• ΑΓΟΡΕΣ

    «Καμπανάκι» για την πορεία του Χρηματιστηρίου κρούει ο κάτοχος του Νόμπελ Οικονομικών

    • NewsRoom
    Ρίτσαρντ Θέιλερ


    Την ανησυχία του για το χρηματιστηριακό ράλι εξέφρασε ο οικονομολόγος Richard Thaler, ο άνθρωπος στον οποίο απονεμήθηκε αυτήν την εβδομάδα το Νόμπελ Οικονομίας.

    «Φαίνεται να ζούμε στην πιο επικίνδυνη εποχή και παρ΄όλα αυτά το χρηματιστήριο φαίνεται να κοιμάται» δήλωσε ο κ. Thaler σε συνέντευξή του στο Bloomberg, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι κάτι που «ομολογώ ότι δεν το καταλαβαίνω».

    Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, τον περασμένο Νοέμβριο, παίρνοντας ώθηση από τις προσδοκίες για μείωση της φορολογίας και περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και από τη σταθερή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Παρ’ όλα αυτά οι αλλαγές που έχουν γίνει από την Ουάσιγκτον είναι περιορισμένες μέχρι στιγμής.

    Ο Richard Thaler, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη μελέτη των παράλογων κινήσεων των οικονομικών παραγόντων, εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη χαμηλή μεταβλητότητα και την ακλόνητη αισιοδοξία των επενδυτών.

    «Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ είμαι ανήσυχος», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: «Φαίνεται ότι όταν οι επενδυτές είναι ανήσυχοι, έχουν την τάση να τρομάζουν εύκολα, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να τρομάζει την αγορά».

     Σύμφωνα με τον κ. Thaler, αν τα κέρδη των μετοχών βασίζονται στην προσδοκία μιας φορολογικής μεταρρύθμισης, «οι επενδυτές θα έπρεπε να έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο».



    ΣΧΟΛΙΑ