• Συνεντεύξεις

    Σπύρος Μαρτσέκης: «Η Ελλάδα θα παρουσιάσει πολλές ευκαιρίες τα επόμενα πέντε χρόνια»

    Σπύρος Μαρτσέκης: «Η Ελλάδα θα παρουσιάσει πολλές ευκαιρίες τα επόμενα πέντε χρόνια»

    Σπύρος Μαρτσέκης, managing partner Ionian Capital


    «Νομίζω ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει πολλές ευκαιρίες τα επόμενα πέντε χρόνια», δηλώνει στο mononews ο ιδρυτής και managing partner της Ionian Capital, Σπύρος Μαρτσέκης.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας, στο Μαρούσι.

    Η Ionian Capital, συμβουλευτική εταιρεία για επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ευρώπη, ιδρύθηκε το 2013.

    Προηγουμένως, o Σπύρος Μαρτσέκης είχε αποκτήσει αξιοσημείωτη εμπειρία σε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και συμβουλευτικές εταιρείες όπως η Morgan Stanley, η HSBC και η KPMG.

    Είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ με μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία από το διάσημο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

    Συγχωνεύσεις και εξαγορές

    Η Ionian Capital λειτουργεί καταρχήν ως σύμβουλος σε συγχωνεύσεις ή εξαγορές εταιρειών (mergers and acquisitions). Είτε από την πλευρά των πωλητών είτε από την πλευρά των αγοραστών, προσπαθεί να υλοποιήσει επιχειρηματικές συμφωνίες.

    Middle market

    «Βοηθούμε εταιρείες να βρουν επενδυτές ή εταίρους, να σηκώσουν χρήματα από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα για να υλοποιήσουν επενδύσεις ή τα σχέδια επέκτασής τους είτε οργανικά είτε μέσω εξαγορών. Καθώς και επιχειρηματίες ή μετόχους εταιρειών να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους», τόνισε ο κύριος Μαρτσέκης.

    Η Ionian Capital συμβουλεύει εταιρείες σε όλους τους κλάδους της αγοράς. Κυρίως ασχολείται με συναλλαγές που ξεκινούν από τα δέκα εκατομμύρια ευρώ και φτάνουν μέχρι το ένα δις ευρώ.

    Αυτό που στην Ευρώπη ονομάζεται middle market.

    Private Equities ψάχνουν ευκαιρίες

    H Ionian Capital δραστηριοποιείται ενεργά και ως private equity advisor. 

    Λειτουργεί δηλαδή ως σύμβουλος σε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι οποίες αντλούν χρήματα από διάφορους επενδυτές (για παράδειγμα ασφαλιστικές εταιρείες, μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία, family offices κ.οκ.), προκειμένου να τα επενδύσουν με ορίζοντα πέντε έως δέκα χρόνια.

    En masse, τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από private equities, ξεπερνούν σήμερα τα 2,5 τρις δολάρια.

    Αυτά τα χρήματα θα διοχετευτούν στην αγορά. Αναζητούν εταιρείες με δυνατό μάνατζμεντ και εξαγωγικό χαρακτήρα.

    Η Ionian Capital κοιτάζει ποιος ειδικός κλάδος της οικονομίας υπερτερεί σε σχέση με άλλους, εξηγεί ο Σπύρος Μαρτσέκης. Και διακρίνει «ποια εταιρεία έχει δυναμική για να μπορέσει να αποτελέσει στόχο εξαγοράς και σε βάθος χρόνου να αποτελέσει πλατφόρμα συγκέντρωσης στον κλάδο. Και αργότερα να δημιουργηθούν υπεραξίες μέσα από την αποεπένδυση. Δηλαδή μέσω εισαγωγής σε κάποιο χρηματιστήριο ή πώληση σε κάποιον στρατηγικό επενδυτή».

    Οι μεγάλες συμφωνίες

    Η Ionian Capital λειτουργεί ως κρίσιμος σύμβουλος σε διαφορετικές συναλλαγές.

    Ενδεικτικά, το 2019 ήταν σύμβουλος της Stealth Gas στο joint venture πέντε καραβιών της εταιρείας με ένα ευρωπαϊκό private equity.

    Και το 2021 στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη που εξαγοράστηκε από τη CVC και στο Pet City που εξαγοράστηκε από την BC Partners.

    Όταν κλείνει μια συμφωνία «νιώθεις ότι έχεις συμβάλλει και εσύ κατά ένα μικρό ποσοστό στο να γίνει κάτι που κρύβει ενδιαφέρον αναπτυξιακό και για τις δύο πλευρές. Προσθέτεις και εσύ ένα μικρό λιθαράκι στο να δημιουργηθεί κάτι», εξηγεί ο ίδιος.

    Boutique υπηρεσίες

    H Ionian Capital αποτελεί «boutique» συμβουλευτική εταιρεία. Παρότι εδρεύει στην Ελλάδα, λειτουργεί ως διεθνής εταιρεία που δραστηριοποιείται έντονα εκτός Ελλάδος.

    Διατηρεί γραφείο στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο και δίκτυο συνεργασιών στη Ζυρίχη, στο Ντουμπάι, στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες.

    «Η βάση μας είναι στην Ελλάδα, έχουμε στενές σχέσεις μια πάρα πολλά private equities, family offices και πολλούς Έλληνες και ευρωπαίους επιχειρηματίες. Υπάρχει αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλη ευκαιρία στην Ευρώπη για συγκέντρωση και ευκαιρίες για εταιρείες που διαθέτουν κεφάλαια και τεχνογνωσία να επεκταθούν εκτός Ευρώπης», διευκρίνισε ο Σπύρος Μαρτσέκης της Ionian Capital.

    Η ελίτ

    Από την αρχή η Ionian Capital εξασφάλισε στο senior advisory board σημαντικές προσωπικότητες της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ των οποίων ο Mark Florman (Μαρκ Φλόρμαν).

    Εξέχουσα φιγούρα στον κόσμο των επιχειρήσεων, φιλάνθρωπος και με πολύ μεγάλη εμπειρία στον χώρο των Private Equities καθώς υπήρξε και CEO του BVCA (British Venture Capital Association).

    Στο advisory board της Ionian Capital βρίσκεται και ο Mark Bandak (Μαρκ Μπάντακ), προηγουμένως με δωδεκαετή εμπειρία ως Senior Managing Director στη Blackstone.

    Νέες ευκαιρίες;

    Ο Σπύρος Μαρτσέκης εκτιμά ότι θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Παρόλο που «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η περίοδος υψηλού πληθωρισμού που διανύουμε αποτελούν ξεκάθαρα εμπόδια στην υλοποίηση επιχειρηματικών συμφωνιών».

    Το αυτονόητο ερώτημα είναι πού βρίσκονται αυτές οι ευκαιρίες.

    «Σε παραδοσιακές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία στην Ευρώπη. Και σε κάποιες άλλες αγορές που προέρχονται από περίοδο κρίσης, όπως η Ελλάδα, και προσπαθούν να βγουν από την κρίση πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες χώρες», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ionian Capital Σπύρος Μαρτσέκης.

    Η πολυπόθητη σύγκλιση

    Επίσης, εκτιμά ότι «η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και θα κάνει πολύ γρήγορα catch up με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης. Το λεγόμενο convergence θα γίνει πολύ γρήγορα τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς το ταμείο ανάκαμψης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα μας θα οδηγήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου».

    Τέλος, θεωρεί ότι οι κλάδοι των τροφίμων, της υγείας, της τεχνολογίας και του τουρισμού θα παρουσιάσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελλάδα. Ίδωμεν…



    ΣΧΟΛΙΑ