• Μετοχές

    Ημέρα της Κρίσης για Eurobank και Εθνική

    • Μαριάνα Φραντζή


    Σημαντικότατη κρίνεται η σημερινή ημέρα για τις δύο συστημικές ελληνικές τράπεζες, καθώς μετά τη συνεδρίαση αναμένεται να ανακοινωθεί η  επανένταξη των μετοχών τους στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International (MSCI).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της MSCΙ στις 12 Απριλίου, η εταιρεία είχε εκδηλώσει τις προθέσεις της να προσθέσει τη μετοχή της Eurobank στον δείκτη MSCI Mid Cap, μετά την εξαγορά της Grivalia. Με τη διαδικασία να μπαίνει σε τελική ευθεία την τρέχουσα εβδομάδα, απομένει η επιβεβαίωση των προθέσεων της MSCI, η οποία θα κάνει τη σχετική ανακοίνωση σήμερα το βράδυ. Οι εταιρείες αξιολόγησης έχουν ήδη κρίνει άκρως θετική την επανένταξη της Eurobank στους παγκόσμιους δείκτες, με τους αναλυτές να αναμένουν εισροές κεφαλαίων ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι αναλυτές, όμως, τρέφουν πολύ υψηλές ελπίδες και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η οποία, παρόλο που δε συμπεριλήφθηκε στην αρχική ανακοίνωση της MSCI, πληροί πλέον τις προδιαγραφές για την επιστροφή της στους δείκτες.

    Η αφαίρεση των Πειραιώς, Εθνική και Eurobank από τους παγκόσμιους δείκτες, τον Νοέμβριο, είχε προκαλέσει έντονη μεταβλητότητα στους τραπεζικούς τίτλους σε μία, ούτως ή άλλως, ταραχώδη χρηματιστηριακή περίοδο, με την τυχόν σημερινή επιβεβαίωση των προσδοκιών για διπλό ελληνικό comeback να δημιουργεί ελπίδες για επιπλέον κέρδη στις δύο μετοχές, οι οποίες, την προηγούμενη εβδομάδα, κέρδισαν την ψήφο εμπιστοσύνης της Morgan Stanley, η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασής τους σε overweight από neutral.



    ΣΧΟΛΙΑ