• ΑΓΟΡΕΣ

    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με το Brexit και την κίνηση της FED στο επίκεντρο


    Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και να αφομοιώνουν την τελευταία κίνηση της Fed.

    Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εγκαταλείπει τα σχέδιά της για αύξηση του επιτοκίου μέσα στο 2019, επικαλούμενη την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο, θα επιβραδύνει τη μείωση του ομολογιακού της χαρτοφυλακίου.

    Χθες στο Λονδίνο, η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε επίσης αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, αναφέροντας ότι οι οικονομικές της προοπτικές θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τις εξελίξεις και το χρονοδιάγραμμα του Brexit. Στο μέτωπο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ μέχρι τις 12 Απριλίου, υπό την αίρεση ότι η Theresa May, θα καταφέρει να σφραγίσει την πρότασή της για το Brexit σε τρίτη ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Στην περίπτωση κύρωσης της πρότασης, η ημερομηνία αποχώρησης θα μετατεθεί για τις 22 Μαϊου, εναλλακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποδείξει μία εντελώς νέα προσέγγιση στο Brexit. Σημειώνεται ότι η 12η Απριλίου είναι η τελευταία ημέρα που οι Βρετανοί Υπουργοί μπορούν να κινήσουν τις διαδικασίες συμμετοχής στις Ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 26 Μαϊου.

    Στη Ρώμη έφτασε χθες ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping, όπου πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με την ιταλική κυβέρνηση για την ένταξή της στο σχέδιο “Μία ζώνη, ένας δρόμος” (Belt and Road) του Πεκίνου. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη υποστήριξη χώρας του G7 προς την κινεζική πρωτοβουλία, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αντιμετωπίζουν διαστακτικά την κίνηση της Ιταλίας.

    Στα ταμπλό, με κέρδη +0,41% κινείται ο DAX, στο +0,13% βρίσκεται ο CAC 40, στο -0,30% ο FTSE 100 και στο +0,11% ο ΜΙΒ.



    ΣΧΟΛΙΑ