• Μετοχές

    Η επανάσταση των… ποπολάρων στο Χρηματιστήριο


    Με τον πρώτο μήνα του έτους να ολοκληρώνεται, ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεράστια κινητικότητα που εμφανίζουν ορισμένοι τίτλοι μικρής, κυρίως, κεφαλαιοποίησης, για τον Ιανουάριο του 2019. Κατατάσσοντας λοιπόν όλους τους τίτλους του Χρηματιστηρίου σύμφωνα με την ποσοστιαία τους μεταβολή από 31/12/18, αναζητώντας τις καλύτερες αποδόσεις, διαπιστώνουμε ότι παρά τη συσσώρευση του Γενικού Δείκτη σε μικρό εύρος διακύμανσης, στον δείκτη μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης κάποιες μετοχές κάνουν… πάρτι. Βέβαια, το ελάχιστο βάθος της συγκεκριμένης αγοράς δεν επιτρέπει την παρουσία πολλών… προσκεκλημένων, αλλά έχει προκαλέσει αυξήσεις κεφαλαιοποιήσεων της τάξης του 65%.

    Άνοδο άνω του 65% έχει σημειώσει η Αλουμύλ του βιομηχάνου Γ. Μυλωνά με τζίρο 75.000€ περίπου. Η εντυπωσιακή απόδοση έγκειται στην αίτηση μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας του Standstill Agreement κατά 3 επιπλέον μήνες (μέχρι τις 30 Απριλίου 2019). Βάσει ανακοίνωσης της εταιρείας, η αίτηση υποβλήθηκε στις 3/1/19, ενώ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς, ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων τραπεζών, ενημέρωσε προφορικά την εταιρεία ότι το αίτημα μετάθεσης αντιμετωπίζεται θετικά. Παρ’ όλο που η Αλουμύλ δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση των πιστωτριών τραπεζών, η σύμβουλος αναδιάρθρωσης, Alvarez & Marsal, συνεχίζει τον έλεγχο που της είχε ανατεθεί από τις πιστώτριες, στοιχείο που υποδεικνύει την αρμονική σχέση που διατηρεί η εισηγμένη με τις Τράπεζες.

    Κατά 63% έχει ενισχυθεί η μετοχή της Γ.Ε. Δημητρίου Ανώνυμη Εμπορ. Εταιρ. Α.Ε. Η εταιρεία διαπραγματεύεται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, ενώ στο εξεταζόμενο διάστημα διακινήθηκαν μόλις 47.789 τεμάχια με τζίρο γύρω στα 1.270 ευρώ.

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία της Κρέτα Φαρμ, η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων στις 25/01/19. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά 866.712 ευρώ με την έκδοση 2.063.600 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, διαμορφώνοντας το νέο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο σε 13.248.312 ευρώ. Από την αρχή του έτους έχουν διακινηθεί 1.079.763 τεμάχια, με τις ανακοινώσεις του χρηματιστηρίου να διευκρινίζουν ότι μεγάλο τμήμα αυτών προκύπτει από συναλλαγές της διοικητικής ηγεσίας της εταιρείας, τους κ. Μάνο Δομαζάκι και Κωνσταντίνο Δομαζάκη.

    Η Τεχνική Ολυμπιακή συμπλήρωσε τον πρώτο μήνα συναλλαγών με απόδοση +45,70%. Η εταιρεία του Κωνσταντίνου Στέγγου… απογειώθηκε μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής της να βρει αγοραστές για το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς. Οι φημολογίες για την πρόθεση της ΟΛΥΜΠ να προβεί σε πώληση του εν λόγω ακινήτου κυκλοφορούσαν αρκετό καιρό πριν από την ανακοίνωση, γεγονός που εκδηλωνόταν κατά καιρούς στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Ο ίδιος ο κ. Στέγγος και τα παιδιά του, που μετέχουν στο ΔΣ της εταιρείας, ελέγχουν το 63,7% της εταιρείας.

    Αντίστοιχα με την ΓΕΔ, η ΛΑΝΑΚΑΜ ΑΕ έχει δει την τιμή της μετοχής της να ενισχύεται κατά 40%, με την τιμή να μεταβάλλεται σε 6 μόλις συνεδριάσεις και με τα συνολικά τεμάχια που έχουν διακινηθεί να ανέρχονται στα 21.512.

    Αντιθέτως, η FRIGOGLASS ΑΒΕΕ, έχει διακινήσει στο ίδιο χρονικό διάστημα 1.122.142 τεμάχια, με τον τζίρο να ξεπερνάει τα 100.000 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 51,18 εκατομμύρια ευρώ, η μετοχή της διαπραγματεύεται στο ταμπλό των επιτηρούμενων και τον Δεκέμβριο είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής της Frigoglass Jebel Ali FZE, αλλά και τη στρατηγική επένδυση 25-30 εκατομμυρίων ευρώ στη μονάδα που διατηρεί στη Νιγηρία. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση κερδοφορίας της, που αφορούσε στο 9μηνο του 2018, η εταιρεία είχε κατορθώσει να αυξήσει τις πωλήσεις της και να περιορίσει τις ζημιές της.

    Η λίστα είναι μεγάλη, αλλά μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι οι τίτλοι μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με πρωταγωνιστές τις τράπεζες, «βαλτώνουν» εκεί που οι μικροί έχουν «σηκώσει κεφάλι».

    Δύο τράπεζες βρίσκονται στις 5 τελευταίες θέσεις, με αρνητικές αποδόσεις άνω του 20% (ΑΛΦΑ -20,64%, ΠΕΙΡ -32,14%), ενώ μόλις μία τράπεζα διατηρεί οριακή θετική απόδοση από τη αρχή του χρόνου (ΕΥΡΩΒ +0,74%).

    Παρήγορο είναι ότι το «βαρύ πυροβολικό» του ΓΔ, ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος  και η COCA-COLA HBC, έχουν μηνιαίες αποδόσεις +15,02% και +7,67% αντίστοιχα. Προς το παρόν όμως, και οι δύο βλέπουν την πλάτη της Intracom Κατασκευές Τεχνικών Έργων (ΙΝΚΑΤ +23,68%) και άλλων μεσαίων ή μικρών, σε αυτόν τον αγώνα για τις αποδόσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ