• ΑΓΟΡΕΣ

    Κολάνοβιτς (JPMorgan): Έρχεται διόρθωση 10% στον S&P το πρώτο εξάμηνο του 2023

    • NewsRoom
    Marko Kolanovic, JP Morgan

    Marko Kolanovic, JP Morgan


    Στροφή 180 μοιρών έχει κάνει ένας από τους κορυφαίους αναλυτές, ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JP Morgan και κατατάσσεται πλέον στους πιο απαισιόδοξους των αγορών. Ύστερα από μία σειρά υπεραισιόδοξων και άστοχων προβλέψεων για το 2022, ο Κολάνοβιτς πλέον βλέπει διόρθωση στις αγορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Σε εμφάνισή του στην τηλεόραση του CNBC ο αναλυτής της JP Morgan δήλωσε «εξαιρετικά αρνητικός» για τις αγορές.

    Underweight για μετοχές

    «Τα στοιχεία δείχνουν καθοδική πορεία, ενώ αντίθετα η αγορά ανεβαίνει. Αυτά τα δύο μέρη κάποια στιγμή θα έρθουν σε σύγκρουση» ανέφερε. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κολάνοβιτς χαρακτήρισε underweight τις μετοχές και προειδοποίησε ότι η αγορά δεν έχει κοστολογήσει το σενάρια μιας επερχόμενης ύφεσης.

    Ο ίδιος πιστεύει ότι η οικονομία οδεύει στη λεγόμενη «σκληρή προσγείωση», λόγω του παρατεταμένου χρόνου κατά τον οποίο τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά και της αδυναμίας που θα εμφανίσουν σε λίγο καιρό οι καταναλωτές στην αγοραστική τους δύναμη.

    «Τα επιτόκια ανέβηκαν  πολύ τους τελευταίους έξι μήνες και πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να είναι λίγο υψηλότερα και να παραμείνουν εκεί για κάποιο καιρό», είπε. «Οι καταναλωτές αποδείχθηκαν ανθεκτικοί, όμως  όσο προχωρά ο καιρός, γίνονται όλο και λιγότερο».

    Στο έλεος των επιτοκίων οι αμερικάνικοι δείκτες

    Οι αμερικάνικοι δείκτες βέβαια δεν αποτυπώνουν αυτή την άποψη με τον S&P 500 να έχει ξεπεράσει τις 4.000 μονάδες και τον Nasdaq  να έχει κάνει άλμα έως και 8%.

    «Απλά δεν πιστεύω ότι με επιτόκια 5% μπορεί η οικονομία να λειτουργήσει» ανέφερε. Παραδέχτηκε ότι η πτώση του δολαρίου και το άνοιγμα της Κίνας είναι θετικά γεγονότα, όμως αυτά έχουν πείσει τους επενδυτές ότι τα «χειρότερα έχουν περάσει».

    «Κάποια στιγμή, η Fed θα σταματήσει. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο είναι το τερματικό σημείο. Ο S&P θα μπορούσε να πέσει στις 3.600, 3.400 3.200 μονάδες; Δεν το γνωρίζουμε. Αλλά πιστεύουμε ότι η τάση είναι σίγουρα πτωτική», είπε. «Συνήθως υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων στην οικονομία ή κάποιο απροσδόκητο γεγονός για να συμβεί αυτό».

    Σχετικά με το ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές ο Κολάνοβιτς θεωρεί τα κρατικά ομόλογα και τα μετρητά ως μία καλή επιλογή προς το παρόν.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Η πρώτη διήμερη πτώση του 2023 – Ισχυρή αντίσταση στα 25.000 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ