• Συνεντεύξεις

    Μαρία Πολύζου: Μην τα παρατάς!

    Μαρία Πολύζου

    Μαρία Πολύζου


    Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

    Η Μαρία Πολύζου υπήρξε για χρόνια προπονήτριά μου. Τη γνώρισα όταν μας πρόσφερε τη δυνατότητα προπόνησης μαζί της στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, η BMW Hellas. Μαζί της βρήκα τη δύναμη να προετοιμαστώ και να τερματίσω στο μαραθώνιο της Αθήνας, με την ομάδα της συμμετείχα σε δεκάδες ημιμαραθωνίους ανά την Ελλάδα.

    Πέρα από το αθλητικό κομμάτι, συνεργαστήκαμε στενά στο ραδιόφωνο όπου στην εκπομπή μου είχε για χρόνια σε εβδομαδιαία βάση την ενότητά της για το τρέξιμο, την αθλητική ζωή και τη σωστή διατροφή.

    Υπήρχε και μια άλλη διάσταση στη Μαρία, προσπαθούσε πάντα να εμπνεύσει, να ενώσει, να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη μέσα από κοινωνικές δράσεις. Θαύμασα το θάρρος ψυχής της και τον τρόπο που αντιμετώπισε την αρρώστια της, στεναχωρήθηκα διαβάζοντας το βιβλίο της «Μην τα παρατάς», απόλαυσα μια ανάβαση μαζί της ως την κορυφή του Μαινάλου με αυγουστιάτικη πανσέληνο.

    Λατρεύει την επαφή με τη φύση και τις αθλητικές δραστηριότητες όπως το SUP στο φυσικό περιβάλλον. Όταν έμαθα ότι θα είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, αισθάνθηκα την υποχρέωση να σας τη συστήσω.

    • Γιατί αποφάσισες να κατέβεις στην πολιτική;

    Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Όταν με ρωτούσαν στο παρελθόν, έλεγα ότι δεν είναι κάτι που περνάει από το μυαλό μου. Ωστόσο, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πολύ τιμητική. Είναι και μία ακόμα πρόκληση για μένα να προσφέρω και με αυτόν τον τρόπο. Βασικά για μένα, αυτό ακριβώς είναι η πολιτική. Προσφορά στον συνάνθρωπο. Αποδέχτηκα και είμαι αποφασισμένη να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό.

    • Ποιο είναι το όραμά σου για τον αθλητισμό;

    Στον αθλητισμό ήδη έγιναν σημαντικά βήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γενναίες αλλαγές. Μένουν ακόμα να γίνουν πολλά. Θα αρκεστώ να πω ότι ονειρεύομαι να δω και στην χώρα μας αυτό που συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να υπάρχουν αθλητικές υποδομές για όλα τα αθλήματα παντού. Ονειρεύομαι κι άλλα πολλά. Το σίγουρο είναι ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο.

    • Όλα στη ζωή είναι μαραθώνιος. Όποιος έχει τη μέθοδο, την υπομονή και την αντοχή να τερματίσει σ’ έναν τέτοιο αγώνα έχει το πνεύμα που του επιτρέπει να αντιμετωπίσει με επιτυχία οιαδήποτε πρόκληση διαλέξει…

    Πράγματι έτσι είναι! Και το λέω έχοντας τερματίσει όχι μόνο καμιά 50αρια μαραθωνίους τρέχοντας αλλά και τους άλλους που βρέθηκαν μπροστά μου στη ζωή. Δεν το έβαλα ποτέ κάτω. Δεν τα παράτησα ποτέ. Σε αυτόν τον καινούργιο μαραθώνιο που ανοίγεται μπροστά μου στο στίβο της πολιτικής, θα «τρέξω» ψυχή τε και σώματι. Ποτέ δεν τα παρατάω. Μην τα παρατάτε ποτέ ό,τι κι αν συμβεί.

    • Ως προπονήτρια έχεις βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Τι σε δίδαξε αυτό;

    Αν σου πω ότι σήμερα χαίρομαι περισσότερο με τις επιτυχίες των δρομέων μου σε σχέση με τις δικές μου επιτυχίες όταν έκανα τα ρεκόρ, θα με πιστέψεις; Έχω δει ανθρώπους να μεταμορφώνονται, να ξεκινούν το τρέξιμο ως μια απλή άσκηση, ως νέα ενασχόληση και να καταφέρνουν να φτάνουν στις κορυφές τους, να γίνονται πραγματικοί γίγαντες! Τι με δίδαξε αυτό; Πως όταν προσφέρεις, αυτό που δίνεις επιστρέφει στο πολλαπλάσιο και κάπως έτσι μπορούμε ως κοινωνία να προχωράμε μπροστά, να γινόμαστε καλύτερες και καλύτεροι!

    • Έχεις ως τρόπο σκέψης το «μην τα παρατάς» πως μπορεί να συμβαδίσει αυτό με τον τρόπο σκέψης του μέσου Έλληνα;

    Μα ο Έλληνας δεν τα παράτησε ποτέ. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την πρόσφατη δεκαετή οικονομική κρίση. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας σε περίοδο ειρήνης, κάτι που δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο, και όχι απλά σταθήκαμε όρθιοι αλλά τώρα τρέχουμε πιο γρήγορα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πονέσαμε, πέσαμε αλλά δεν μείναμε ακίνητοι. Σηκωθήκαμε όρθιοι και πρωταγωνιστούμε και πάλι. Δεν τα παρατήσαμε και ούτε πρόκειται να τα παρατήσουμε ποτέ, ό,τι κι αν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

    • Ποια η άποψή σου για τον θεματικό, αθλητικό τουρισμό;

    Από όποια πλευρά και να το δεις, θετικά θα βρεις. Παρακινεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και αυτό και μόνο είναι υπέροχο. Ο αθλητισμός είναι υγεία. Αλλά και οικονομικά να το δεις, αυτές οι οργανώσεις τονώνουν την τοπική οικονομία, δίνουν ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής που διεξάγονται και ενισχύουν τον τουρισμό.

    • Πιστεύεις πως η άθληση είναι το κλειδί για να λυθεί το ασφαλιστικό στην Ελλάδα;

    Σίγουρα βοηθάει. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν ασφαλιστικές στις ΗΠΑ που προσφέρουν χαμηλότερα ασφάλιστρα για τις ίδιες καλύψεις στους ανθρώπους που αθλούνται. Όπως σας είπα, ο αθλητισμός είναι υγεία. Αυτό έχει σαφώς επίπτωση και στο ασφαλιστικό.

    • Νοητική ή σωματική δύναμη, τι υπερέχει στην προσπάθεια ενός μαραθωνοδρόμου;

    Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Προφανώς ένας αγύμναστος άνθρωπος θα δεινοπαθήσει να βγάλει την απόσταση των 42,195 μέτρων του μαραθωνίου. Αλλά και ένας άνθρωπος που έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία στις προπονήσεις του, αν δεν γυμνάσει και το πνεύμα του, τη σκέψη του , επίσης θα δεινοπαθήσει. Πάντως αν πρέπει να πω κάτι παραπάνω για αυτό, θα έλεγα πως αν το πιστέψεις ότι θα τα καταφέρεις, θα τερματίσεις στο Καλλιμάρμαρο ο κόσμος να χαλάσει.

    • Ο μαραθώνιος είναι αγώνας ή φιλοσοφία;

    Η Κάθριν Σουίτσερ έχει πει πως αν έχεις χάσει την πίστη σου στις δυνατότητες του ανθρώπου, πήγαινε να παρακολουθήσεις έναν μαραθώνιο. Ο άνθρωπος που τερματίζει στον μαραθώνιο δρόμο, αισθάνεται τόσο δυνατός και ικανός να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία στη ζωή. Ο μαραθώνιος δεν είναι ένα απλό αγώνισμα. Στην πραγματικότητα είναι αναβίωση του κατορθώματος του Αθηναίου ημεροδρόμου που ήρθε από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει το μήνυμα της νίκης. Νενικήκαμεν.

    • Με ποια επιχειρήματα θα πείσεις μια παρέα νέων να μην πάνε πάλι για καφέ και να πάνε σ’ ένα στάδιο να γυμναστούν;

    Μία προσπάθεια που θα έκανα θα ήταν να τους δείξω πώς βιώνουν την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό άλλοι συνομήλικοί τους. Νομίζω ότι υπάρχουν ζωντανά παραδείγματα προς μίμηση δίπλα μας.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαρία Πολύζου: «Έτρωγα όνειρα», δηλώνει για τη συγκλονιστική ζωή της

    Μαρία Πολύζου: Συγκλονίζει η μαραθωνοδρόμος – Ο πατέρας μου με βίαζε από τα 11

    Όλο χαμόγελα ο Χάμιλτον

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ