• ΑΓΟΡΕΣ

    Mytilineos: Οι αναλυτές αυξάνουν συνεχώς υψηλότερα τις τιμές στόχους τους – Ιστορικά υψηλά για τον Όμιλο

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos


    H μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 1,15% 37,04 συνεχίζει συνεχώς να κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά και η απόδοσή της από τις αρχές τους έτους προσεγγίζει πλέον το 40%. Στη διόρθωση της αγοράς, με αφορμή το εισαγόμενο τραπεζικό στρες στα μέσα του προηγούμενου μήνα, μόλις η τιμή της μετοχής προσέγγισε τα επίπεδα των 23 ευρώ, σχεδόν αμέσως ενεργοποιήθηκαν αγορές και ο μετοχικός τίτλος επέστρεψε σε υψηλότερη πορεία με κοντινό στόχο πλέον τα 30 ευρώ.

    Την ίδια αίσθηση και γνώμη (ή και πιο θετική) φαίνεται να έχουν και όλοι οι αναλυτές που έχουν προβεί σε εκτιμήσεις και προβλέψεις για τη «δίκαιη τιμή» του ομίλου Mytilineos το τελευταίο διάστημα. Η αμερικανική Citi ανέβασε στα 30 ευρώ την τιμή στόχο (από 26 ευρώ πριν) για τη Mytilineos με σύσταση αγορά και υπολογίζει ότι ο όμιλος θα αγγίξει τα 900 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος και θα ξεπεράσει τα €950 εκατ. το 2024.

    Η ίδια, αναγνωρίζει τρεις καταλύτες για την κερδοφορία της εισηγμένης: την εμπορική λειτουργία για πρώτη χρονιά του νέου εργοστασίου συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ενέργειας CCGT (826MW), την επιτάχυνση της ωρίμανσης του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, η οποία μόνο για το 2023 εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό 1GW νέων έργων ΑΠΕ και τη σταθεροποίηση του κόστους παραγωγής αλουμινίου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου που έχει επιτύχει η εταιρεία για αυτή τη χρονιά, συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κερδοφορίας του τομέα των μετάλλων για το 2023.

    Ταυτόχρονα, η Citi εκτιμά ότι η Mytilineos σε συνέχεια του μερίσματός του 2022 (1,2 ευρώ ανά μετοχή), εκτιμά ότι θα μοιράσει τουλάχιστον 1,5 ευρώ ανά μετοχή για κάθε ένα από τα επόμενα τουλάχιστον 3 έτη, το οποίο μεταφράζεται σε 5,5-6% ετήσιας απόδοσης μερίσματος. Παρά το διπλασιασμό της τιμής το τελευταίο εξάμηνο, ο οίκος τονίζει ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο ανόδου, καθώς η μετοχή ακόμα τελεί υπό διαπραγμάτευση σε αρκετά χαμηλούς πολλαπλασιαστές, 4,7 φορές το εκτιμώμενο EBITDA του 2023 αντί για 6,1 φορές που ήταν ο μέσος όρος του 2020. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Citi θεωρεί ότι η εταιρεία σήμερα τελεί υπό διαπραγμάτευση με σημαντική έκπτωση.

    Στον ίδιο τόνο, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή ανεβάζει ακόμα υψηλότερα την τιμή στόχο στα 34,5 ευρώ (από 26,3 ευρώ προηγουμένως) για τη μετοχή της Mytilineos. Η έκθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια σειράς θετικών εκθέσεων, με τις τιμές-στόχους για τον τίτλο να διαμορφώνονται σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 35 ευρώ.

    Η πολύ καλή επίδοση της μετοχής της Mytilineos, ειδικά μετά και την εισαγωγή της στον δείκτη MSCI το Μάιο πέρυσι, αποτυπώνεται τόσο από το νέο επίπεδο υψηλότερου όγκου συναλλαγών όσο και από την προσέλκυση νέων μεγάλων ξένων κεφαλαίων, τα οποία φαίνεται να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην έως τώρα πορεία της εταιρείας και ιδιαίτερα στον πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό.

    Οδηγός για τη μεγάλη αύξηση της τιμής-στόχου είναι ο διπλασιασμός της αποτίμησης της M Renewables (του τομέα ΑΠΕ της Mytilineos), από λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ, σε προηγουμένη έκθεσή του, στο 1,9 δισ. ευρώ, με αφορμή τόσο τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η εταιρεία στην ωρίμανση του εγχώριου χαρτοφυλακίου της το τελευταίο έτος όσο και από τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα και την πορεία του διεθνούς χαρτοφυλακίου της Mytilineos, ιδιαίτερα μετά το δεύτερο μισό του 2022.

    Η Πειραιώς αναμένει σημαντικά ενισχυμένη κερδοφορία για το 2023, σε σχέση με το πολύ δυνατό 2022, η οποία, όπως εκτιμά, θα συνεχίσει να ενισχύεται σταθερά, ξεπερνώντας, σε επίπεδο EBITDA, το 1 δισ. ευρώ το 2024 και προσεγγίζοντας το 1,1 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη, με άξονα τις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.

    Πρόσφατα και η ανεξάρτητη εταιρεία παροχής έρευνας η Edison, έδωσε αυξημένη τιμή-στόχο στα 36 ευρώ με σύσταση αγορά (από τα 28 ευρώ πριν) για τη Mytilineos. Η Edison εκτιμά ότι η μετοχή θα συνεχίσει την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, με οδηγό τους χαμηλούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης και τη διαρθρωτική αύξηση της κερδοφορίας της, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της σημαντικής συνεισφοράς των ΑΠΕ τα επόμενα έτη.

    Οι καταλύτες για το re-rating της μετοχής της Mytilineos προς τα 36 ευρώ ανά μετοχή είναι:

    • Η κερδοφορία της που ενισχύεται σταθερά κάθε χρόνο, παραμένοντας ουσιαστικά ανεπηρέαστη από οποιασδήποτε μορφής κρίση.
    • Η σταθεροποίηση του κόστους παραγωγής αλουμινίου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου που έχει επιτύχει η εταιρεία, συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση των κερδών του τομέα των μετάλλων για το 2023 ενώ χτίζουν το προφίλ κερδοφορίας των επόμενων ετών.
    • Οι σημαντικές επενδύσεις, που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται στις ΑΠΕ, πλέον, δρέπουν καρπούς, καθώς για το 2023 και 2024 εκτιμά ότι θα έχει κερδοφορία μόνο από τις ΑΠΕ 203 εκατ. και 253 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα ή αυξάνει την κερδοφορία των ΑΠΕ με ένα ρυθμό της τάξης του 25% τον χρόνο.

    Η Edison αξιολογεί σήμερα τη M Renewables (το τμήμα ΑΠΕ της Mytilineos), με πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, αξία που, όπως αναφέρει, αποτελεί μία συντηρητική προσέγγιση. Σύμφωνα με την ανάλυσή της, η Mytilineos θα ξεπεράσει τα 930 εκατ. ευρώ σε EBITDA το 2023 και θα αγγίξει τα 1.050 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ εκτιμά ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία, με κερδοφορία (EBITDA) αρκετά πάνω από το 1 δισ. ευρώ το χρόνο τα επόμενα έτη. Η πραγματική αξία της μετοχής του ομίλου της Mytilineos προσεγγίζει τα επίπεδο των 35-40 ευρώ, σύμφωνα με την Edison.

    Διαβάστε επίσης

    Οι μετοχές που προηγούνται του χρησμού της S&P, η Πειραιώς στον MSCI και στο… βάθος εκλογές

    Mytilineos (Fitch): Αναβάθμιση στο BB+, μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα- Οι προσδοκίες για το μέλλον



    ΣΧΟΛΙΑ