της Κυριακής” ιδιοκτησίας Θεμιστοκλή (και Γιάννη) Αλαφούζου για την “ανορθόδοξη”, όπως τη χαρακτηρίζει συναλλαγή.

    Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, δεδομένου του γεγονότος ότι η συνήθης πρακτική επιβάλλει στις τράπεζες να ζητούν πρόσθετες εξασφαλίσεις όταν η αξία των αρχικών υποχωρεί και δεν καλύπτει το όριο που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που υποστηρίζουν ότι ο παραπάνω χειρισμός εγείρει νομικά ζητήματα.

    Το μόνο σίγουρο μετά από όλα αυτά είναι πως οι επόμενες ώρες θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, καθώς έπειτα από τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια θα είναι η τύχη του ιστορικού ομίλου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σαββίδης, Μαρινάκης και μια κυπριακή εταιρεία στη «μάχη» για την απόκτηση του ΔΟΛ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιβάν Σαββίδης: Δριμεία επίθεση από Αλαφούζο για το Deal με το Mega

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Ο Ιβάν Σαββίδης πήρε το 20% του Mega – Στα 5 εκατ. ευρώ η συμφωνία με τον Φ. Μπόμπολα. Τι λέει η πλευρά Βαρδινογιάννη



    ΣΧΟΛΙΑ