• Μετοχές

    ΔΕΗ: Στα 15 ευρώ η τιμή στόχος από Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

    Γιώργος Στάσσης

    Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης


    Στα 15 ευρώ ανά μετοχή ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ (Piraeus Sec), με σύσταση υπεραπόδοσης (outperform).

    Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει το σχέδιο κεφαλαιουχικών δαπανών της, των 6 δισ. ευρώ, μέχρι το 2024 (με το 70% να πηγαίνει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη διανομή), διατηρώντας ταυτόχρονα τον λόγο καθαρού χρέους προς EBITDA κάτω του 3,5x.

    Σημειώνει επίσης πως η Επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται με την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και πως μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η ισχύς του Ομίλου στις ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας) θα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% του συνολικού δυναμικού παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ.

    Επισημαίνεται επίσης πως η ΔΕΗ αναμένεται να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε επίπεδο ESG και να επωφεληθεί από το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για  τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα συγκεκριμένα κριτήρια.

    Πειραιώς για ΔΕΗ

    Αποτίμηση

    Με βάση τις συγκλίνουσες προβλέψεις για την πορεία των EBITDA (CAGR) την περίοδο 2020-2023, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η ΔΕΗ έχει ένανα πό τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και είναι σχετικά υποτιμημένη σε σχέση με τις ομοειδείς της με βάση τον λόγο EV/ EBITDA 2022 (βλ. γράφημα 10).

    Με βάση, πάλι, την ισχύ στις ΗΠΑ ως ποσοστό της συνολικής δυναμικότητας στο τέλος του Ιουνίου του 2021, οι αναλυτές της Πειραιώς διαπιστώνουν πως οι επενδυτές αποτιμούν τις εταιρείες που έχουν υψηλότερα ποσοστά ΑΠΕ στο παραγωγικό τους μείγμα σε υψηλότερα πολλαπλάσια EV/EBITDA (βλ. γράφημα 11). Επομένως, με βάση την τρέχουσα ισχύ της στις ΑΠΕ, οι επενδυτές αποτιμούν τη ΔΕΗ όπως και τις ομοειδείς της. Αν, όμως, ληφθούν υπόψη τα σχέδια της ΔΕΗ για επέκταση στις Ανανεώσιμες (φτάνοντας το 56% της συνολικής δυναμικότητας παραγωγής), η αποτίμηση της ΔΕΗ αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50%.

    Πειραιώς για ΔΕΗ

    Μέρισμα

    Οι αναλυτές δεν περιμένουν από τη ΔΕΗ να καταβάλει μέρισμα το 2021 και το 2022.

    Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η διοίκηση εξετάζει την πιθανότητα να προτείνει την καταβολή μερισμάτων το 2023 που θα δοθούν το 2024 (μέρισμα που υπολογίζεται από τους αναλυτές ότι μπορεί να διαμορφωθεί στα 6 λεπτά ανά μετοχή για το 2023).

    Διαβάστε επίσης:

    Στον MSCΙ μπαίνει η ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ