• ΑΓΟΡΕΣ

    Κάτω από τα 2.000 δολάρια ο χρυσός με βουτιά 4%, προς τα υψηλά 5 μηνών το πετρέλαιο

    • NewsRoom


    Βουτιά κοντά στο 4% σημειώνει την Τρίτη ο χρυσός υποχωρώντας κάτω από το φράγμα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, καθώς το πολύτιμο μέταλλο δέχεται πιέσεις λόγω της γενικότερης αισιοδοξίας που επικρατεί, τόσο λόγω του εμβολίου που εγκρίθηκε στη Ρωσία αλλά και από τις προσδοκίες για συμφωνία στις ΗΠΑ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών η οποία θα τονώσει την αγορά στις ΗΠΑ.

    Η τιμή spot του χρυσού πέφτει κατά 3,77% στα 1.950,94 δολ. ανά ουγγιά, υποχωρώντας από το ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας στα 2,072,50 δολάρια.  Την ίδια ώρα το συμβόλαιο Δεκεμβρίου υποχωρεί στα 1.963,90 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας απώλειες -3,72%.

    Η πτώση αυτή οφείλεται στα θετικά μηνύματα που έρχονται από τη Ρωσία στη μάχη κατά του κορονοϊού, καθώς όπως ανακοινώθηκε, οι ρωσικές αρχές έδωσαν έγκριση σε εμβόλιο για την καταπολέμησή του. Επίσης οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην σειρά εκτελεστικών εντολών που υπέγραψε ο Τραμπ για παροχή οικονομικής στήριξης όπως επίσης για στις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα, στις οποίες ανέφερε ότι εξετάζει σοβαρά τη μείωση του φορολογικού συνελεστή των κεφαλαιακών κερδών, μια κίνηση που είχε απορρίψει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Στον αντίποδα, τα συμβόλαια πετρελαίου σημειώνουν ισχυρή άνοδο την Τρίτη, γεγονός που οφείλεται τόσο στο αισιόδοξο κλίμα αλλά και στη  δημοσιοποίηση της πρόβλεψης της Saudi Aramco για σταθερή ανάκαμψη της ζήτησης στο υπόλοιπο του 2020.

    Το συμβόλαιο αμερικανικού αργού τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύεται κατά 1,48% στα 42,56$ το βαρέλι ενώ το Brent Οκτωβρίου σημειώνει άνοδο 0,98% στα 45,43 δολάρια το βαρέλι.

    Κατά μέσο όρο, τα εγχώρια αποθέματα αργού αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση 4,7 εκατομμυρίων βαρελιών για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσκόπηση των αναλυτών που πραγματοποίησε η S&P Global Platts. Οι αναλυτές προέβλεψαν επίσης μείωση 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών στην προμήθεια βενζίνης και αναμένουν ότι τα αποθέματα απόσταξης θα μειωθούν κατά 100.000 βαρέλια αυτή την εβδομάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ