• ΑΓΟΡΕΣ

    Κάθι Γουντ: Πόσο πετυχημένο είναι το στοίχημά στον Έλον Μασκ και τη Tesla;

    • Bloomberg

    Elon Musk, Cathie Wood


    H πιο εμβληματική προσωπικότητα του active fund management, Κάθι Γουντ, δεν έχει κρύψει τον θαυμασμό της για τον Έλον Μασκ. Η Tesla είναι μία από τις μεγαλύτερες συμμετοχές του εμβληματικού ETF της ARKK, με τη Γουντ καθ’ όλη την περίοδο που η μετοχή της βρισκόταν στα χαμηλά της, να αγοράζει σωρηδόν. Και αυτή η επιλογή της έκανε γνωστή τη Γουντ στους κύκλους της Wall Street, εκτοξεύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ETFs της.

    Η διορατική επενδύτρια είδε πολύ γρήγορα την ευκαιρία στα ηλεκτρικά οχήματα αλλά και στα αυτοοδηγούμενα, με την Tesla να πρωτοστατεί σε αυτόν τον τομέα. Έχει δεχθεί δριμεία κριτική για ευκαιριακές επενδύσεις, την περίοδο που οι μετοχές τεχνολογίας μεσουρανούσαν, όμως η ίδια έχει αποδείξει ότι μεγαλύτερη υπομονή απ’ όσο οι άλλοι πιστεύουν.

    Το στοίχημα των αυτόνομων ταξί

    Τον Φεβρουάριο του 2017, η Κάθι Γουντ εμφανίστηκε στην τηλεόραση του Bloomberg για να υποστηρίξει ότι η παγκόσμια αγορά αυτοκίνησης των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα διαταραχθεί σοβαρά από ηλεκτρικά οχήματα και αυτόνομα ταξί. Η Tesla ηγείται στα ηλεκτρικά οχήματα και το ίδιο θα κάνει και στα λεγόμενα ρομποταξί» είχε πει.

    Πολλοί επιχείρησαν να επενδύσουν σε αυτά, όμως τόσο ο Έλον Μασκ όσο και άλλοι κορυφαίοι παίκτες της τεχνολογίας, δυσκολεύτηκαν περισσότερο απ’ όσο περίμεναν. Το spinoff της Alphabet, Waymo και η Cruise που ανήκει στην General Motors έχουν δημιουργήσει μικρούς στόλους οχημάτων χωρίς οδηγό σε επιλεγμένες πόλεις, όμως η Tesla έχει ήδη κατηγορηθεί για πολλά ατυχήματα εξαιτίας της τεχνολογίας της

    H Wood πάντως είναι απτόητη. Κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου του Bloomberg Intelligence πριν λίγες ημέρες, προέβλεψε ότι οι πωλήσεις EV θα ανέλθουν στα 60 εκατομμύρια σε πέντε χρόνια, τρεις φορές παραπάνω από τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των αναλυτών.

    Τα ατυχήματα

    Τους τελευταίους μήνες η Tesla βρίσκεται στο επίκεντρο των αρχών για θανατηφόρα ατυχήματα που αφορούν τα οχήματά της. Σε ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά, ένα Tesla συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα, με το σύστημα του Μασκ, Autopilot, εμφανίζει γι’ ακόμα μια φορά ελαττωματική συμπεριφορά.

    Η Tesla έχει αναγνωρίσει λάθη στο λογισμικό της, έχει αποσύρει αυτοκίνητα και έχει δώσει οδηγίες για τη λειτουργία υποστήριξης οδηγού, με τα ατυχήματα να συνεχίζουν να συμβαίνουν.

    Η Tesla έχει κατηγορηθεί από επενδυτές ότι υπερέβαλλε σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνολογίας της, σε βαθμό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των καταναλωτών.

    Αν αποδειχθεί ότι οι επικριτές έχουν δίκιο, οι αφοσιωμένοι ακόλουθοι της Wood έχουν πολλά να χάσουν: η Tesla είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στα ταμεία Ark Innovation και Ark Autonomous Technology & Robotics που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Elon Musk: Παραμένει στο τιμόνι του Twitter – Νέος CEO στο τέλος του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ