• ΑΓΟΡΕΣ

    Με πτώση ξεκίνησαν την εβδομάδα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης


    Με απώλειες έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το κλίμα να διαμορφώνεται αρνητικά τόσο από τις νέες απώλειες της Wall Street, που ακολούθησαν την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, όσο κυρίως τις εξελίξεις στη Βρετανία γύρω από το Brexit, οι οποίες βυθίζουν την στερλίνα.

    Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πως η αυριανή ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας με την ΕΕ αναβάλλεται, προκειμένου να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για νέες διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του ξεκαθάρισε πως η Βρετανία μπορεί μονομερώς να ακυρώσει την απόφασή της για έξοδο από την ΕΕ.

    Η ΕΕ, από την πλευρά της, δηλώνει έτοιμη να δεχτεί την απόφαση της Βρετανίας, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει στην Βρετανίδα πρωθυπουργό πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα διαπραγμάτευση επί της συμφωνίας.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές ανησυχούν καθώς οι πιθανότητες για ένα «άτακτο» brexit, χωρίς συμφωνία, αρχίζουν ξανά να αυξάνονται. Σε μια περίοδο, άλλωστε, που ο εμπορικός πόλεμος που διεξάγουν οι ΗΠΑ έχει πληγώσει τις αγορές, ενώ και στο εσωτερικό της η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα όπως η κόντρα Κομισιόν με την Ιταλία, η πολιτική κρίση στη Γερμανία και οι διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων στην Γαλλία, κατά της οικονομικής πολιτικής του προέδρου Μακρόν.

    Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έκλεισε στις 338,99 με απώλειες 1,87%.

    Ο βρετανικός FTSE 100  έκλεισε στις 6.721,54 μονάδες με απώλειες 0,83%, ο
    γερμανικός DAX στις 10.622,07 μονάδες με πτώση 1,54%, ο γαλλικός CAC 40 στις 4.742,38 μονάδες με πτώση 1,47%, ο ιταλικός FTSE MIB στις 18.410,13 με απώλειες 1,77% και ο ισπανικός IBEX 35 στις 8.660 με απώλειες 1,76%.



    ΣΧΟΛΙΑ