• ΑΓΟΡΕΣ

    Με πάρτι στις τεχνολογικές μετοχές η Wall Street «έσβησε» την βουτιά 5,3% της Boeing

    Wall Street Dow Jones


    Με κέρδη άνοιξε την εβδομάδα η Wall Street, η οποία δεν έδειξε να επηρεάζεται από τη μεγάλη πτώση της μετοχής της Boeing και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αμερικανικός κολοσσός μετά τη συντριβή του αεροσκάφους 737 Max 8 των Αιθιοπικών αερογραμμών, χάρη στις τεχνολογικές μετοχές.

    Το χτύπημα για την Boeing ήταν βαρύ, καθώς πρόκειται για το δεύτερο αεροσκάφος  737 Max 8 που συντρίβεται μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες. Το αεροσκάφος της Ethiopian Airlines συνετρίβη την Κυριακή, λίγο μετά την απογείωσή του από την Αντίς Αμπέμπα, παρασύροντας στον θάνατο 157 ανθρώπους. Τον περασμένο Οκτώβριο, ένα ίδιο αεροσκάφος της Indonesia Lion Air, συνετρίβη στη Θάλασσα, σκοτώνοντας 189 επιβαίνοντες. Μετά τη συντριβή ορισμένες εταιρείες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο αεροσκάφος διέταξαν την καθήλωση του, ενώ η Boeing έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών, αν και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ έσπευσε να δηλώσει πως τα αεροσκάφη είναι αξιόπιστα.

    Η μετοχή της Boeing ξεκίνησε τη συνεδρίαση με βουτιά 10 μονάδων, ωστόσο καθώς προχωρούσε η μέρα οι απώλειες περιορίστηκαν στο μισό.

    Κόντρα στα αρνητικά νέα για την Boeing, η αγορά βρήκε ώθηση από τα καλά νέα γύρω από τις μεγάλες εταιρείας τεχνολογίας. H BofA Merrill Lynch αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της Apple σε «buy» από «neutral», ενώ αντίστοιχη αναβάθμιση έλαβε και η μετοχή της Facebook από τη Nomura, καταφέρνοντας να κλείσει στο +1,46%.  Την ίδια ώρα η Nvidia (+6,9%) ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει τη Mellanox Technologies (+7,78%) έναντι 6,8 δισ. δολάρια.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones κατάφερε να κλείσει στις 25.650,88 μονάδες σημειώνοντας άνοδο +0,79%. Από τις 30 μετοχές, μόνο αυτή της Boeing έκλεισε με πτώση -5,33%. Στην κορυφή με τις μετοχές του δείκτη που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο βρέθηκε η Apple που έκλεισε στο +3,46%.

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 2.783,30 μονάδες, με κέρδη +1,47%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq εκτοξεύθηκε στις 7.558,06 μονάδες με άλμα +2,02%.



    ΣΧΟΛΙΑ