• Μετοχές

    Γιατί η HSBC χαμηλώνει τις προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom
    HSBC

    HSBC


    Ο υψηλότερος αντίκτυπος που θα έχει η επιβολή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 και οι αυξημένες απαιτήσεις του SSM για τις προβλέψεις των τραπεζών θα προκαλέσουν σημαντικά εμπόδια στα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των τραπεζών, αντισταθμίζοντας τον θετικό αντίκτυπο από τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και την αισιοδοξία για το αποτέλεσμα του stress test στις αποτιμήσεις των μετοχών των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προειδοποιεί, σε νέα ανάλυσή της, η HSBC.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα αυτά δεδομένα, η HSBC υιοθετεί μία πιο επιφυλακτική στάση για τις ελληνικές τράπεζες και υποβαθμίζει τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς σε σύσταση διακράτησης (“hold”) και δίνοντας σύσταση αγοράς μόνο στην Alpha Bank λόγω καλύτερης κεφαλαιακής θέσης. Παράλληλα, για την Alpha Bank διατηρεί την τιμή στόχο στα 2,70 ευρώ, για την Eurobank αυξάνει την τιμή στόχο στα 1,04 ευρώ από 1 ευρώ προηγουμένως, ενώ για την Εθνική μειώνει την τιμή στόχο στα 0,32 ευρώ από 0,38 ευρώ, και για την Πειραιώς στα 3,40 ευρώ, από 4 ευρώ προηγουμένως.

    Όπως σημειώνει η HSBC, τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου έκρυβαν μια αρνητική έκπληξη: έναν μεγαλύτερο αντίκτυπο από το IFRS 9 ο οποίος δεν αντισταθμίστηκε από μια ουσιαστική μείωση του guidance των προβλέψεων. Οι μέτοχοι έχουν αισθανθεί τον “πόνο” της λογιστικής αξίας, αλλά θα πρέπει να περιμένουν χρόνια μέχρι να δουν τα κέρδη των προβλέψεων. Δυστυχώς, όπως σημειώνει η HSBC, η ίδια συμφωνεί με το guidance. Οι ελληνικές τράπεζες πετυχαίνουν τους στόχους τους για τα «κόκκινα» δάνεια (NPEs και NPLs), αλλά με το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας να είναι ακόμα μπροστά, η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν μια φιλική προς τους μετόχους μείωση παραμένει πρωταρχικής σημασίας. Οι εκτιμώμενες προβλέψεις για την περίοδο 2018-2020 μειώνονται κατά 453 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμά η HSBC. Αν όμως ληφθούν υπόψη τόσο η υψηλότερη επίδραση από το IFRS 9 όσο και οι επιπλέον προβλέψεις κατά το 2017, δεδομένου ότι το σημείο εκκίνησης για τα NPEs είναι το ίδιο, το κόστος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αυξάνεται κατά 1 δισ. ευρώ ή κατά 14%.

    Η πιο σημαντική ωστόσο εξέλιξη είναι η ανακοίνωση του SSM στο προσάρτημα για τα τα NPLs. Αυτό σε συνδυασμό με τον υψηλότερο αντίκτυπο από το IFRS9, σημαίνει ότι οι τράπεζες θα δυσκολευτούν πολύ περισσότερο από πριν για να κτίσουν επιπλέον κεφάλαια. Μπορεί το re-rating των μετοχών τους να δικαιολογείται από την αισιοδοξία γύρω από τα stress tests, ωστόσο έκανε τις αποτιμήσεις πολύ πιο απαιτητικές.

    Η HSBC αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την πιστωτική επέκταση των ελληνικών τραπεζών, αλλά εκτιμά ότι τα κυβερνητικά ταμειακά αποθέματα θα βελτιώσουν τη ρευστότητα των τραπεζών. Τα χαμηλότερα έσοδα από τόκους (NII) και οι υψηλότερες πιέσεις από τη μείωση των NPEs σημαίνουν ότι τώρα η HSBC αναμένει από τις τράπεζες να εμφανίζουν 4 δισ. προ προβλέψεων έσοδα για κάθε ένα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μαζί με τις μειωμένες εκτιμήσεις για τις προβλέψεις, οι εκτιμήσεις για το συνολικό καθαρό κέρδος παραμένουν αμετάβλητες για το 2018 και κατά 11% και 8% χαμηλότερες για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Wood: Οι λόγοι που δηλώνει πολύ αισιόδοξη για τις ελληνικές μετοχές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BofA: Ανεβάζει τον πήχη για 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες, αναβαθμίζει Eurobank και Εθνική



    ΣΧΟΛΙΑ