• ΑΓΟΡΕΣ

    NBG Securities για Aegean Airlines: Το 2023 θα είναι χρονιά ρεκόρ με εξαιρετικές αποδόσεις

    Ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης

    Ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης


    Το πρώτο εξάμηνο ήταν το καλύτερο στην ιστορία του ομίλου της AEGEAN και οι θετικές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο δείχνουν πορεία ρεκόρ για τα φετινά οικονομικά μεγέθη, επισημαίνει η NBG Securities (Εθνική Χρηματιστηριακή). H σύσταση για την AEGEAN είναι outperform (σύσταση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς).

    Η Aegean κατέγραψε σταθερές βελτιώσεις σε ετήσια βάση σε όλες τις γραμμές, τους συντελεστές φόρτωσης και την κίνηση το πρώτο εξάμηνο λόγω της σημαντικής τουριστικής ανάκαμψης, της επέκτασης του δικτύου και των ωφελειών από την επένδυση του νέου στόλου.

    Επίσης κατέγραψε θετικό τελικό αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία του ομίλου.

    Σε επίπεδο ταμειακών ροών, λόγω των υψηλών εσόδων από προπωλημένα εισιτήρια και της ισχυρής λειτουργικής ταμειακής ροής, η Aegean κατέγραψε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 726,2 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων διαθέσιμων προς πώληση ύψους 179,8 εκατ. ευρώ.

    Το σχόλιο της χρηματιστηριακής είναι ότι αναμένει ότι η Aegean θα είναι ο βασικός δικαιούχος της βελτίωσης των τάσεων της αγοράς/βιομηχανίας, καθώς είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς.

    Οι προβλέψεις της εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί περαιτέρω, με τα καθαρά κέρδη να εμφανίζονται αυξημένα κατά 19% σε ετήσια βάση στα 128,3 εκατ. ευρώ, με βάση την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων ανά χιλιόμετρο (ASK) κατά 18%, τη βελτίωση του συντελεστή πληρότητας και την ήπια συμπίεση των αποδόσεων κατά 1,5%.

    Συνολικά, οι εξαιρετικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου και οι θετικές προοπτικές του δευτέρου εξαμήνου δείχνουν ρεκόρ στα οικονομικά μεγέθη της φετινής χρήσης, με περιθώρια για περαιτέρω ανοδική κίνηση στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Αναλυτικότερα, η Aegean κατέγραψε αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης το πρώτο εξάμηνο κατά 42% σε ετήσια βάση σε 6,7 εκατ. επιβάτες στο 104% του επιπέδου του 2019, καθώς η εγχώρια κίνηση αυξήθηκε κατά 29%, η διεθνής κίνηση κατά 52%, ενώ η συνολική προσφερόμενη χωρητικότητα, όπως μετράται σε ASKs, αυξήθηκε κατά 34% σε ετήσια βάση (στο 107% του επιπέδου του 2019) μετά την επέκταση του δικτύου της και την επένδυση σε νέο στόλο.

    «Όσον αφορά τις προοπτικές του δεύτερου εξαμήνου, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Aegean κ. Γερογιάννης δήλωσε ότι στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο, ο Όμιλος σχεδιάζει να λειτουργήσει με 10% και 15% περισσότερες ASKs, αντίστοιχα, υποστηρίζοντας την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση των επενδύσεων σε δυναμικότητα σε περισσότερους τομείς.

    Επιπλέον, με βάση τις ισχυρές επιδόσεις του α’ εξαμήνου και τα διαθέσιμα στοιχεία του γ’ τριμήνου, τα έσοδα ανά πτήση αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα που εμφανίστηκαν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, ενώ στη χρονιά αναμένεται σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας σε σχέση με το ήδη ισχυρό 2022, φτάνοντας έτσι σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης

    Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean): Από την ανάκαμψη στην επέκταση- Στρατηγική μείωσης κόστους και αύξησης μεριδίων

    Aegean: Αυξήθηκε 32% η επιβατική κίνηση στο 8μηνο – Σύνδεση με Νέα Υόρκη μέσω Emirates

    Aegean: Ξεκινά η 9η περίοδος εκτοκισμού του ΚΟΔ με 18,30 ευρώ ανά ομολογία



    ΣΧΟΛΙΑ