• ΑΓΟΡΕΣ

    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με τις εμπορικές ανησυχίες να επιστρέφουν στο προσκήνιο


    Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές, όσο το επενδυτικό ενδιαφέρον  στρέφεται πρωτίστως στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, ύστερα από δημοσίευμα των New York Times, που ανέφερε ότι η «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει κινεζικές τεχνολογικές εταιρίες, ενδέχεται να διευρυνθεί με την προσθήκη της Hikvision.

    Η Hikvision, πάροχος υπηρεσιών βιντεοσκόπησης με έδρα το Hangzhou, σημείωσε απώλειες της τάξης του 10%, εν μέσω ανησυχιών για την εκτεταμένη ανάμιξη και στοχοποίηση εταιριών τεχνολογίας στις εμπορικές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, μειώνοντάς τες όμως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

    Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι τα ευρωπαϊκά κράτη συμμερίζονται ολοένα και πιο πολύ τις ανησυχίες που διατηρούν οι ΗΠΑ αναφορικά με την Huawei, εκφράζοντας την εκτίμησή του ότι ακόμη και αν δεν προχωρήσουν σε απαγόρευση των προϊόντων της, πολλές από τις χώρες της Ευρώπης θα την αποκλείσουν τελικά από την κατασκευή των νέων δικτύων 5G. Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε νίκη του προέδρου Trump, ο οποίος έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεργασία με τον κινεζικό κολοσσό.

    Στο μεταξύ, το 1/5 των αμερικανικών εταιριών που εδράζουν στην Κίνα, εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Το 40% περίπου των εταιριών εκτιμούν ότι η αύξηση των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις 10 Μαίου θα έχουν έντονα αρνητικές συνέπειες στις δραστηριότητες και τον κύκλο εργασιών τους, ενώ το 1/3 δήλωσε ότι οι επενδυτικές αποφάσεις μπαίνουν στον πάγο ή ακυρώνονται, έως ότου αποκλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλο ένα προσωπικό στοίχημα της Theresa May φαίνεται να πέφτει στο κενό, καθώς η Πρωθυπουργός πρότεινε να δώσει στα μέλη του κοινοβουλίου τη δυνατότητα να  ψηφίσουν, αν επιθυμούν τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, σε μία απόπειρα να κερδίσει οπαδούς στη Βουλή, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες υπερψήφισης του σχεδίου της. Οι πρώτες ενδείξεις είναι άκρως απογοητευτικές για τη May, με τις φωνές που εγκαλούν την παραίτησή της να αυξάνονται με κάθε νέα της κίνηση.

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πάλι, η Fed θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της τελευταίας της συνάντησης, με το σημείο-κλειδί να εντοπίζεται στο πόσα μέλη του ΔΣ της τράπεζας συμφώνησαν με την διατυπωμένη άποψη του Powell, ότι προς το παρόν δε συντρέχει κανένας λόγος μεταβολής του βασικού επιτοκίου.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει +0,40%, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στο -0,23%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο -0,16% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -0,38%.



    ΣΧΟΛΙΑ