• ΑΓΟΡΕΣ

    Ιταλία: «Σήμα κινδύνου» από την κεντρική τράπεζα για το spread – Στο 3,60% το 10ετές

    • NewsRoom


    Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η αναταραχή στην αγορά ομολόγων σε νοικοκυριά και τράπεζες κρούει η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, την ώρα που στην ιταλική βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στις σχέσεις της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες.

    Ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Federico Signorini, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην αρμόδια επιτροπή της ιταλικής βουλής για τον προϋπολογισμό του 2019, τόνισε ότι το δομικό έλλειμμα αφήνει μικρό χώρο στην Ιταλία για ελιγμούς. Ο Signorini προειδοποίησε ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αποτελεί πηγή αναταραχής λόγω του ύψους του, ενώ σημείωσε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να αγνοεί τις αγορές, καθώς το spreas επηρεάζει τα νοικοκυριά και τις καταθέσεις στις ιταλικές τράπεζες.

    «Το χρέος βρίσκεται στα χέρια των Ιταλών και αυτό μας επηρεάζει όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ένα δομικό ζήτημα και διανύσαμε πολύ δρόμο για αυτό. Απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν ώστε να εισέλθει η ιταλική οικονομία στον δρόμο της σταθερότητας», προειδοποίησε.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, εάν τα επιτόκια παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, το επιτοκιακό κόστος το 2021 θα διαμορφωθεί κατά 0,6% υψηλότερα από τις προβλέψεις του Απριλίου 2018.

    Οι χαμηλότερες αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, θα επηρεάσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, εκτίμησε ο Signorini, αναφερόμενος στις συνέπειες που θα επιφέρει στις ιταλικές τράπεζες η αναταραχή στην αγορά ομολόγων.

    Tria: Εποικοδομητικός διάλογος με τις Βρυξέλλες 

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria, απηύθυνε σήμερα έκκληση για ήρεμο διάλογο με τις Βρυξέλλες από το βήμα της ιταλικής βουλής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι στόχοι δεν αλλάζουν.

    «Ο ήρεμος διάλογος είναι αυτό που χρειάζονται όλες οι πλευρές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Tria, ο οποίος επαναβεβαίωσε τους στόχους για το έλλειμμα 2019 στο 2,4%, του 2020 στο 2,1% και του 2021 στο 1,8%.

    Το ΔΝΤ προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, με τον Conte να διαμηνύει στο Ταμείο ότι οι στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν με βάση τον προϋπολογισμό του 2019.

    Σύσκεψη Conte, Tria, Salvini, Di Maio για τον προϋπολογισμό του 2019 

    Νέα κυβερνητική σύσκεψη για τον προϋπολογισμό του 2019 θα πραγματοποιηθεί απόψε στην Ιταλία, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κατάθεση του προσχεδίου στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου.
    Στη σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 ώρα Ελλάδας, θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργού Giuseppe Conte, ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria και οι αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio.

    Roadshow για τη στήριξη των ιταλικών ομολόγων σχεδιάζει η κυβέρνηση

    Στη διοργάνωση roadshow για τη στήριξη των ιταλικών ομολόγων προσανατολίζεται η ιταλική κυβέρνηση, με φόντο την ανησυχία στις αγορές λόγω της κλιμακούμενης κόντρας Ρώμης – Βρυξελλών.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, εξετάζεται η λήψη μέτρων από την ιταλική κυβέρνηση, σε περίπτωση που διευρυνθούν τα spreads στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.

    Στα μέτρα θα συμπεριλαμβάνεται η διοργάνωση roadshows με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Giuseppe Conte και του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria ή ενδεχομένως μια έκκληση στους Ιταλούς πολίτες να προχωρήσουν στην αγορά κρατικών ομολόγων.

    Πάντως παρά την αρχική αποκλιμάκωση, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων πήραν και πάλι την ανιούσα, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο 2,1 μονάδων βάσης και να διαμορφώνεται στο 3,60% από 3,57% χθες, έχοντας νωρίτερα «εκτοξευθεί» στο 3,71% -το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2014.

    Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 1,90% από 1,82% χθες, ενώ άνω του 4% ενισχύεται η απόδοση του 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2014.

    Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πέντε χρόνια, γύρω στις 312 μονάδες βάσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τελικά η κρίση της Ιταλίας επηρεάζει τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ματτέο Σαλβίνι: Η Ιταλία δεν θα έχει την ίδια μοίρα με την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο sell-off σε Ελλάδα και Ιταλία. Εκτροχιάζονται οι αποδόσεις ελληνικών και ιταλικών ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ