• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι insiders που στηρίζουν τις μετοχές και τις εταιρείες τους ακόμα και με το Oruc Reis στο Αιγαίο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Μετρημένες  στα δάχτυλα -ευτυχώς των δύο χεριών- είναι οι εισηγμένες και οι insiders που στήριξαν τις μετοχές τους τούτη την κρίσιμη εβδομάδα της τουρκικής προκλητικότητας που μέσα σε δύο συνεδριάσεις, της περασμένης Παρασκευής και της Δευτέρας, η αγορά έχασε 1,335 δισ. ευρώ.

    Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ούτε καν στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι εισηγμένοι που βάζουν χρήμα στις εταιρείες τους μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου, τη στιγμή που είναι γνωστή η άποψη του ίδιου του πρωθυπουργού, από την εποχή που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να φέρουν τα λεφτά που έχουν στο εξωτερικό και να επενδύσουν στις εταιρείες τους.

    Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και εχθές που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία οι εισηγμένοι που ενεργοποίησαν τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών των εταιρειών τους ήταν… 9!

    Την περασμένη Παρασκευή ο Μυτιληναίος αγόρασε 53.506 μετοχές. Η Autohellas της οικογένειας Βασιλάκη που, εκτός από την ενοικίαση, ασχολείται και με την εμπορία αυτοκινήτων, αγόρασε 15.548 τεμάχια. Η Autohellas είναι από τις εταιρείες που πλήττονται από το κομμάτι του τουρισμού.

    Συνεπής στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών είναι και ο κ. Κώστας Χαλιωρής των Πλαστικών Θράκης. Η εταιρεία που το τελευταίο τετράμηνο έχει εισέλθει και στην προσοδοφόρα, λόγω πανδημίας, αγορά παραγωγής μασκών, αγόρασε 10.475 τεμάχια.

    Εντολές αγοράς ιδίων μετοχών δόθηκαν και από τον Φουρλή, αγοράζοντας διαδοχικά 8.734 τεμάχια, ενώ ακολούθως η εταιρεία Πετρόπουλος προέβη στην αγορά 6.752 τεμαχίων. «Παρών» στην αγορά ιδίων μετοχών και για τον κ. Θεόδωρο Φέσσα, τέως πρόεδρο του ΣΕΒ. Μέσω της Quest αγόρασε 9.803 τεμάχια και μέσω της BriQ 4.900 τεμάχια.

    Σε αγορά ιδίων μετοχών προέβη και η Profile, αλλά και η Μοτοδυναμική της οικογένειας Κυριακόπουλου, με 1.130 τεμάχια και 853 τεμάχια αντίστοιχα.

    Αυξήσεις κεφαλαίου

    Τον δρόμο της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία αποφάσισε να καταφύγει στην αγορά για την άντληση επιπλέον κεφαλαίων προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις και να ενδυναμώσει τη θέση της, πήρε και η Νίκας που ελέγχεται πλέον από τον ιδιοκτήτη της Chipita κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Η μεν Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ, στα 11 ευρώ, απευθυνόμενη σε ξένους επενδυτές. Η δε Νίκας προβαίνει σε αύξηση 10 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της σε κεφάλαια κίνησης και κατά συνέπεια για να προβεί σε νέες επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση μεριδίων μετά το κανόνι της Creta Farms.

    Μέσα στο πρώτο εξάμηνο οι εισηγμένες Άβαξ, AVE, Trastor και Pasal προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου αντλώντας συνολικά 75 εκατ. ευρώ.

    Η Entersoft μέσω αύξησης 3,8 εκατ. ευρώ εισήχθη στην Κύρια Αγορά του ΧΑ από την Εναλλακτική Αγορά.

    Στην ίδια κίνηση προχώρησε και η Epsilon Net αντλώντας 5,3 εκατ. ευρώ στα μέσα Ιουλίου 2020.

    Υπενθυμίζεται πως το 2019 έγιναν αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους 740,5 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αντλείται από τη Lamda Development.



    ΣΧΟΛΙΑ