• ΑΓΟΡΕΣ

    Μάρτης… γδάρτης για το ελληνικό Χρηματιστήριο

    • NewsRoom

    Μάνος Χατζηδάκης. Beta Χρηματιστηριακή


    Σε χαμηλή πτήση τζίρων και συναλλαγών έμεινε και η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Μαρτίου, μήνα κατά τον οποίο το Χρηματιστήριο έχασε 6,6% γυρίζοντας σε αρνητικό πρόσημο (-2,73%) από την αρχή της χρονιάς. Η τάση επηρεάστηκε κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό όπου η επιστροφή της μεταβλητότητας ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της εικόνας που αφήνει πίσω του ο μήνας, σημειώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Beta Χρηματιστηριακή.

    Συναλλακτικά η εικόνα δεν ήταν καλή καθώς αν εξαιρεθεί το πακέτο πώλησης του ΟΛΘ και της Autohellas η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα του μήνα περιορίστηκε στα 57 εκατ. ευρώ. Τα θετικά ακούσματα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων δεν στάθηκαν αρκετά για να αναχαιτίσουν την πίεση της προσφοράς ή να αυξήσουν το ενδιαφέρον. Πλέον τα βλέμματα της αγοράς θα εστιάσουν στις εξελίξεις που αναμένονται μετά τις 20 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ καθώς και στο αποτέλεσμα των τεστ αντοχής των τραπεζών στις αρχές Μαΐου, καταλύτες που είναι ικανοί να αλλάξουν το κλίμα και να διαφοροποιήσουν την Ελληνική Αγορά.

    Τα ως τώρα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά. Στις 45 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει μεγέθη για την χρήση του 2017 οι 38 είναι κερδοφόρες εκ των οποίων οι 7 παρουσιάζουν επιστροφή από ζημιογόνες χρήσεις. Ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 12% στα 44,6 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη εμφανίζουν αύξηση 8,3% στα 6,16 δισ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία είναι στα 2,4 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 151%. Η συμμετοχή στην κερδοφορία από την παρουσία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι σημαντική αφού αφορά 941 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένων των τραπεζών οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες έχουν υπερβεί το κατώφλι των 2 δισ. ευρώ (+16,2%) και καθώς ως το τέλος Απριλίου που λήγει η σχετική προθεσμία αναμένονται οι θετικές συνεισφορές από εταιρίες με υψηλό ειδικό βάρος και ικανοποιητικό ως τώρα εννεάμηνο (FF Group, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ κλπ/) είναι πολύ πιθανό οι εισηγμένες να μείνουν σε κερδοφορία πάνω από τα 2 δις ευρώ για πρώτη φορά μετά το 2009.

    Επισημαίνεται ότι πέρυσι η επίδοση του συνόλου των εισηγμένων είχε διαμορφωθεί στα 8,6 δισ. ευρώ για τα λειτουργικά αποτελέσματα και 1,04 δισ. ευρώ στα καθαρά κέρδη. Εξαιρουμένων των τραπεζών τα καθαρά κέρδη είχαν ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ. Σε άλλες διακυμάνσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον η καθαρή θέση είναι μειωμένη κατά 11% επηρεασμένη κυρίως από συναλλαγματικές διαφορές που περνούν απευθείας στα κεφάλαια καθώς και από διανομές κεφαλαίων που έλαβαν χώρα εντός του 2017.

    Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό, παρατηρείται αύξηση κατά 8,2% ως απόρροια κυρίως των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.

    Τεχνικά, το κλείσιμο του μήνα κοντά στο χαμηλό έτους δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς η αστοχία στην διάσπαση των 800 μονάδων ήταν αποτέλεσμα μεγάλης αδυναμίας να βγει ενδιαφέρον για να πάρει πίσω το «κάστρο αντίστασης» των πωλητών. Ο Γενικός Δείκτης προσέκρουσε στον κινητό μέσο των 200 ημερών ενώ στην επόμενη συνεδρίαση έχασε χωρίς μάχη την επαφή με τις 800 μονάδες ξεκινώντας με καθοδικό κενό στο άνοιγμα των τιμών το οποίο παρέμεινε και ως το τέλος της ημέρας.

    Η μικρή ανάδραση της αγοράς επανέφερε τους ταλαντωτές στην ουδέτερη ζώνη, φαίνεται ωστόσο ότι σε αυτή την φάση της πτώσης οι ταλαντωτές θα μπουν για τα καλά πλέον σε υποτιμημένες ζώνες τιμών. Το πτωτικό σενάριο είναι σε ισχύ και «δείχνει» τις 740 – 750 μονάδες, το επόμενο προπύργιο των αγοραστών από το οποίο είχε ξεκινήσει η άνοδος του Δεκεμβρίου που εκτονώθηκε λίγο χαμηλότερα από τις 900 μονάδες.

    Η ανατροπή του σεναρίου έχει κομβικό σημείο τις 800 μονάδες που ακόμα έχει κάποιες μικρές πιθανότητες όσο η αγορά δεν γράφει νεότερο φετινό χαμηλό (777 μονάδες).

    Στις τρεις συνεδριάσεις της Μ. Εβδομάδας η κινητικότητα είναι περιορισμένη. Την Μ. Πέμπτη θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι δωρεάν μετοχές του Ιασώ (4 νέες /10 παλαιές).

    Εκτός από τις δωρεάν μετοχές του Ιασώ, ντεμπούτο στην αγορά ομολόγων θα κάνει το εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

    Την ίδια ημέρα τέλος η μετοχή της Alpha Trust Ανδρομέδα θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,75 ευρώ/μετοχή).



    ΣΧΟΛΙΑ