• ΑΓΟΡΕΣ

    Υψηλότερα οι ευρωαγορές πλην του Λονδίνου, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit


    Υψηλότερα κινούνται οι ευρωαγορές, πλην του FTSE στο Λονδίνο, πριν από τη σημαντικότερη ως τώρα ψηφοφορία για το Brexit, η οποία θα καθορίσει αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχεται τους όρους αποχώρησης που συμφώνησε η Theresa May με την ΕΕ, ή αν το βρετανικό κοινοβούλιο θα προτιμήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία ή μια παράταση της προθεσμίας.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο -0,49%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο +0,40%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο +0,44% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο +0,07%.

    Χθες το βράδυ η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Στρασβούργο σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσει τους σκεπτικιστές βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της, κερδίζοντας τελικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις από την ΕΕ σχετικά με το πλέον αμφισβητούμενο σημείο του σχεδίου της, την πολιτική για τα εμπορικά σύνορα με την Ιρλανδία. Η βρετανική στερλίνα αντέδρασε θετικά κερδίζοντας έδαφος με την ανακοίνωση, αν και παραμένει αβέβαιο ότι οι διαβεβαιώσεις που εξασφάλισε η May, κατοχυρώνουν τη υπερψήφιση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

    Σε περίπτωση που το σχέδιο καταψηφιστεί, οι βουλευτές θα ψηφίσουν εκ νέου την Τετάρτη για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ενώ σε περίπτωση που απορριφθεί και αυτή η επιλογή, θα πραγματοποιηθεί τρίτη ψηφοφορία για την παράταση της προθεσμίας αποχώρησης της χώρας από το μπλοκ. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, έχει πάντως απορρίψει ήδη την τρίτη πιθανότητα, η οποία συνεπάγεται νέες διαπραγματεύσεις του Βασιλείου με την ΕΕ.

    Σε άλλες ειδήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε στη γερμανική κυβέρνηση  ότι θα περιορίσει την ανταλλαγή πληροφοριών με το Βερολίνο, στην περίπτωση που επιτραπεί στην κινεζική τεχνολογική εταιρία Huawei να κατασκευάσει την υποδομή 5G της Γερμανίας. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε μέσω επιστολής του Αμερικανού πρέσβη στη Γερμανία προς τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, και αποτελεί την πρώτη γνωστή περίπτωση, όπου οι ΗΠΑ προειδοποιούν σύμμαχό τους ότι η άρνησή του να περιθωριοποιήσει τη Huawei, θα μπορούσε να μειώσει τη συνεργασία του με την Ουάσινγκτον σε θέματα ασφαλείας.



    ΣΧΟΛΙΑ