• Μετοχές

    Ελλάκτωρ: Τι κρύβεται πίσω από τα υψηλά 4 ετών – Γιατί οι ξένοι εμπιστεύονται το management Καλλιτσάντση

    • Στ. Κ. Χαρίτος

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Διευθύνων σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Ακριβώς ένας χρόνος και έξι μέρες έχουν παρέλθει από την ιστορική και επεισοδιακή Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ που η διοίκησή της άλλαξε και πέρασε στα χέρια των αδερφών Καλλιτσάντση, με τους μετόχους να ψηφίζουν την εκπαραθύρωση των άλλοτε κραταιών μετόχων Μπόμπολα και Κούτρα. Κι αν ο τελευταίος έχει βρει στέγη στην Ιντρακάτ, συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη, ο Λεωνίδας Μπόμπολας προς το παρόν ιδιωτεύει, παραμένοντας μέτοχος μειοψηφίας και με ποσοστό 12,5%.

    H S&P άμεσα αναβάθμισε την εταιρεία με θετικές προοπτικές, ενώ είχε αποχωρήσει ο κ. Κούτρας, πουλώντας το ποσοστό του και αγοράζοντας στη συνέχεια το 20% της Ιντρακόμ Κατασκευές.  Η δε Ambrosia Capital και οι πελάτες της (μεταξύ των οποίων η Amber Capital) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διοικητική αλλαγή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή της έγινε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα λόγω των assets που διαθέτει αλλά και με την προοπτική της βελτίωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχει αλλάξει κάτι στη στάση τους και παραμένουν εξαιρετικά θετικοί για τη μετοχή, περιμένοντας ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις.

    Η μετοχή έγραψε πριν από λίγες συνεδριάσεις υψηλό 4 ετών στα 2,23 ευρώ.

    Κατά την περίοδο των αγορών των αδελφών Καλλιτσάντση, ένα χρόνο πριν, η μετοχή είχε φτάσει στα 2,15 ευρώ, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε μέχρι τα 1,10 ευρώ.

    Η Amber Capital είχε πουλήσει το ποσοστό της στα ψηλά και αγόρασε ποσοστό του κ. Κούτρα λίγο πάνω από το 1 ευρώ καταγράφοντας ήδη σημαντικές υπεραξίες.

    Μετά την πώληση των μετοχών του κ. Κούτρα, η μετοχή κατέγραψε ισχυρή άνοδο και μέσα σε 8 περίπου μήνες η τιμή σχεδόν διπλασιάστηκε.

    Πλέον, πολλοί αναλυτές την έχουν συμπεριλάβει στις κορυφαίες τους επιλογές και σημειώνουν πως είναι το κορυφαίο turnaround story του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Καταλύτης πάντως για την κίνηση της μετοχής στα υψηλά 4ετίας αποτελεί η δήλωση από τη διοίκηση ότι έχει στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία της κατασκευαστικής δραστηριότητας εντός του 2019.

    Η συγχώνευση με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος δημιούργησε μία εισηγμένη με αποτίμηση 460 εκατ. ευρώ εξέλιξη που έφερε αύξηση της στάθμισης στον δείκτη από τον οίκο FTSE Russel στο 61,677% από 57,714%.

    Άλλωστε, λίγο μετά την αλλαγή της διοίκησης, η αναθεώρηση των δεικτών FTSE έφερε την είσοδο της μετοχής στον FTSE 25, τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.

    Στο μεσοδιάστημα αύξησε το ποσοστό της στην Αττική Οδό, πούλησε το κτίριο των κεντρικών γραφείων της στη Νέα Κηφισιά έναντι 25,5 εκατ. ευρώ, απέκτησε τη Μαρίνα Αλίμου έναντι 57,5 εκατ. ευρώ, πούλησε τη συμμετοχή της στην Εlpedison και ολοκλήρωσε την απορρόφηση της Άνεμος.



    ΣΧΟΛΙΑ