• ΑΓΟΡΕΣ

    Mediobanca: Oι συστάσεις, οι αποτιμήσεις και οι εκτιμήσεις για Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


    Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασαν ισχυρά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας με διψήφια ποσοστά τις προσδοκίες της αγοράς, κυρίως λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους (NII), το μειωμένο λειτουργικό κόστος και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου (CoR), εξηγεί η Mediobanca και ο Alberto Nigro.

    Παρόλα αυτά, οι συστάσεις για τις μετοχές των δύο τραπεζών διατηρούνται ουδέτερες (neutral), με την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα €1,40 και για την Τράπεζα Πειραιώς στα €2,70.

    «Πρόκειται για αποτίμηση που δεν είναι απαιτητική, κατά την άποψή μας, ωστόσο, παραμένουμε ουδέτεροι και για τις δύο μετοχές, καθώς βλέπουμε ανησυχία στην αγορά για τις προοπτικές των επιτοκίων και πιθανή μεταβλητότητα από τις εκλογές που εξακολουθούν να βαραίνουν το re-rating των δύο μετοχών, βραχυπρόθεσμα», εξηγεί ο Nigro.

    Η κερδοφορία ομαλοποιείται και μια υψηλή ενιαία χαμηλή διψήφια αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) είναι πλέον ορατή. Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύονται με 0,45 φορές και 0,5 φορές σε όρους ενσώματων κεφαλαίων (P/TE) για 9% περίπου και 10% περίπου δείκτη RoTE, κατά μέσο όρο, το 2023-24, αντίστοιχα.

    «Τόσο η Alpha Bank, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς ανέφεραν ικανοποιητικά στοιχεία για την ποιότητα του ενεργητικού, με τους δείκτες NPEs να διαμορφώνονται σε 7,6% και 6,6%, αντίστοιχα και μείωση 20 και 12 μ.β., αντίστοιχα, κυρίως εξαιτίας των αρνητικών οργανικών εισροών. Όσον αφορά την κάλυψη, η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε την κάλυψη των NPEs στο 55% ή αύξηση 111 μ.β. από το προηγούμενο τρίμηνο. Η Alpha Bank εξακολουθεί να παρουσιάζει μείωση της κάλυψης στο 40% κατά μία μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το τελευταίο οφείλεται κυρίως στο μείγμα του αποθέματος των NPEs της Alpha Bank, που επικεντρώνεται σε NPEs κάτω των 90 ημερών (το 49% του αποθέματος NPEs της έναντι 31% περίπου για τις ελληνικές τράπεζες), εκ των οποίων το 62% είναι ενυπόθηκα δάνεια (έναντι 19% για τις ελληνικές τράπεζες). Ωστόσο, αυτό αφήνει την Alpha Bank περισσότερο εκτεθειμένη σε μακροοικονομικούς κινδύνους και εξωτερικά σοκ, κατά την άποψή μας», εξηγεί η Mediobanca.

    Τι προβλέπει για την Τράπεζα Πειραιώς

    Για την Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή στόχο τα €2,70, η ιταλική τράπεζα προβλέπει χαμηλό διψήφιο δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) και καλύτερη κεφαλαιακή θέση.

    Η Τράπεζα Πειραιώς αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το 2023, αναμένοντας τώρα σταθμισμένο δείκτη RoTE 12% έναντι προηγούμενου 10% με βάση τα υψηλότερα έσοδα από τόκους (NII).

    Επιπρόσθετα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) εκτιμάται τώρα στο 5% περίπου έναντι προηγούμενου στόχου χαμηλότερα του 6% με κάλυψη 60%, ενώ ο δείκτης CEΤ1 εκτιμάται σε υψηλότερα επίπεδα του 12,5% μετά από την πρόβλεψη για διανομή μερίσματος 10% από τα καθαρά κέρδη της χρήσης.

    Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η Mediobanca αναβαθμίζει τα καθαρά έσοδα της τράπεζας κατά 3% το 2023-24 και 1% το 2025, οδηγώντας σε 19% ετήσια αύξηση φέτος. Αναβαθμίζει τα κέρδη ανά μετοχή του 2023 κατά 2% και κατά 4% του 2024 και κατά 2% του 2025.

    Επιπλέον, βλέπει το δείκτη FL CET1 να ανέρχεται στο 12,8% το 2023 (με δείκτη πληρωμών μερισμάτων στο 10%) και να φτάνει το 14% – 15% το 2023 – 2024 (μετά από δείκτη πληρωμών 20-25%).

    Τι προβλέπει για την Alpha Bank

    Η Alpha Bank επανέλαβε τις προβλέψεις της για το 2023, αναφέροντας ότι θα παράσχει ανανεωμένη ενημέρωση στις 7 Ιουνίου που είναι προγραμματισμένη η ημέρα των επενδυτών (Investors’ day). Η Alpha BANK προέβλεψε ότι το NII εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, υποδηλώνοντας κάποιο ανοδικό περιθώριο.

    Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η τράπεζα επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις της για να αποτυπώσει τα ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια και τις υψηλότερες αποδόσεις από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, οδηγώντας σε αναβάθμιση των NII κατά περίπου 2% το 2023, μέγεθος το οποίο αυξάνεται τώρα 19% περίπου έναντι ενός μέσου της δεκαετίας και 1% το 2025, υποδηλώνοντας μια σταθερή τάση από το 2023 και μετά λόγω του υψηλότερου κόστους καταθέσεων και χρηματοδότησης.

    Αυτό, σε συνδυασμό με το ελαφρώς χαμηλότερο κόστος κινδύνου (CoR) για φέτος σε 85 μονάδες βάσης περίπου, σύμφωνα με το guidance, οδηγεί σε αναβάθμιση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 1% το 2023 και το 2025.

    «Συνολικά, βλέπουμε ότι η Alpha Bank θα δημιουργήσει 9% περίπου δείκτη RoTE το 2023-2024 και ότι είναι σε καλό δρόμο για να ανταποκριθεί στο φετινό guidance για δείκτη κεφαλαίων CET1 FL 13,5% – 13,6% περίπου (μετά την καταβολή 20% για μερίσματα) από 12,8% που επιτεύχθηκε το πρώτο τρίμηνο. Υποθέτοντας ότι ο δείκτης πληρωμών μερισμάτων θα είναι 20% – 25% το 2024 – 2025,ο δείκτης CET1 FL θα είναι στο 14,3% και 15%, αντίστοιχα», καταλήγει ο Nigro της Mediobanca.

    Διαβάστε επίσης:

    Capital Economics: Αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ελλάδα λόγω των εκλογών

    Χρηματιστήριο: Σε τροχιά νέων υψηλών με ΔΕΗ, Coca Cola και Τιτάν



    ΣΧΟΛΙΑ