• Μετοχές

    «Ελκυστικό σημείο εισόδου» στη μετοχή των ΕΛΠΕ βλέπουν οι αναλυτές της AXIA Ventures

    ελπε

    Ανδρέας Σιάμισιης


    Χαμηλώνουν τον πήχη για τη μετοχή των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,12% 8,18 οι αναλυτές της AXIA Ventures, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση αγοράς (buy), καθώς θεωρούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα η μετοχή αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.

    Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνουν, παρά το καλό ξεκίνημα της χρονιάς, θα υπάρξουν δυσκολίες για τα ΕΛΠΕ, αφού η μειωμένη ζήτηση και οι περικοπές στην προσφορά αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τα περιθώρια κατά τα επόμενα τρίμηνα, πριν επέλθει μια κάποια ομαλοποίηση προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Παρ’ όλα αυτά, τα ΕΛΠΕ, με την καλή περιουσιακή βάση τους και τη θέση που έχουν στην αγορά, αναμένεται να αντέξουν την καταιγίδα και να επωφεληθούν από κάθε αύξηση της ζήτησης ή έλλειμμα προσφοράς στην περιοχή.

    Εντούτοις, η συνολική ορατότητα παραμένει χαμηλή βραχυπρόθεσμα, κάτι που όμως έχει προεξοφληθεί, με τη μετοχή να έχει υποχωρήσει 33% μέχρι στιγμής φέτος.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές της AXIA Ventures αναθεωρούν τις εκτιμήσεις και την αποτίμησή τους για τη μετοχή, μειώνοντας την τιμή στόχο για τα ΕΛΠΑ στα 8,20 ευρώ (από 10,40 ευρώ προηγουμένως). Ωστόσο, με τη μετοχή να καταγράφει φέτος απώλειες 33% (συμπορευόμενη με τον ΓΔ), η νέα τιμή στόχος αντιστοιχεί σε περιθώριο ανόδου 40%.

    Την ίδια ώρα, διατηρούν τη σύσταση αγοράς, καθώς θεωρούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα το απαισιόδοξο σενάριο έχει προεξοφληθεί και αποτελούν ένα ελκυστικό σημείο εισόδου.

    Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται με συντελεστή 6,8x-4,7x τα EV/EBITDA του 2020-21 έναντι 5,2x-3,9x για τις ομοειδείς εταιρείες.

    Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές θεωρούν ότι μέσω των διαγωνισμών για την ΔΕΠΑ Υποδομών και την ΔΕΠΑ Εμπορίας, παρά τις καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρξουν, είναι πιθανό να έρθουν έκτακτες αποδόσεις για τους μετόχους. Κι αυτό γιατί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα στρατηγικά αυτά assets θα παραμείνει λογικά ισχυρό, παρά την αστάθεια που επικρατεί στις αγορές. Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠE στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ενέγραψαν την αξία του 35% που κατέχουν στον Όμιλο ΔΕΠΑ στα 384 εκατ. ευρώ (1,25 ευρώ ανά μετοχή) και, αναλόγως του αποτελέσματος της διαδικασίας, αναμένεται να επιστραφούν στους επενδυτές, ως έκτακτο μέρισμα, τουλάχιστον 50-70 εκατ. ευρώ και άλλα 100-130 εκατ. να χρησιμοποιηθούν για απομόχλευση.



    ΣΧΟΛΙΑ