• ΑΓΟΡΕΣ

    Η περίπτωση να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας, χωρίς εφεδρικό σχέδιο


    Πλησιάζοντας το νέο έτος, συχνά ορκιζόμαστε να κάνουμε δίαιτα, να τακτοποιήσουμε τα οικονομικά μας, να μάθουμε μια ξένη γλώσσα ή να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι. Αυτό το έτος, συστήνω να εστιάσουμε σε μια πολύ σημαντική απόφαση: Παρατήστε τη δουλειά σας μέσα στο 2016.

    Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σταματούν τη δουλειά τους μέχρι να βρουν κάποια άλλη καλύτερη. Λέμε «αντίο» σε ένα μικρό γραφείο την Παρασκευή και λέμε «γεια» σε ένα καινούργιο τη Δευτέρα. Πιστεύουμε ότι η παραίτηση χωρίς ένα backup σχέδιο θα είναι αδύνατη και εγωιστική και ανόητη, καταδικάζοντας την καριέρα μας, τα οικονομικά μας, τις οικογένειές μας, και πολύ πιθανόν να επιφέρει την καταστροφή.

    Είχα βεβαίως αυτή την αίσθηση καθ’ όλη την μεγάλη σταδιοδρομία μου ως εκφωνητής ειδήσεων στο δημόσιο ραδιόφωνο. Όμως, έχοντας εγκαταλείψει τη δουλειά μου χωρίς εφεδρική προσφορά πριν από τρία χρόνια, τώρα πιστεύω ότι εάν περισσότεροι από εμάς σταματούσαμε τη δουλειά μας όταν νιώθαμε ότι είχε έρθει η ώρα, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση.

    Θα βγάζαμε περισσότερα χρήματα: οι περισσότερες αυξήσεις έρχονται κατά τη διάρκεια ή μετά από μια αλλαγή δουλειάς. Θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι: το 70% των Αμερικανών λένε ότι απελευθερώθηκαν από την εργασία τους. Και θα μπορούσαμε να υπερηφανευόμαστε ότι η οικονομία πάει καλύτερα, οι άνθρωποι δεν σταματούν τη δουλειά τους εκτός εάν δεν αισθάνονται καλά για τις προοπτικές της απασχόλησής τους.

    Θέλω να παροτρύνω όλους όσους έχουν ποτέ ονειρευτεί ότι βάζουν φωτιά σε εκθέσεις δαπανών ή ότι πετούν μία στολή στα σκουπίδια για να κάνουν ένα μεγάλο άλμα μέσα στο επόμενο έτος. Τώρα, ας επανεξετάσουμε το τι πρέπει να κάνετε πριν τραβήξετε το σχοινί για ν’ ανοίξει το αλεξίπτωτο και να έχετε εμπιστοσύνη πως θα προσγειωθείτε στο σωστό μέρος.

    Πρώτα απ’ όλα, εκείνη η οικονομική αναθεώρηση που είχατε υποσχεθεί στον εαυτό σας για το 2016; Κάντε το πρώτο. Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι, αν δεν έχετε εξοικονομήσει αρκετά χρήματα, δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε την εργασία σας.

    Έτσι, αποφασίστε ποιο είναι το χειρότερο σενάριό σας, και πόσο μακριά από την χειρότερη περίπτωση σεναρίου είστε διατεθειμένοι να πάτε. Ποια απώλεια εισοδήματος είστε διατεθειμένοι να δεχθείτε και για πόσο χρονικό διάστημα;

    Κάνετε την μελέτη σας συζητώντας γι’ αυτό με τους ανθρώπους, που θα επηρεαστούν άμεσα από την απόφαση αυτή, το σύζυγό σας, για παράδειγμα, καθώς και με τα μέλη των οικογενειών τους οποίους στηρίζετε αυτή τη στιγμή ή με αυτούς που μπορεί να απευθυνθείτε για ένα δάνειο σε μια δύσκολη περίοδο. Οι συζητήσεις για τα χρήματα δεν είναι ποτέ διασκεδαστικές, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να γίνουν.

    Ωστόσο, ένας άλλος κίνδυνος εδώ, είναι ότι μπορεί να θέσετε τον πήχη για την οικονομική άνεση τόσο ψηλά, που δεν πρόκειται ποτέ να τον φτάσετε. Αν λέτε στον εαυτό σας, «δεν θα παραιτηθώ, εκτός εάν φτάσω να μαζέψω χρήματα για έξοδα διαβίωσης πέντε χρόνων» -καλή τύχη με αυτό. Μην σαμποτάρετε τον εαυτό σας με τους στόχους, που απλά δεν μπορούν να επιτευχθούν.

    Αυτή είναι η πρακτική πλευρά της προετοιμασίας για να παραιτηθείτε. Η θεωρητική πλευρά είναι περισσότερο ψυχολογική και κοινωνική προετοιμασία και θα έλεγα ότι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.



    ΣΧΟΛΙΑ