• Μετοχές

    Νέο χτύπημα από τους αναλυτές για την Alpha Bank

    • Εριέττα Κομνηνού
    Ψάλτης Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης. Διευθὐνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Διπλό σήμα για τις ελληνικές τράπεζες δίνει με νέο σημείωμά της η Morgan Stanley, υποβαθμίζοντας δύο από τις συστημικές τράπεζες και αναβαθμίζοντας τις άλλες δύο, καθώς εμφανίζεται επιφυλακτική για το ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί οι τραπεζικοί τίτλοι το τελευταίο διάστημα. Το πλήγμα, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ισχυρό για την Alpha Bank, καθώς η τράπεζα έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα από τους αναλυτές το τελευταίο διάστημα.

    Μπορεί οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών να καταγράφουν κέρδη φέτος, με την αγορά να ποντάρει στο ενδεχόμενο να λυθεί γρηγορότερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν το πρόβλημα με την ποιότητα των assets που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά οι μετοχές δεν λαμβάνουν υπόψη τις αποκλίσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες εξυγίανσης του ισολογισμού από τράπεζα σε τράπεζα, επισημαίνει στο note της η Morgan Stanley.

    Συγκεκριμένα, η Morgan Stanley υποβαθμίζει τη σύστασή της για την Alpha Bank σε underweight από equal-weight με τιμή-στόχο τα 1,20 ευρώ, τονίζοντας πως η αγορά έχει επικεντρωθεί υπερβολικά στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας CET1 της τράπεζας ο οποίος είναι ο υψηλότερος στον κλάδο. Ωστόσο, ο δείκτης CET1 (17,4%) της Alpha Bank θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Η κάλυψή τους (η χαμηλότερη στην Ελλάδα με 48% NPEs) σημαίνει ότι η τιτλοποίηση θα έχει κόστος για τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας, κάτι το οποίο μπορεί να μην της επιτρέψει να επιτύχει μια εξυγίανση του ισολογισμού της ανάλογη με αυτήν της Eurobank, για την οποία το κόστος θα είναι διαχειρίσιμο, όπως θα είναι και για την Εθνική Τράπεζα.

    Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνονται στο 1,20€ για την Alpha Bank, στο 1,30€ για την τράπεζα Πειραιώς, που υποβαθμίζεται επίσης σε underweight, στο 1€ για τη Eurobank και στα 3,10€ για την Εθνική Τράπεζα, οι οποίες αντιστοιχούν σε downside 1,39% και 12,98% για Alpha Bank και Πειραιώς και σε upside 44,92% και 64,89 για Eurobank και Εθνική, σε σχέση με τα χθεσινά τους κλεισίματα.

    Το κύριο επιχείρημα της Morgan Stanley είναι ότι το σχέδιο για τις τιτλοποιήσεις των NPEs βάσει του ιταλικού μοντέλου δεν θα ωφελήσει το ίδιο όλες τις τράπεζες, καθώς η ανάλυση των ισολογισμών τους δείχνει ότι οι απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα επιβαρύνουν τα κεφαλαιακά περιθώριά τους σε περίπτωση που δεν έχουν κάνει επαρκείς προβλέψεις.

    Η μετοχή της Alpha Bank έχει δεχθεί σημαντικές πιέσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς ορισμένοι επενδυτές προσπαθούν να «ξεφορτωθούν» μετοχές της τράπεζας, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολεί έντονα τη διοίκηση της τράπεζας. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η τράπεζα πρέπει να βγει ένα ισχυρό story πιο επιθετικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων… Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται κάποια από τα ξένα funds που εδρεύουν στην βρετανική πρωτεύουσα…  

    Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι πέραν της Morgan Stanley, ιδιαίτερα επιφυλακτική για την Alpha Bank εμφανίστηκε, στις 24 Απριλίου με έκθεσή της, και η Citi.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι η CITI έδινε νέα τιμή-στόχο για την Alpha Bank τα 1,76 ευρώ (σημαντικά υψηλότερα από την αντίστοιχη τιμή στόχο των 1,20 ευρώ της Morgan Stanley) από 1,87 ευρώ προηγουμένως. Υπενθυμίζεται ότι και στις 10 Σεπτεμβρίου του 2018 η Citi είχε θέσει τιμή στόχο για την Alpha Bank τα 1,87 ευρώ, από 2,68 ευρώ προηγουμένως.  Επί της ουσίας, η Citi έχει υποτιμήσει την αξία της Alpha Bank σχεδόν κατά 34% σε διάστημα μόλις 7 μηνών.

    Αντιστοίχως, η UBS σε έκθεσή της στις 15 Απριλίου έγινε πιο επιφυλακτική απέναντι στην Alpha Bank και υποβάθμισε τη σύστασή της σε «neutral» από «buy», αν και αύξησε την τιμή-στόχο στο 1,62 ευρώ από 1,27 ευρώ πριν. 



    ΣΧΟΛΙΑ